Til hovedinnhold

Det beste jeg vet med Wenche Andersen

14. februar 2023Aktuelt
MORGEN-FJES: Wenche Andersen har vært å se på TV-skjermen siden 1994.
MORGEN-FJES: Wenche Andersen har vært å se på TV-skjermen siden 1994.
Foto: God Morgen Norge/TV2
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Hele Norges TV-kokk tyr gjerne til «Wenches kjøkken» heller enn å spise ute.

Du starter kanskje dagen din med henne på skjermen, hvor hun tre dager i uken kokkelerer på «God Morgen Norge» (GMN), men Wenche Andersen er vel så glad i å stå på sitt eget kjøkken.

Der hører hun jazz på radio og lager båre enkel hverdagsmat og norsk tradisjonskost tilpasset sesongene.

– Hva er din favorittfrokost?

– Det er litt avhengig av om det er hverdag og helg. I hverdagen er det havregrøt med honning og kanel og gjerne litt eplebiter. I helgen er det litt lengre frokoster med egg og kanskje bacon, eller kokt egg med tomater, agurk og ferskt brød. Alltid nybakt brød eller hjemmebakte rundstykker fra fryseboksen. Og kaffe og juice, da.

– Deilig. Appelsin- eller eplejuice?

– Det er en gulrotjuice faktisk, som jeg synes er veldig god.

– Nam, som du lager selv?

– Nei, nei. Den kjøper jeg i butikken. Jeg burde kanskje lage den selv, men jeg er litt lat der.

– Selv ikke du lage alt fra bunnen. Men til middag da, hva er din favoritt?

– Det er litt avhengig av hva jeg har laget på jobb, for om jeg har laget en stor middag på jobb kan jeg bli litt matlei. Så en god suppe, linse- eller grønnsaksuppe, en salat. Og så spiser jeg mye fisk.

– Når jeg handler inn til retter på jobben, handler jeg ofte inn til privat samtidig, og om det er noe godt i fiskedisken ender jeg ofte opp med å kjøpe et godt stykke torsk eller kveite. Jeg spiser ikke så veldig mye kjøtt egentlig.

– Når du lager mat, tenker du over hvordan du kan bruke rester? Har du noen lure tips?

– Ja, jeg lager ofte for eksempel ekstra store salater. Da passer jeg på at salaten inneholder ting som også er gode senere. Bladsalaten er gjerne en tykk hjertesalat, ikke veldig fin salat som blir vissen og stygg. Og så lager jeg en stor porsjon, tar bort halvparten, dekker til og setter kaldt med en gang. Så har jeg resten dagen etter, og steker kanskje kyllingfilet eller et stykke fisk til, for å variere litt.

– Lurt. Mange vil spare litt på matbudsjettet, hva tenker du det alltid er lurt å ha på kjøkkenet, som også er allsidig og rimelig?

– Jeg har alltid mye linser og bønner, det er rimelig, proteinrikt og i tillegg veldig godt. Det kan være basis for en salat sammen med rester av kjøtt eller fisk og litt løk og grønnsaker til. Kanskje jeg ser at det er tilbud på et stykke fisk. Jeg steker eller koker ikke opp alt samme dag, jeg bruker halvparten, og salter kanskje resten og legger i kjøleskapet, slik har jeg det også dagen etter. Når jeg handler, tenker jeg over hva som kan brukes om igjen og hvordan jeg kan variere det.

– Jeg har også alltid en ryddedag i kjøleskapet, gjerne på torsdag før jeg handler inn til helgen igjen. Da ser jeg hva kan bruke opp. Det kan være litt gulrot, kålrot, sellerirot ligger igjen, som kan bli en god suppe. Jeg skriver alltid handleliste. Ha en lapp på kjøkkenbenken og skriv opp hva du mangler, og handle de tingene du faktisk trenger. Jeg går også innom den hyllen med nedprisede varer, der kan man finne gode kjøttprodukter.

– Nå som du har trappet ned til tre morgener på GMN i uken, har du fått bedre tid?

– Haha, jeg jobber nok like mye, men bruker mer tid på ting som å planlegge menyen i GMN og svare på spørsmål fra seere. Det er mange som lurer på mye, mange vil spare og prøve å spise opp maten de har. Ofte spør folk om de kan spise ting som har gått ut på dato. Jeg prøver å gi noen råd, og det beste er å bruke luktesansen. Lukter det vondt, så kanskje ikke spise det, men luft litt og lukt igjen, istedenfor bare å kaste.

– Hva er det beste du kan få servert?

– Det er avhengig av sesong. Det er spennende med Norge, for vi spiser forskjellig, om sommeren lette salater, fisk, skalldyr. Det smaker godt på vinteren også, men da vil vi gjerne ha varmende retter, en god bacalao. Bacalao med norsk klippfisk er noe av det beste jeg kan få, det er så godt. En av mine yndlinger som jeg ikke lager så ofte selv.

– Du er opptatt av sesonger, er det en du foretrekker når det kommer til mat?

– Nei, vi er heldig i Norge som har sesongene og spiser forskjellig gjennom året. Vi varierer og sånn sett synes jeg Norge er et spennende matland.

– Om du skal ut og reise, hvor vil du dra for matens skyld?

– Da har jeg nok en forkjærlighet for Italia. Jeg liker enkelheten, hvordan du kan få en utrolig god pasta laget av nesten ingenting; tomat, litt olivenolje og revet ost. Italia er også spennende fordi det er stor variasjon, fra sør til nord er som å reise gjennom et helt mat-kontinent, det varierer så veldig.

MATGLAD: Andersen drar gjerne til Italia for å nyte god mat, men synes også Norge er et spennende matland.
MATGLAD: Andersen drar gjerne til Italia for å nyte god mat, men synes også Norge er et spennende matland.
Foto: Line Møller / VG

– Sant! Men på kjøkkenet, hvilket kjøkkenredskap klarer du deg ikke uten?

– Kniv! Jeg har en god kokkekniv, den har jeg hatt i mange år. Den ligger så godt i hånden, og er på en måte formet etter min hånd.

– Hva hører du på når du lager mat da?

– Ofte nyheter, jeg er glad i radio. Jeg hører på jazzradioen, den durer og går ofte i bakgrunnen. Når klokken er hel hver time, hender det jeg skrur over på en kanal som sender nyheter.

– Hva var det beste du visste som barn, har du noen matminner?

– Det er mye, men jeg kommer fra et tun hvor både besteforeldre, tanter og onkler og vi jentene og foreldre bodde sammen rundt der. Før jul fikk vi bli med bestemor å steke lefser på takken nedi kjelleren, å få servert nystekt potetlefse med smør og sirup. Det er min guilty pleasure, virkelig.

– Lager du det selv nå?

– Nei, men det hender søsteren min tilbyr meg det når jeg besøker henne. For meg ligger det mye omtanke i det, og så mye gode minner. Jeg er glad i det meste av mat, utenom lever og innmat.

– Så det er det eneste du ikke spiser?

– Ja, jeg spiser om jeg må, men om jeg skal velge så velger jeg det aldri.

– Hva er din favorittkake eller dessert?

– En fromasj, ferske norske jordbær i sesong. Friske ting. Jeg er mer glad i hovedretten en desserten.

– Hva med snacks og godteri, noen favoritter?

– En god sjokolade kanskje? Jeg er ikke noe glad i potetgull og sånt no’. Jeg er så heldig at det liker jeg ikke.

– Så greit da. Men hvor går du ut og spiser?

– Det kommer an på, alt fra en god sjømatrestaurant om sommeren til en pizza. Men jeg bor på landet, så da må jeg til Oslo igjen for å spise ute, så da går jeg ofte heller på Wenches kjøkken.

– Vi snakket litt om hverdagsmat, du har laget mat i årevis, opplever du at den norske hverdagsmaten har endret seg?

– Ja, folk bruker nok mindre tid på å lage mat, mange lager ferdigprodukter. Det kan være raskere og rimeligere, men jeg synes det er synd særlig om barn går glipp av det å lage mat sammen. Man har kanskje ikke tid til det hver dag, men hva med å ta en dag i uken, lage mat sammen og dele mattradisjoner? Fortelle hva man som foreldre og besteforeldre spiste, og lære barn om tradisjoner. Når jeg lager tradisjonsmat for GMN merker jeg interessen fra seerne, folk har et ønske om å ta tilbake gleden ved norske retter og tradisjoner.

– Har du noen tradisjoner du selv er ekstra glad i?

– Det er juletradisjonene, å bake, lage rull og sylte og sånn. Det er ting som min mor og bestemor har gjort før meg. Jeg har vært med på overleveringen fra bestemor til mor, og nå jeg fått av mor. Jeg blir veldig glad når jeg ser sønnen min tar etter, snakker om det gode hjemmebakte brødet til mor og bestemor sine lefser. Det har med røtter å gjøre, og det er viktig å ta med seg det videre også. Tenker man over all tradisjonsmaten, hvordan de ble til, sesonger og dyrking, så blir det norske kjøkkenet mer spennende.

PSST! Er du nysgjerrig på hva andre matglade kjendiser elsker og hater og spise? Her kan du lese hva Jørn Hoel hadde spist hver dag om han var søkkrik og hvilken kjendis Øyunn Krogh har lyst til å spise middag med.

Vil du lese mer om god mat og bli inspirert til å prøve nye oppskrifter? Det nyeste Godt-magasinet er i salg i dagligvarebutikker nå – eller i vår nettbutikk (fri frakt!)

Publisert: 14.02.2023 kl. 15:04
Oppdatert: 15.02.2023 kl. 08:09


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?