Norske Sondre driver baren på Michelin-restaurant i New York
MANHATTAN (GODT) Han startet som oppvaskhjelp på en lokal restaurant i hjembyen Kongsberg. Nå har Sondre Kasin (31) ansvaret for bardelen på en av New Yorks populære Michelin-restauranter. Drømmen er å eie noe eget.
– Vi har årsjubileum i dag, sier en kvinne mens hun og partneren blir vist bort til bordet sitt på «Cote Korean Steakhouse» ved 5. avenyen på Manhattan i New York.
Klokken er bare 17.00 på en helt vanlig tirsdag, men allerede begynner restauranten å fylle seg opp.
Sondre Kasin står i baren som er plassert midt i lokalet. Rundt ham fyker servitører bærende på store brett med kjøtt.
Sondre organiserer, delegerer og mikser brennevin til tørste gjester.
" Det er hektiske dager for tiden, sier han. "
– Vi har nettopp åpnet en ny restaurant i Miami – så det blir lange dager her i New York i tillegg til å få Miami-restauranten opp å stå.
Etter en periode med mye usikkerhet knyttet til drift under pandemien går nå restauranten som aldri før – og de er nær fullbooket hver eneste kveld.
Det er fire år siden Kasin og samboeren forlot Oslo, leiligheten, vennene og familien i jakten på nye utfordringer i verdensmetropolen.
Siden har han jobbet 15 til 16 arbeidstimer seks dager i uken.
"Jeg var på utkikk etter et sted som jeg kunne være med å utvikle videre – og det har jeg vært med på her."
Cote har spesialisert seg på Koreansk barbecue blandet med et klassisk amerikansk steakhouse.
Resultatet er grill på hvert bord, fruktige og lekre drink-presentasjoner og en vinliste som imponerte stort da stedet fikk sin første Michelin-stjerne i 2018 – bare noen få måneder etter åpningen.
– Jeg har vært med å forsvare den stjernen, og nå i forrige uke fikk vi den igjen, sier han.
Totalopplevelsen
Sondre er ikke i tvil om at det er deres tre grunnpilarer som gjør at restauranten går så bra.
– Vårt fokus er på mat, vin og drink. Og det er totalopplevelsen som gjør at folk kommer tilbake, sier han.
Det er estimert at trolig over tusen barer og restauranter i New York har gått konkurs gjennom pandemien.
I en by hvor det bugner av matretter fra alle verdenshjørner som også huser noen av de beste restaurantene i verden, var spådommene dystre da pandemien sto på som verst for ett år siden.
Mange spådde New Yorks død da byen var episenteret for corona i verden med flere hundre dødsfall om dagen, men etter hvert som vaksineringen skjøt i været har byen endelig våknet til liv.
– Vi ble nødt til å permittere folk, men nå går det virkelig bra. Vi har fått opp uteservering, og vi har 50 prosent kapasitet inne, sier Sondre.
Med erfaring fra både bar- og restaurantverdenen fra Norge og New York er det én ting han trekker frem som fundamentalt annerledes i hvordan man driver bar- og restaurant på de to kontinentene.
"– Tempoet. Det kan ikke sammenlignes. "
I New York er det altså et helt vanvittig tempo som jeg ikke tror man finner noen andre steder.
Måten å lage drinker på er også annerledes, mener han.
– De skandinaviske landene har kanskje en mer minimalistisk tilnærming når man lager drinker. Mens i New York, og USA er det gjerne spriten som er i fokus. Så den skandinaviske modellen med å tenke på råvarer og hva som er i sesong, er noe jeg har forsøkt å innføre her på Cote.
Etter å ha driftet restauranten gjennom pandemien, og overlevd, har han foreløpig ingen planer om å vende nesen hjem igjen til Norge med det første.
"– Drømmen må være å starte noe eget en dag, men om det blir i Norge eller i USA er ikke godt å si. "
Sondres fem tips for en perfekt cocktail:
- Tenk på hva som er i sesong:
– Bruk ferske råvarer og bær etter hvilken årstid vi er i. Nå går vi inn i en tid hvor du kan bruke både rabarbra, bringebær og jordbær. Utnytt dette.
- Slapp av med brennevinet
– Her er det bare å strippe det ned. Ikke ha i for mye – det er det ingen som liker.
- Surt og søtt
– Ønsker du en surere drink, bruk sitrus. Hvis du ønsker søtere drinker, bruk sukker eller honning.
- Bruk stor is
– Is må man ha i en eller annen form, men mitt tips er å bruke store isbiter eller bare én stor isbit. Det er enklere å jobbe med, og hvis du skal servere drinker til flere vil det bli lettere å få like resultater på drinkene.
- Ikke nødvendig med jålete utstyr
– Når man bestiller en drink i en bar vil man se at bartenderen bruker masse utstyr – dette er fordi vi lager flere hundre drinker hver eneste dag. Men man trenger ikke det perfekte utstyret for å lage gode drinker hjemme.
Sondres favorittoppskrift for en deilig vårdrink:
Cool Bird
2 cl Clairin Rom (ev. lys rom om du ikke har Clairin )
2 cl Bacardi 8
2 cl Zacapa 23
1 cl Amaro Nonino
1 cl Campari
3 cl Lime
3 cl Fersk Ananas Juice
2 cl Agave Syrup
Bland alt i en shaker. Fyll shakeren med isbiter. Rist i ti sekunder til shakeren er frostet på utsiden. Finsil drinker over til et rocks glass med isbiter og pynt med en ananasskive.
Nyt!
Publisert: 25.05.2021 kl. 13:34
Oppdatert: 22.06.2021 kl. 10:41
Lag deg en gratis konto