Sjekk konditormesterens rekordstore sjokoladeegg

8. april 2014Aktuelt
GIGANTISK SJOKOLADEGG: Mens det er Pascal Dupuy (til høyre) som stod for idéen bak det store påskesjokoladeegget, var det franske Jeremy Dubanchet som gjennomførte det sammen med flere av konditorlærlingene. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG
GIGANTISK SJOKOLADEGG: Mens det er Pascal Dupuy (til høyre) som stod for idéen bak det store påskesjokoladeegget, var det franske Jeremy Dubanchet som gjennomførte det sammen med flere av konditorlærlingene. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG

For første gang i Pascal Dupuys historie har de laget et påskeegg som rager to meter over bakken med 200 kilo ren sjokolade. 

I et vindu som vender ut mot Henrik Ibsens gate i Oslo står kanskje årets største sjokoladeegg som minner forbipasserende om at påsken er rett rundt hjørnet.

Det to meter høye sjokoladeegget er laget av 200 kilo ren og eksklusiv Valrhona-sjokolade, som anses som en av verdens beste sjokolader. Innsiden til egget er hul, mens sjokoladeskallet er tre centimeter tykt.

– Jeg kan ikke jukse når jeg lager sjokoladeegg, og bruker derfor kun det beste. Du kan lage mye godt av dette egget – masse varm sjokolade eller deilig sjokolademousse, smiler Pascal Dupuy når Godt besøker ham på konditoret ved Slottsparken.

I 1995 var Pascal blant de første i Norge som produserte sjokoladeegg til påske. Den gangen solgte de 40 stykker. I dag selger de over 20.000 påskeegg.

Tre dagers jobb

RUTINERT: I snart 20 år har den franske konditoren solgt sjokoladeegg til påske. Stadig øker produksjonen - denne gangen også i størrelse. Foto:Karin Beate Nøsterud/VG
RUTINERT: I snart 20 år har den franske konditoren solgt sjokoladeegg til påske. Stadig øker produksjonen - denne gangen også i størrelse. Foto:Karin Beate Nøsterud/VG

Dette er imidlertid første gang at det står et sjokoladeegg i denne størrelsen i Pascals lokaler.

– Høytider som jul og påske er enormt viktige for oss konditorer, og denne gangen hadde vi lyst til å markere påsken med noe som får folk til å stoppe opp og se, fortsetter den franske konditoren.

Selve egget har teamet brukt tre dager å lage, men da det var ferdig og klart til å monteres var det flere utfordringer for å sette det tunge sjokoladeegget på plass.

– Vi var syv stykker til sammen som fraktet det fra kjøkkenet i Tollbugata til varebilen, og hele turen tok over to timer. Da vi til slutt kom hit gikk hver halvdel så vidt gjennom døren, forteller Dupuy og peker på noen av skavankene på egget.

Vil utfordre ansatte

Dupuy er etablert som en av landets mest eksklusive kakemestere med konditorkjeden Pascal. For tiden er han aktuell som dommer sammen med Åpent bakeri-gründer Øyvind Lofthus i TV-konkurransen «Hele Norge baker». Ikke bare liker han å utfordre deltakerne, men også sine egne ansatte på jobb.

– Tanken bak egget er delvis å tiltrekke oppmerksomhet fra folk i gaten, men også utfordre personalet til å være kreative og flytte grenser. Det er ikke lett å lage et slikt egg – alt fra å lime det sammen og få det til å stå, forklarer Dupuy.

For å lage egget er det blitt brukt en halv eggeform laget av fiberglass. Hva som skjer med sjokoladeegget etter påske er foreløpig uklart.

– Hvis noen får det ut av døren på egenhånd er de velkommen til å kjøpe egget, men da må de først rive ned noen dørkarmer. Ellers sitter vi også igjen med en glassform, så jeg vurderer å bruke den som badekar, ler franskmannen.

Tidligere forsøk

Konditoren har tidligere vært innom idéen om et enormt påskeegg, men ikke alltid blitt gjennomført med samme hell.

– For 15 år siden prøvde vi å lage et sjokoladeegg som var én meter høy, men formen vi brukte var ikke helt nøyaktig og vi fikk derfor ikke satt sammen egget ordentlig, forteller konditormesteren.

For noen år tilbake lagde imidlertid Pascal og hans lærlinger et stort påskeegg av 25 kilo sjokolade. Senere har de blitt utfordret av flere konditorer i Norge om å lage det største sjokoladeegget.

I 2007 satte franskmannen Pierre Xavier Chinniah i United Bakeries ny norsk rekord med et gigantisk sjokoladeegg. Den nøyaktige høyden var 2,15 meter, mens omkretsen målte 1,20 meter - og var dermed sannsynligvis skandinavias største påskesjokoladeegg.

Publisert: 08.04.2014 kl. 19:10
Oppdatert: 08.04.2014 kl. 19:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?