Sensasjonsmaten som erobret 2013

26. desember 2013Aktuelt

2013 er først og fremst The Cronut™ sitt år. Men det er andre hits vi heller ikke kommer til å glemme. Her er et gjensyn med de aller artigste.

1. The Cronut™

Da vi brakte nyheten om at denne fete og samtidig luftige, kremfylte ringen tok verden med storm, fikk vi mange henvendelser fra leserne.

Etterhvert måtte vi forøke å bake en selv, og skrev blant annet dette da vi skulle gå The Cronut™ nærmere i sømmene: «Utover å ha et fabelaktig navn, har The Cronut mange gastronomiske tangenter å spille på. Gjennom det man med litt velvilje kan kalle en dobbel transcendens – en croissant som samtidig er smultring, og vise versa – klarer den å være både smultring og croissant på samme tid. En barokk symbiose av alt det man ønsker seg når man går til baker’n. Alle bakverks hittil ukjente mor. En konditors terapeutiske lovnad om at det er en vei ut av mørke – en kake så potent at den får oss til å glemme vår ensomhet.» Les resten av artikkelen her.

Her er oppskriften vi kom fram til.

UFORGLEMMELIG: Da jeg ble utfordret til å bake The Cronut, stakk vi en banan gjennom for et uforglemmelig bilde. Foto: Karin Beate Nøsterud
UFORGLEMMELIG: Da jeg ble utfordret til å bake The Cronut, stakk vi en banan gjennom for et uforglemmelig bilde. Foto: Karin Beate Nøsterud

Og se video av mitt forsøk på å bake det syndige bakverket under.

2. Taco-vaffelen

OPPFINNELSE: Taco Bells «Taco Waffle». Foto: Scanpix
OPPFINNELSE: Taco Bells «Taco Waffle». Foto: Scanpix

Ikke like sexy som The Cronut™, men veldig, veldig iøynefallende. Vi tror noe av grunnen til at den traff så bredt her til lands fordi den minner oss om Hellstrøms episke pølse i vaffel. Vi skrev:

«Programleder og Michelinstjerne-kokk Eyvind Hellstrøm (64) har tidligere fått æren av å ha introdusere pølse i vaffel til det norske folk. I et intervju med Dagens Næringsliv i 2008 omtales en historie hvor Hellstrøm tyr til vaffelrøre for å kompensere for manglende lomper i den lokale pølseboden.»

Det var den americanske taco-kjeden Taco Bell som unnfanget denne amerikanske versjonen av herligheten, vel å merke uvitende om Hellstrøms anekdote.

3. Gigamarengs

GIGA: Det nytter ikke med bare store. De må være gigantiske! Foto: PeachyMuffin.Blogspot.no
GIGA: Det nytter ikke med bare store. De må være gigantiske! Foto: PeachyMuffin.Blogspot.no

Trenden med å lage ikke bare store, men gigantiske marengs begynte også å bre om seg i 2013 skal vi tro Daily Mail.

Ved siden av å være en fin måte å bli kvitt eggehviter på, er det forholdsvis enkel måte å lage imponerende søtsaker på. Vi skrev at ifølge matblogger og kokebokforfatter Monica Csango er det umulig å gå forbi et vindu med disse på utstilling. Les hele artikkelen her.

4. Nudelburger

DRØMMEN: En burger som også er et nudelmåltid. Hvem trenger hamburgerbrød etter dette? Foto: www.goramen.com
DRØMMEN: En burger som også er et nudelmåltid. Hvem trenger hamburgerbrød etter dette? Foto: www.goramen.com

Vi kunne ikke la denne herligheten unnslippe. Den japanske kokken Keizo Shimamoto, som gjennom hele livet hadde vært lidenskapelig opptatt av nudler, hadde realisert sin visjon om The Ramen Burger (ramen betyr nudel eller nudelsuppe på japansk red. anm.):

- Jeg har tilbragt de siste fire årene i Japan for å følge min nudel-drøm. Jeg har alltid vært glad i burgere, men i Japan er det ikke så mange steder som har det, og etterhvert fikk jeg veldig lyst på en. Så fikk jeg en idé til hvordan man kan lage «hamburgerbrød» av stekte nudler, forteller Keizo i et intervju med nettstedet Stagebuddy under matfestivalen Smorgasburg i Brooklyn, New York.

5. Glasserte småkaker

AVANSERT: Lekre cookies er den nye baksttrenden. Foto: Therese Alice Sanne
AVANSERT: Lekre cookies er den nye baksttrenden. Foto: Therese Alice Sanne

I USA, der de har alt, har det også spredt om seg med ekstra raffinert pyntede kjeks. På bakeriet Elenis i New York kan du bestille skreddersydde kjeks til alt fra Halloween til babyshowers.

– I USA og England er cookies-trenden like som stor som cupcakes, og da jeg så hvor stort det var i utlandet ville jeg introdusere det i Norge, sier Ingrid Hancock Bjerknes (26).

Les hele saken med den norske ambassadøren for kaketrenden her.

Publisert: 26.12.2013 kl. 10:07
Oppdatert: 28.12.2013 kl. 10:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?