Slik feirer Golalah Abbasi id al-fitr
Id al-fitr er en av muslimenes viktigste høytider. Golalah Abbasi begynte forberedelsene til festmåltidet for to uker siden.
Som fireåring måtte Golalah Abbasi flykte over landegrenser for første gang.
Hun er født i den østlige delen av Kurdistan, også kjent som det iranske Kurdistan. I 1983, da hun var bare fire år gammel, flyktet hun sammen med familien over til den sørlige delen av Kurdistan. Der bodde de i 15 år før de kom til Norge.
Gjennom en vanskelig oppvekst på flukt, fant Golalah et fristed i matlagingen. Den ble hennes stødige påminnelse om hvem hun er, og hvor hun kommer fra.
– Jeg pleier å si til folk at «Om du ikke kjenner meg, så kan du bare se på maten jeg lager», forteller hun med et smil.
Den kurdiske maten beskriver hun som fargerik og full av smak. Og for mange nordmenn, inneholder den en del ukjente ingredienser og råvarer.
– Maten min er en viktig del av min identitet.
En sentral del av feiringen
Golalah tilbringer gjerne mange timer i strekk på kjøkkenet. I lys av en trøblete oppvekst preget av krig, beskriver hun matlagingen som hennes egen form for terapi.
– Når man lager mat, så er man i sin egen verden. Jeg elsker å lage mat. Det er det jeg vil drive med, istedenfor å tenke på de vonde tingene jeg har opplevd.
Og på denne tiden av året blir matgleden hennes viktigere enn noen gang. Id al-fitr markerer nemlig slutten på ramadan, hvor muslimer faster fra soloppgang til solnedgang i en hel måned.
Når fasten da endelig blir brutt, er det duket klart for en stor fest. Barna får gaver, alle går med sine flotteste klær, og på menyen er retter fra hvert hjørne av Midtøstens kjøkken.
– Det er en helt spesiell matopplevelse; alt smaker fantastisk. Id er den første dagen på en hel måned hvor vi får spise på dagtid, og derfor er maten så viktig under feiringen. Men vi spiser også for å vise takknemlighet overfor Gud som har gitt oss styrken til å faste i en hel måned.
– Det er faktisk forbudt å faste på id-dagen – da skal man spise, og man skal spise godt, forklarer Golalah.
Man skal derfor ikke kimse av forarbeidet som ligger bak den overdådige feiringen.
– Vi er en stor familie, så vi deler opp matlagingen. Maten som serveres avhenger også av hvilket land familien kommer fra, så man serverer ikke det samme. Vi ble enige om hvem som lager hva for ti dager siden, sier hun med en latter.
– Et spiselig maleri
På fredag skal matelskeren tilberede tre ulike retter fra det kurdiske kjøkken, til over 30 mennesker.
Golalah trekker frem ris, kylling, lam, gode supper og salater som viktige komponenter i kurdisk matlaging.
– Og dessert må vi selvfølgelig ha; gjerne en baklava!
På menyen er en yoghurt-suppe med urter og belgfrukter, kibbeh, som er en bolle av bulgur, fylt med kjøtt. Det viktigste måltidet Golalah skal servere under id er imidlertid hennes egen livsrett: Kurdisk vegetar-biryani.
– Det topper alt. Vegetar-biryani er bare helt perfekt. Den er fargerik, smakfull, god og mild. Det er viktig å toppe den med masse godt, som stekte mandler, rosiner, erter, selleri og gulrøtter. Jeg kunne snakket om den hele dagen!, sier hun med en latter.
– Jeg kaller den for et spiselig maleri.
Og ser man på bildene fra kokeboken hennes, er det vanskelig å si seg uenig i den beskrivelsen. I forbindelse med id har hun delt oppskriften med Godt:
Publisert: 21.04.2023 kl. 13:51
Oppdatert: 21.04.2023 kl. 14:57
Lag deg en gratis konto