Det beste jeg vet: Heidi Røneid
Under innspillingen av «Forræder» fikk ikke Heidi Røneid sove. På dagtid drømmer hun om å være med i et kokkeprogram – men det er ett problem.
Du kjenner kanskje Heidi Røneid som sjakkekspert på skjermen hos både TV2 og NRK – men viste du at hun er veganer? Og at hun spiste gelépulver rett fra boksen som liten?
Nå er hun igjen TV-aktuell med det populære programmet «Forræder». Godt-redaksjonen tok en prat med henne om det beste hun vet, og hvorfor hun ikke takler konsistensen av sopp.
– Hvordan er det å være med på «Forræder»?
– Det er kjempegøy, men innspillingen var mer slitsom enn jeg hadde sett for meg. Samtidig var det fantastisk å bli kjent med folkene.
– Hvordan er det å se seg selv slik på TV?
– Jeg er ikke så opptatt av å se meg selv, men det er gøy å se hva de andre har gjort, særlig de som er forrædere. Jeg blir helt sjokkert.
– Hva var det verste med å være med?
– At det var ufattelig slitsomt. Jeg fikk ikke sove og ble liggende og tenke på hvem som var forræder.
– Hvordan er ditt forhold til matlaging, da?
– Jeg elsker å lage og å spise mat. Samboeren og jeg legger ofte opp ferien etter hvor vi vil spise.
– Hvilken er din favorittfrokost?
– Helgefrokosten – når jeg har god tid til å steke rundstykker med tofu. Da skjærer jeg tofuen i skiver og steker til den er sprø. Så marinerer jeg med soyasaus, lønnesirup, fennikelfrø og litt spisskummen og steker litt til. Den serveres på brød med hummus og agurk.
– Hvilken er din favorittmiddag?
– Meze. Jeg er nemlig svak for småretter med brød. På en libanesisk restaurant i London fikk jeg den beste meze! Her fikk vi nystekt flatbrød med baba ganoush, altså dipp laget av aubergine. Om jeg visste at jeg skulle dø i morgen, hadde jeg dratt dit og spist det brødet.
– Hva med favorittdessert?
– Ovnsbakt ananas med vaniljehavreis, med salt karamellsaus og hakkede ovnsbakte mandler.
– Man kan bruke ananasringer eller fersk ananas som man skjærer i biter. Stek i ildfast form og ha i litt ekstra ananasjuice – da blir det både fuktig og karamellisert.
– Det hørtes fancy ut!
– Jeg liker veldig godt fancy mat. Hvis jeg skal være ærlig har jeg en drøm om å være med i et kokkeprogram – et hvor det er greit å være veganer, da. Jeg har jo ikke spist kjøtt på 25 år.
– Oi! Startet du som veganer allerede da?
– Først var jeg vegetarianer. Så, for 16 år siden, ble jeg veganer. Da måtte man være sta! Det var nesten ingen restauranter som tilbød vegansk mat – noen visste ikke hva det var.
En gang fikk Heidi servert kokte poteter med litt dill på en finere restaurant. Da sendte hun maten tilbake.
– Men hvorfor er du så opptatt av plantebasert mat?
– Grunnen til at jeg er veganer er at jeg er så glad i dyr. Jeg slipper til og med fluer ut av vinduet og flytter meitemarker fra veien, ler hun.
Nå er Heidi også med på å arrangere en vegetarfestival i Oslo. 28. Mai går festivalen av stabelen i Kubaparken.
– Da samler vi det beste fra vegetarverdenen: matboder, Norges beste vegetarkokker og noen av verdens største matinfluensere.
– Så spennende. Men over til dessert: Hvilken er din favorittkake?
– Pavlova og gulrotkake.
– Lenge var jeg veldig lei meg for å ikke kunne spise pavlova, siden det inneholder egg. Men jeg fant ut at man kan bruke væsken fra kikertboksene til å lage marengs! Da jeg hørte det, ble jeg helt vill.
Glad i Pavlova? Sjekk ut våre beste oppskrifter her!
– Har du et favoritt godteri eller snacks? Er du en søtt- eller saltperson?
– Salt, helt klart. Jeg elsker potetgull, særlig med dipp. Jeg kan ikke ha det i skapet uten at jeg spiser det hver dag.
– Har du en favorittsesong når det kommer til mat?
– Vår og sommer. Det er fordi jeg liker den delen av året best. Maten smaker bedre når man spiser ute, synes jeg. Jeg aner ikke hvorfor, kanskje det er noe med luften?
– Hva er ditt favorittredskap på kjøkkenet?
– Jeg er veldig glad i potetmoseren. Jeg elsker å mose ting! Det er redskapet jeg blir mest glad i når jeg drar ut av kjøkkenskuffen.
– Hva hører du på når du lager mat?
– Veldig ofte ingenting. Det er stille og meditativt. Noen ganger prater jeg på telefonen, da.
– Hva var det beste du visste som liten?
– Vestlandslefse og gelépulver.
– Ha, ha, virkelig?
– Ja, jeg spiste gelépulver rett fra boksen. Det kommer sikkert ikke moren min til å like – det høres ut som en usunn barndom.
– Hvor reiser du for matens skyld?
– London er fantastisk. Det er også svært god mat på Sri Lanka. De spiser for det meste vegetarisk. Og krydderne er så gode! De har blant annet noen små curryblader som har en helt fantastisk smak.
– Hva spiser du når du er hjemme alene?
– Taco! Med hjemmelaget guacamole. Da lager jeg bønnestuing med potetmoseren.
Vil du prøve en smakfull vegetartaco? Prøv Tofutaco av Veganergutta!
– Hva spiser du aldri?
– Kjøtt. Sopp er jeg heller ikke så glad i.
– Det er litt overraskende for en veganer?
– Ha, ha ja, veldig. Jeg liker ikke konsistensen, men elsker smaken, så soppsauser går bra.
Selv om Heidi ikke klarer konsistensen, drar hun likevel på sopptur.
– Jeg er egentlig veldig interessert i sopp. Samboeren og jeg skal ta kurs for å bli soppsakkyndige: altså at man vet hvilke som er giftige, slik at vi kan hjelpe folk på soppkontroll.
– Så hvordan bruker du sopp selv i mat?
– Ofte tørker jeg soppen og kverner det til pulver, for så å lage soppsaus. Slik får jeg brukt det likevel.
– Men jeg skulle ønske jeg likte konsistensen.
I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet Trude Drevland, Ellen Aabol og Jonathan Romano.
Vil du få inspirasjon og tips til gode oppskrifter? Den lille salatkokeboken inneholder over 40 deilige oppskrifter, og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)
Publisert: 16.05.2023 kl. 12:45
Oppdatert: 23.05.2023 kl. 12:27
Lag deg en gratis konto