Middagstips til jul: Lise Finckenhagens lutefisk på klassisk og nytt vis

14. desember 2018Aktuelt
TRE OPPSKRIFTER: Lise Finckenhagen gir deg to ulike lutefiskoppskrifter, samt en deilig pavlova til dessert. Foto: Sara Johannessen/VG
TRE OPPSKRIFTER: Lise Finckenhagen gir deg to ulike lutefiskoppskrifter, samt en deilig pavlova til dessert. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Tradisjonell, utradisjonell eller trendy, valget er ditt!

Lutefisk har blitt noe av det mest trendy du kan spise til jul. I de senere årene må antall lutefiskelskere ha eksplodert, jeg kan i hvert fall ikke huske en slik entusiasme for denne lett dissende delikatessen fra min ungdom. Og da er det jo litt artig å tenke på at lutefisken er en av de matrettene vi har spist aller lengst her i landet.

Faktisk er det også sånn at historien om julemat i Norge handler veldig mye om fisk. Så da er det kanskje ikke så trendy likevel da, lutefisk er rett og slett norsk tradisjon på sitt beste.

Mye handler om konsistens når det gjelder lutefisk. Ved å drysse litt godt med salt på fisken, får så å la den ligge en halvtimes tid (eller mer) før baking, vil fiskekjøttet bli fastere. Selv liker jeg å bruke litt raust med knust flaksalt på fiskestykkene. Saltet skal ikke skylles av igjen så mengden må være «fornuftig» i forhold til størrelsen på stykkene. Vannet som eventuelt har dannet seg i formen under saltingen kan derimot helles av.

Noen foretrekker også å la fiskestykkene ligge på en liten rist under baking for å unngå at den «svømmer» i vannet som dannes under selve ovnsbakingen. Andre igjen liker å «skylle» over fisken med fiskevannet før stykkene forsiktig løftes opp av formen.

Tilbehøret kan som alt annet diskuteres og varieres, men kokte gode poteter, ertestuing og bacon må være representert. Sennepssaus er en personlig favoritt hos meg, og denne gangen har sausen havnet på den utradisjonelle lutefisken med tilbehør som knallgrønn ertepuré og chorizosmør med et lite spark som roes ned med sødmefull aprikos. Er du klar for en tvist bør du teste ut denne varianten, men ikke på julaften – da er jeg redd du kan erte på deg noen i selskapet.

Følg oss på Instagram for mer matinspirasjon: @Godtno

En dessert som virkelig kler enhver anledning, og som ut tvil er supertrendy, er pavlova. Marengskaken er denne gangen toppet med karamellkokte pærer med smak av både kanel og vanilje. Ønsker du enda et tilbehør til kaken, vil nok en tykk og fyldig sjokoladesaus gjøre susen.

Publisert: 14.12.2018 kl. 12:14


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?