Ni ting du kan bruke saksen til på kjøkkenet

Helene Mariussen
Helene Mariussen

Saksen kan ha flere bruksområder enn du tror.

Ligger den skarpe kniven i oppvaskmaskinen? Eller vil du bare prøve noe nytt? Da har vi det perfekte trikset for deg.

Saksen kan nemlig brukes til mer enn å klippe gavepapir og gi lokker til gavebånd.

Vi i Godt-redaksjonen elsker nemlig å prøve ut triks og lifehacks. Tidligere har vi skrevet om hvordan man skreller granateple uten å søle, og dessuten slengt oss på persilletrikset, hvor man drar av bladene ved å tre stilken gjennom et rivjern. Ikke minst har vi sett på hvordan du lager smashed taco som Gordon Ramsay.

Nå står saks-trikset for tur. Dette er redaksjonens beste tips til å bruke saksen på kjøkkenet.

Har du laget en god gryterett du vil toppe med koriander? Saksen er en god venn når man bruker urter i matlagingen – og det går mye fortere enn å finhakke med kniv. Ta tak i en håndfull av bladene og stilkene, snipp med saksen, og klippe over maten for en dekorativ finish.

Trenger du store mengder urter, kan du også legge dem i en skål og føre saksen ned i skålen. Klipp dem til størrelsen du vil ha – gjerne finklipt.

Finnes det noe mer tilfredsstillende enn å se vårløkbitene falle fra stammen? Akkurat som med urtene går det superrask å klippe vårløk med saks, for eksempel når du skal toppe en rett.

Du kan også prøve saksen til andre sunne ingredienser, som jordbær og paprika.

Fra vårløk til salat – man kan rett og slett bruke saksen til å lage en rask og enkel salat. Hjertesalat, spinat, kinakål: de passer alle til saksen. Start ytterst på bladene og jobb deg sakte, men sikkert inn.

Når vi først er på salatkjøret – prøv også å klippe spisspaprika! Er både salathodet og vårløken klippet, er det enkelt å toppe salaten med enda en god grønnsak. I motsetning til vårløk og salat drypper det litt mer væske ut av paprikaen når den klippes, så husk forkle – så slipper du røde flekker på klærne.

Hvem har vel ikke gått på en chilifinger-smell? Dette trikset er en god løsning for deg som ikke takler sviingen i øyet. Se det for deg: Du kutter chili, tilbereder maten, vasker over kjøkkenet og tar oppvasken. Men så klør du litt i øyekroken – og det begynner å svi! Brått har du gnidd chilifingrene utover hele øyet og må ta de smertefulle konsekvensene.

Da kan det være nyttig med saks. Da slipper du nemlig å få saften fra chilien på fingrene. Når du har klipt av så mye du trenger kan du, i likhet med urtene, legge chilien i en skål og klippe videre. Da blir det også finhakket.

Skal du lage en Tikka Masala, eller bare en enkel wok? Ta saksen fatt! Her vil Godt-redaksjonen påstå at det er like raskt, om ikke raskere, å bruke saksen når du skal klippe opp kyllingfileter. Det går raskt, og er superenkelt. Start med å «brette ut» fileten, slik at du får oversikt over hele stykket. Så kan du begynne å klippe ved den tynneste siden. Jobb deg oppover til du er gjennom alt kjøttet.

Trikset kan selvfølgelig også brukes til for eksempel fisk.

Skal du lage deg carbonara? Eller kunne tenkt deg å toppe en god torskemiddag med sprøstekt bacon? Da bør du prøve dette. Slik får du nemlig veldig rask masse baconbiter som er klar til å hives i pannen.

Flere av redaksjonsmedlemmene fikk en aha-opplevelse da det gikk opp for oss at man også kan dele opp tørket frukt med saks. Skal du lage deg en skål med yoghurt, granola og nøtter? I så fall er det ingen grunn til å finne frem kniv og fjøl.

Dessuten er det en ASMR-følelse når saksen skjærer gjennom den myke frukten.

Frykt ei! Saksen er faktisk helt genial til å klippe opp pizza. Det er nesten bedre, vil vi påstå. La pizzaen avkjøle seg litt og hold den i den ene hånden mens du har saksen i den andre. Del pizzaen på midten, før du snur den og gjentar. Liker du store stykker kan du stoppe her, eller fortsette til du har åtte stykker på fatet.

Vil du få inspirasjon og tips til gode oppskrifter? Den lille salatkokeboken inneholder over 40 deilige oppskrifter, og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?