Bocuse d’Or Europa 2022: Bronse til Norge

BRONSE: Norge tok bronse under Bocuse d’Or Europa i Budapest torsdag.
BRONSE: Norge tok bronse under Bocuse d’Or Europa i Budapest torsdag.
Foto: TOM HAGA
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Med smaker av norsk vår kokkelerte Filip August Bendi og Norge seg til tredje beste under Bocuse d’Or Europa.

– Det føles utrolig bra, jeg tror det er et fantastisk utgangspunkt for verdensfinalen i Lyon, sa en sliten, glad og lettet Bendi på telefon til Godt etter konkurransen.

Med tredjeplassen kvalifiserer altså Bendi (33) og Norge seg videre til det som ansees som verdensmesterskapet i kokkekunst, prestisjefylte Bocuse d’Or i Lyon 2023.

Vertslandet Ungarn tok annenplassen, mens Danmark stakk av med seieren.

– Vi fikk en skikkelig god øvelse i dag og har lært utrolig mye på veien, nå skal vi hjem og gjøre det som må til for å ta det gullet i Lyon, sier Bendi.

Han takker laget for resultatet.

– Vi hadde en røff start, men fikk hentet oss inn igjen. Leon har vært helt fantastisk, og Christopher har vært en skikkelig bauta. De har vært helt supre!

Team Norge, som består av Bendi, commis (assistent) Leon Haarberg Nilsen og coach (mentor) Christopher W. Davidsen, presenterte en vårlig meny fylt med flere norske elementer.

Det imponerte altså dommerne i den ungarske hovedstaden.

Bronsen skal feires, forteller Bendi.

– Vi skal feire i kveld med Norgesfest, sammen med alle de fantastiske menneskene som har kommet ned hit for å støtte oss.

TEAM NORGE: Commis (assistent) Leon Haarberg Nilsen, Filip August Bendi og coach (mentor) Christopher W. Davidsen
TEAM NORGE: Commis (assistent) Leon Haarberg Nilsen, Filip August Bendi og coach (mentor) Christopher W. Davidsen
Foto: Stian Broch

Totalt 17 lag bestående av noen av Europas beste kokker, deltok i år i Bocuse d’Or Europa i Budapest onsdag og torsdag.

For de ti som utmerket seg best i den europeiske kvalifiseringen, går veien videre til verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon i januar 2023.

Skandinavia har gjort det godt de siste årene i konkurransen, og imponerte også i år.

Disse kvalifiserte seg videre i år, fra første til tiendeplass:

  1. Danmark
  2. Ungarn
  3. Norge
  4. Sverige
  5. Island
  6. Finland
  7. Frankrike
  8. Storbritannia
  9. Sveits
  10. Belgia

Det er første gang Bendi fra Sandnes, som vanligvis jobber Bendi som kreativ utvikler for Thon Hotel, deltar som kokk i Bocuse d’Or. I 2010 og 2011 var han med som commis. Å delta selv, har vært en drøm siden.

Etter at Bendi i fjor høst ble kåret til Årets kokk og dermed ble Norges utsendte til det anerkjente mesterskapet, har han og laget ligget i hardtrening i flere intense måneder.

- Vi er så forberedt som vi kan. Jeg har en god magefølelse, sa Bendi til Godt før avreise til Ungarn forrige uke.

Deler av råvarene som brukes i konkurransen, er fastlagt og felles for alle som deltar. Poteten var i år hovedrolle i tallerkenretten for samtlige, mens rådyr var stjernen i fatretten.

Om menyen, uttalte Bendi følgende:

– Våren er en fest, leken og optimistisk. Aldri i min levetid har vel optimisme vært viktigere i Europa enn nå. Jeg ønsker å skape slike vårfølelser med de flotte ungarske råvarene, kombinert med ingrediensene fra Norge – inspirert av norsk matarv.

– Naturens perfeksjon kan vanskelig gjenskapes. Likevel streber jeg mot å lage mat med naturlige former, teksturer og forsterkede smaker. Jeg kaller det naturalistisk matlaging, sier Bendi om egen kokkelering.
– Naturens perfeksjon kan vanskelig gjenskapes. Likevel streber jeg mot å lage mat med naturlige former, teksturer og forsterkede smaker. Jeg kaller det naturalistisk matlaging, sier Bendi om egen kokkelering.
Foto: SNG

Norge har tidligere tatt fem gull, tre sølv og fire bronser i Bocuse d'Or i de 16 verdensfinalene de har deltatt i siden 1987, ifølge Bocuse d'Or.

Norge er dermed den nasjonen med flest medaljer i konkurransen totalt, etterfulgt av Frankrike som har totalt 11 medaljer.

Bent Stiansen var den første nordmannen til å ta gull i Bocuse d’Or i 1993. Nå er han med som dommer.

I 2021 tok Norge med Christian André Pettersen i spissen bronse i verdensfinalen, etter å ha tatt gull i Europafinalen. I år er Pettersen med som æresdommer.

Torsdag ble det også kjent at neste Europafinalen i Bocuse d’Or, avholdes i Trondheim i 2024. Det er andre gang Norge er vertskap, sist var i 2008.

Poteten er hovedråvare i tallerkenretten. Norges bidrag var blant annet Anushkapotet fylt med stuet potet, kremet asparges, syltet løk og hylleblomst fra Trøndelag.
Poteten er hovedråvare i tallerkenretten. Norges bidrag var blant annet Anushkapotet fylt med stuet potet, kremet asparges, syltet løk og hylleblomst fra Trøndelag.
Foto: TOM HAGA

Grønnsaker, urter, smør og egg fra norske produsenter, var blant råvarene som preget konkurransemenyen til det norske laget i år.

Blant annet vårlige kirsebærblomster fra Vestfold og hylleblomst fra Trøndelag var estetisk anrettet på tallerkenene.

Dette serverte Team Norge:

Første servering – tallerkenrett, vegetar

«VÅRTEGN»

  • Sprø og myk Anushkapotet Fylt med stuet potet, kremet asparges, syltet løk og hylleblomst
  • Erter fra hagen Frisk ertepuré, sennep og pepperrot
  • Potet & fersk morkel Hvitløk og ville urter
  • «Vichyssoise saus» Hvit asparges, potet, Pouilly-Fumé
Tallerkenretten skal være vegetarisk og potet spiller hovedrollen i år. Her er Norges bidrag, fylt med norske smaker som kirsebærblomster og syltet hylleblomst fra Trøndelag.
Tallerkenretten skal være vegetarisk og potet spiller hovedrollen i år. Her er Norges bidrag, fylt med norske smaker som kirsebærblomster og syltet hylleblomst fra Trøndelag.
Foto: TOM HAGA

Andre servering – fatrett

«NORSK NATUR»

  • Rådyr x Rådyr
    Rådyrsadel med andelever-kappe. Brunet smør og aromatiske urter
    Rådyrlår med varme krydder. Bresert løk, eple og røkt reddik
  • Løkflak med ramsløks-vinaigrette Karamellisert løk, pepperrotkrem
  • Bittersøt natur Norsk endive marinert i tindved med beter og jordskokk
  • Viltsjy Stekt andelever, morkel, Vin Jaune
Rådyr utgjør hovedråvaren på fatretten i år. Norge brukte flere norske råvarer, som beter fra Hasle Gård, løk fra Toten og epler fra Hardanger. Urtene er også norske.
Rådyr utgjør hovedråvaren på fatretten i år. Norge brukte flere norske råvarer, som beter fra Hasle Gård, løk fra Toten og epler fra Hardanger. Urtene er også norske.
Foto: TOM HAGA
  • Kasserolle «Norsk Tradisjon»
    Potet og asparges vendt i rømmegrøt. Med norsk cottage cheese, hvitløk og grillet sitron og hageurter
Kasserollen titulert «Norsk Tradisjon».
Kasserollen titulert «Norsk Tradisjon».
Foto: TOM HAGA

Dette er Bocuse d'Or:

  • Vinneren av «Årets Kokk» representerer Norge i Bocuse d’Or Europe.
  • Årets norske kandidat er Filip August Bendi.
  • De ti best plasserte kokkene blir direkte kvalifisert til verdensfinalen i Bocuse d’Or, en individuell kokkekonkurranse som avholdes i Lyon i Frankrike annethvert år.
  • Konkurransen er oppkalt etter Paul Bocuse, en fransk mesterkokk som arrangerte konkurransen for første gang i 1987.
  • Omtales som det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, og er den mest prestisjefylte kokkekonkurransen i verden.
  • I finalen konkurrerer deltagere fra hele verden, som først har måttet kvalifisere seg gjennom nasjonale uttak, og deretter gått videre fra mesterskapene i sin verdensdel.
  • Tidligere norske vinnere er Bent Stiansen, Terje Ness, Charles Tjessem, Geir Skeie og Ørjan Johannessen.

Kilde: Bocuse d'Or Norge

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?