Sp-Pollestad i Facebook-storm etter Michelin-utblåsing

18. februar 2020Aktuelt
FÅR KRITIKK: Geir Pollestad på Senterpartiets landsmøte på Hamar i mars i fjor. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Geir Pollestad på Senterpartiets landsmøte på Hamar i mars i fjor. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Yasmin Sfrintzeris
Yasmin Sfrintzeris

Sp-politiker Geir Pollestad kritiserte norske stjernerestauranter etter Michelin-utdelingen. – Det er utrolig spesielt, mener landbruksminister Olaug Bollestad. Selv gir han sitt eget utspill terningkast to.

Mandag kveld ble Michelin-stjernene for de nordiske restaurantene delt ut i Trondheim. Det ble et stjernedryss for norske restauranter: Bergen fikk byens første stjerne, og Trondheim meldte seg på med en ny stjernerestaurantet.

Leder for Næringslivkomiteen og stortingsrepresentant for Senterpartiet Geir Pollestad gikk mandag kveld hardt ut mot Michelin-utdelingen i et innlegg på Facebook.

Pollestad reagerer på at NTB sender ut en hastemelding om at Oslo-restauranten Omakase by Vladimir Pak mandag fikk sin første Michelin-stjerne.

Han kaller det «en god illustrasjon på sentralmakten/elitens syn på hva som er viktig og snobberiets glansdager».

«De aller fleste i Norge forbinder Michelin med bildekk og kommer aldri noen gang til å spise en eneste Michelinstjerne», skriver han i innlegget.

Videre skriver han at han gleder seg over at norske restauranter gjør det bra, men at de bommer på størrelsen på porsjonene.

«Pinsett-mat er ikke helt min greie», avslutter han med.

Norge fikk flere nye stjernerestauranter under mandagens Michelin-utdeling:

Stjernedryss til norske restauranter

Ber Pollestad slette innlegget

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Kort tid etter innlegget ble publisert, mente flere i kommentarfeltet at Michelin-utdelingen er positivt for norske råvarer.

Matminister Olaug Bollestad (KrF) er blant dem som reagerer.

– Geir Pollestad latterliggjør en stor seier for norsk mat. Det er utrolig spesielt, skriver hun i en SMS til VG.

I Norge har vi fantastiske råvarer som norske bønder og norske fiskere går på jobb hver dag for å produsere, understreker hun.

– Pollestad skriver at han ikke liker «pinsett-mat». Det kan godt hende. Men hvis han liker norsk mat, bør han slette den tøvete «posten» sin og heller hylle de kokkene som bidrar til å løfte matnasjonen Norge, mener Bollestad.

– Vi som er vokst opp med norsk mat, vet at råvarene i landet vårt er de beste, mener Bollestad.

STJERNEDRYSS: Norge fikk flere nye stjernerestauranter under mandagens Michelin-utdeling. Her er alle som har fått sin første eller flere stjerner i Norden. Foto: Ole Martin Wold, NTB scanpix
STJERNEDRYSS: Norge fikk flere nye stjernerestauranter under mandagens Michelin-utdeling. Her er alle som har fått sin første eller flere stjerner i Norden. Foto: Ole Martin Wold, NTB scanpix

Også Margret Hagerup, medlem av arbeids- og sosialkomiteen for Høyre, reagerer på Pollestads innlegg.

– Jeg reagerer på at han som Sp-politiker og leder for næringskomiteen kan snakke så nedlatende om norsk mat og norske restauranter, sier hun til VG.

Tar selvkritikk

Geir Pollestad har ikke svart på VGs henvendelser mandag kveld, men la ved midnatt ut følgende melding på Facebook:

«Jeg registrerer at mange har meninger om et innlegg jeg la ut tidligere om Michelin-stjerner. Mitt poeng var bare å poengtere at det tok litt av med såkalte «pushvarsler» fra NTB.»

Pollestad legger til at han skulle ønske at andre nyheter om mat og matpolitikk fikk en brøkdel av oppmerksomheten som Michelin-stjernene til noen få restauranter får.

Sp-politikeren skriver at han står inne for det han skrev om sitt personlige forhold til topprestauranter, men understreker at han hverken er mot restaurantnæringen, det norske kokkemiljøet, jordbruket, norske råvarer, reiseliv eller noen av stjernevinnerne.

«Jeg er veldig for alt dette. Som jeg skrev: «Så gleder jeg meg også over at norske restauranter gjør det bra».

Sitt eget utspill gir han imidlertid terningkast to:

«Jeg prøvde bare å slå et slag for maten og riksmediene sin svake omtale av maten til det store flertallet av folket som aldri har besøkt en stjernerestaurant. Om jeg lyktes med det? Akkurat der må jeg vel si at det var nokså dårlig måloppnåelse. En svak toer til meg for den.»

Publisert: 18.02.2020 kl. 01:40
Oppdatert: 18.02.2020 kl. 10:28


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?