Påskemat som passer seg selv

KOKK OG DAGLIG LEDER: Anders Braathen fra Smalhans i Oslo byr på enkle oppskrifter og retter med husmannskost. Foto: Magnar Kirknes/VG
KOKK OG DAGLIG LEDER: Anders Braathen fra Smalhans i Oslo byr på enkle oppskrifter og retter med husmannskost. Foto: Magnar Kirknes/VG
Nina Andersen

Tradisjonsretter med lammeknoke og oksehale er ikke hverdagsmat i tidsklemma. Men det er som skapt for påskeferien - da du har god tid.

Husmannskost er tradisjonell norsk mat som mange av oss har vokst opp med. Tilberedt med god tid av bestemor eller oldemor.

Ifølge Norsk Spisefakta økte interessen for å lage norske tradisjonsretter kraftig for to år siden. Siden har den holdt seg høyt.

Økende etterspørsel etter naturlige råvarer har også fått flere butikkjeder til å ta frem tradisjonelle råvarer, og sørge for å gjøre de tilgjengelig for den moderne forbruker.

Selv om noen råvarer trenger lang koketid, som den saftige og smakfulle høyryggen, er «Smalhans»-kokk Anders Braathens tips å benytte tiden til å ta en skitur.

Et annet tips er å servere retten som overraskende helgemat.

Kokkene på «Smalhans» snekret sammen en påskemeny med smakfull husmannskost for hele uken som finner duher.

Hverdags til fest

Husmannskost forbindes gjerne med retter som tidligere har vært en del av den norske hverdagen.

Stjernekokk og restauranteier Tom Victor Gausdal, mener det ikke alltid er like lett å si hva husmannskost faktisk er. I det gamle bondesamfunnet utgjorde husmennene den virkelige underklassen, med et kosthold som var langt unna det vi i dag forbinder med husmannskost.

Kokk: Tom Victor Gausdal. Foto: Sara Johannessen / VG
Kokk: Tom Victor Gausdal. Foto: Sara Johannessen / VG

- De gamle norske husmennene hadde antageligvis ikke skjønt særlig mye av hva vi mener når vi snakker om husmannskost, sier Gausdal.

I boken «Norsk husmannskost» forteller han at datidens kosthold for det meste besto av grøt, poteter, sild og flatbrød.

Selvfølgelig

Når vi snakker om husmannskost i dag, er det ikke poteter og sild, men i stedet den basale matensom tidligere var så vanlig at den ble tatt som en selvfølge.

- Man kan si at husmannskost er blitt synonymt med gammel norsk tradisjonskost eller bondekost, sier Gausdal.

KOKK: Tommy Østhagen. Foto: Jan Petter Lynau/VG
KOKK: Tommy Østhagen. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Flere tar også til orde for å utnytte større deler av dyret.

- Vi må lære oss å bruke større deler av dyret igjen. Det bidrar til en mer bærekraftig bruk av mat, og i tillegg er disse delene av dyret ofte der smaken sitter, sier Tommy Østhagen, kokk i Kreativ Catering.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?