Til hovedinnhold

Norske Sondre driver baren på Michelin-restaurant i New York

25. mai 2021Aktuelt
KASTET SEG UT I DET: Sondre Kasin (31) flyttet til New York for nye utfordringer.
KASTET SEG UT I DET: Sondre Kasin (31) flyttet til New York for nye utfordringer.
Camilla S. Bergland
Camilla Svennæs Bergland
Camilla Svennæs Bergland

MANHATTAN (GODT) Han startet som oppvaskhjelp på en lokal restaurant i hjembyen Kongsberg. Nå har Sondre Kasin (31) ansvaret for bardelen på en av New Yorks populære Michelin-restauranter. Drømmen er å eie noe eget.

– Vi har årsjubileum i dag, sier en kvinne mens hun og partneren blir vist bort til bordet sitt på «Cote Korean Steakhouse» ved 5. avenyen på Manhattan i New York.

Klokken er bare 17.00 på en helt vanlig tirsdag, men allerede begynner restauranten å fylle seg opp.

Sondre Kasin står i baren som er plassert midt i lokalet. Rundt ham fyker servitører bærende på store brett med kjøtt.

Sondre organiserer, delegerer og mikser brennevin til tørste gjester.

" Det er hektiske dager for tiden, sier han. "

– Vi har nettopp åpnet en ny restaurant i Miami – så det blir lange dager her i New York i tillegg til å få Miami-restauranten opp å stå.

SJEFEN: Det blir lange dager på jobb. Selv om det er han som har ansvaret for driften av baren står han gledelig bak disken og hjelper til når det koker.
SJEFEN: Det blir lange dager på jobb. Selv om det er han som har ansvaret for driften av baren står han gledelig bak disken og hjelper til når det koker.
Camilla S. Bergland

Etter en periode med mye usikkerhet knyttet til drift under pandemien går nå restauranten som aldri før – og de er nær fullbooket hver eneste kveld.

Det er fire år siden Kasin og samboeren forlot Oslo, leiligheten, vennene og familien i jakten på nye utfordringer i verdensmetropolen.

Siden har han jobbet 15 til 16 arbeidstimer seks dager i uken.

"Jeg var på utkikk etter et sted som jeg kunne være med å utvikle videre – og det har jeg vært med på her."

Cote har spesialisert seg på Koreansk barbecue blandet med et klassisk amerikansk steakhouse.

Resultatet er grill på hvert bord, fruktige og lekre drink-presentasjoner og en vinliste som imponerte stort da stedet fikk sin første Michelin-stjerne i 2018 – bare noen få måneder etter åpningen.

– Jeg har vært med å forsvare den stjernen, og nå i forrige uke fikk vi den igjen, sier han.

DELEGERER: Cote har nettopp åpnet en ny restaurant i Miami. Her har Sondre ansvaret for bardelen, på samme måte som han har med restauranten i New York.
DELEGERER: Cote har nettopp åpnet en ny restaurant i Miami. Her har Sondre ansvaret for bardelen, på samme måte som han har med restauranten i New York.
Camilla S. Bergland

Totalopplevelsen

Sondre er ikke i tvil om at det er deres tre grunnpilarer som gjør at restauranten går så bra.

– Vårt fokus er på mat, vin og drink. Og det er totalopplevelsen som gjør at folk kommer tilbake, sier han.

Det er estimert at trolig over tusen barer og restauranter i New York har gått konkurs gjennom pandemien.

I en by hvor det bugner av matretter fra alle verdenshjørner som også huser noen av de beste restaurantene i verden, var spådommene dystre da pandemien sto på som verst for ett år siden.

Mange spådde New Yorks død da byen var episenteret for corona i verden med flere hundre dødsfall om dagen, men etter hvert som vaksineringen skjøt i været har byen endelig våknet til liv.

– Vi ble nødt til å permittere folk, men nå går det virkelig bra. Vi har fått opp uteservering, og vi har 50 prosent kapasitet inne, sier Sondre.

VELKOMMEN: Gjennom pandemien har Cote vært tvunget til å stenge, men nå som New York er i ferd med å åpne igjen er de nærmest fullbooket hver eneste dag.
VELKOMMEN: Gjennom pandemien har Cote vært tvunget til å stenge, men nå som New York er i ferd med å åpne igjen er de nærmest fullbooket hver eneste dag.
Camilla S. Bergland

Med erfaring fra både bar- og restaurantverdenen fra Norge og New York er det én ting han trekker frem som fundamentalt annerledes i hvordan man driver bar- og restaurant på de to kontinentene.

"– Tempoet. Det kan ikke sammenlignes. "

I New York er det altså et helt vanvittig tempo som jeg ikke tror man finner noen andre steder.

Måten å lage drinker på er også annerledes, mener han.

– De skandinaviske landene har kanskje en mer minimalistisk tilnærming når man lager drinker. Mens i New York, og USA er det gjerne spriten som er i fokus. Så den skandinaviske modellen med å tenke på råvarer og hva som er i sesong, er noe jeg har forsøkt å innføre her på Cote.

Etter å ha driftet restauranten gjennom pandemien, og overlevd, har han foreløpig ingen planer om å vende nesen hjem igjen til Norge med det første.

"– Drømmen må være å starte noe eget en dag, men om det blir i Norge eller i USA er ikke godt å si. "
MIKSER: Sondre Kasin har jobbet både på utesteder i hjembyen Kongsberg og i Oslo. Han trives med å lage nye drinker, og ha muligheten til å være kreativ bak bardisken.
MIKSER: Sondre Kasin har jobbet både på utesteder i hjembyen Kongsberg og i Oslo. Han trives med å lage nye drinker, og ha muligheten til å være kreativ bak bardisken.
Camilla S. Bergland

Sondres fem tips for en perfekt cocktail:

  • Tenk på hva som er i sesong:

– Bruk ferske råvarer og bær etter hvilken årstid vi er i. Nå går vi inn i en tid hvor du kan bruke både rabarbra, bringebær og jordbær. Utnytt dette.

  • Slapp av med brennevinet

– Her er det bare å strippe det ned. Ikke ha i for mye – det er det ingen som liker.

  • Surt og søtt

– Ønsker du en surere drink, bruk sitrus. Hvis du ønsker søtere drinker, bruk sukker eller honning.

  • Bruk stor is

– Is må man ha i en eller annen form, men mitt tips er å bruke store isbiter eller bare én stor isbit. Det er enklere å jobbe med, og hvis du skal servere drinker til flere vil det bli lettere å få like resultater på drinkene.

  • Ikke nødvendig med jålete utstyr

– Når man bestiller en drink i en bar vil man se at bartenderen bruker masse utstyr – dette er fordi vi lager flere hundre drinker hver eneste dag. Men man trenger ikke det perfekte utstyret for å lage gode drinker hjemme.

COOL BIRD: Se Sondres oppskrift på hans sommer-favoritt i bunnen av saken.
COOL BIRD: Se Sondres oppskrift på hans sommer-favoritt i bunnen av saken.
Gary He/ Cote

Sondres favorittoppskrift for en deilig vårdrink:

Cool Bird

2 cl Clairin Rom (ev. lys rom om du ikke har Clairin )

2 cl Bacardi 8

2 cl Zacapa 23

1 cl Amaro Nonino

1 cl Campari

3 cl Lime

3 cl Fersk Ananas Juice

2 cl Agave Syrup

Bland alt i en shaker. Fyll shakeren med isbiter. Rist i ti sekunder til shakeren er frostet på utsiden. Finsil drinker over til et rocks glass med isbiter og pynt med en ananasskive.

Nyt!

Publisert: 25.05.2021 kl. 13:34
Oppdatert: 22.06.2021 kl. 10:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?