Norske Sondre driver baren på Michelin-restaurant i New York

25. mai 2021Aktuelt
KASTET SEG UT I DET: Sondre Kasin (31) flyttet til New York for nye utfordringer.
KASTET SEG UT I DET: Sondre Kasin (31) flyttet til New York for nye utfordringer.
Foto: Camilla S. Bergland
Camilla Svennæs Bergland
Camilla Svennæs Bergland

MANHATTAN (GODT) Han startet som oppvaskhjelp på en lokal restaurant i hjembyen Kongsberg. Nå har Sondre Kasin (31) ansvaret for bardelen på en av New Yorks populære Michelin-restauranter. Drømmen er å eie noe eget.

– Vi har årsjubileum i dag, sier en kvinne mens hun og partneren blir vist bort til bordet sitt på «Cote Korean Steakhouse» ved 5. avenyen på Manhattan i New York.

Klokken er bare 17.00 på en helt vanlig tirsdag, men allerede begynner restauranten å fylle seg opp.

Sondre Kasin står i baren som er plassert midt i lokalet. Rundt ham fyker servitører bærende på store brett med kjøtt.

Sondre organiserer, delegerer og mikser brennevin til tørste gjester.

" Det er hektiske dager for tiden, sier han. "

– Vi har nettopp åpnet en ny restaurant i Miami – så det blir lange dager her i New York i tillegg til å få Miami-restauranten opp å stå.

SJEFEN: Det blir lange dager på jobb. Selv om det er han som har ansvaret for driften av baren står han gledelig bak disken og hjelper til når det koker.
SJEFEN: Det blir lange dager på jobb. Selv om det er han som har ansvaret for driften av baren står han gledelig bak disken og hjelper til når det koker.
Foto: Camilla S. Bergland

Etter en periode med mye usikkerhet knyttet til drift under pandemien går nå restauranten som aldri før – og de er nær fullbooket hver eneste kveld.

Det er fire år siden Kasin og samboeren forlot Oslo, leiligheten, vennene og familien i jakten på nye utfordringer i verdensmetropolen.

Siden har han jobbet 15 til 16 arbeidstimer seks dager i uken.

"Jeg var på utkikk etter et sted som jeg kunne være med å utvikle videre – og det har jeg vært med på her."

Cote har spesialisert seg på Koreansk barbecue blandet med et klassisk amerikansk steakhouse.

Resultatet er grill på hvert bord, fruktige og lekre drink-presentasjoner og en vinliste som imponerte stort da stedet fikk sin første Michelin-stjerne i 2018 – bare noen få måneder etter åpningen.

– Jeg har vært med å forsvare den stjernen, og nå i forrige uke fikk vi den igjen, sier han.

DELEGERER: Cote har nettopp åpnet en ny restaurant i Miami. Her har Sondre ansvaret for bardelen, på samme måte som han har med restauranten i New York.
DELEGERER: Cote har nettopp åpnet en ny restaurant i Miami. Her har Sondre ansvaret for bardelen, på samme måte som han har med restauranten i New York.
Foto: Camilla S. Bergland

Totalopplevelsen

Sondre er ikke i tvil om at det er deres tre grunnpilarer som gjør at restauranten går så bra.

– Vårt fokus er på mat, vin og drink. Og det er totalopplevelsen som gjør at folk kommer tilbake, sier han.

Det er estimert at trolig over tusen barer og restauranter i New York har gått konkurs gjennom pandemien.

I en by hvor det bugner av matretter fra alle verdenshjørner som også huser noen av de beste restaurantene i verden, var spådommene dystre da pandemien sto på som verst for ett år siden.

Mange spådde New Yorks død da byen var episenteret for corona i verden med flere hundre dødsfall om dagen, men etter hvert som vaksineringen skjøt i været har byen endelig våknet til liv.

– Vi ble nødt til å permittere folk, men nå går det virkelig bra. Vi har fått opp uteservering, og vi har 50 prosent kapasitet inne, sier Sondre.

VELKOMMEN: Gjennom pandemien har Cote vært tvunget til å stenge, men nå som New York er i ferd med å åpne igjen er de nærmest fullbooket hver eneste dag.
VELKOMMEN: Gjennom pandemien har Cote vært tvunget til å stenge, men nå som New York er i ferd med å åpne igjen er de nærmest fullbooket hver eneste dag.
Foto: Camilla S. Bergland

Med erfaring fra både bar- og restaurantverdenen fra Norge og New York er det én ting han trekker frem som fundamentalt annerledes i hvordan man driver bar- og restaurant på de to kontinentene.

"– Tempoet. Det kan ikke sammenlignes. "

I New York er det altså et helt vanvittig tempo som jeg ikke tror man finner noen andre steder.

Måten å lage drinker på er også annerledes, mener han.

– De skandinaviske landene har kanskje en mer minimalistisk tilnærming når man lager drinker. Mens i New York, og USA er det gjerne spriten som er i fokus. Så den skandinaviske modellen med å tenke på råvarer og hva som er i sesong, er noe jeg har forsøkt å innføre her på Cote.

Etter å ha driftet restauranten gjennom pandemien, og overlevd, har han foreløpig ingen planer om å vende nesen hjem igjen til Norge med det første.

"– Drømmen må være å starte noe eget en dag, men om det blir i Norge eller i USA er ikke godt å si. "
MIKSER: Sondre Kasin har jobbet både på utesteder i hjembyen Kongsberg og i Oslo. Han trives med å lage nye drinker, og ha muligheten til å være kreativ bak bardisken.
MIKSER: Sondre Kasin har jobbet både på utesteder i hjembyen Kongsberg og i Oslo. Han trives med å lage nye drinker, og ha muligheten til å være kreativ bak bardisken.
Foto: Camilla S. Bergland

Sondres fem tips for en perfekt cocktail:

  • Tenk på hva som er i sesong:

– Bruk ferske råvarer og bær etter hvilken årstid vi er i. Nå går vi inn i en tid hvor du kan bruke både rabarbra, bringebær og jordbær. Utnytt dette.

  • Slapp av med brennevinet

– Her er det bare å strippe det ned. Ikke ha i for mye – det er det ingen som liker.

  • Surt og søtt

– Ønsker du en surere drink, bruk sitrus. Hvis du ønsker søtere drinker, bruk sukker eller honning.

  • Bruk stor is

– Is må man ha i en eller annen form, men mitt tips er å bruke store isbiter eller bare én stor isbit. Det er enklere å jobbe med, og hvis du skal servere drinker til flere vil det bli lettere å få like resultater på drinkene.

  • Ikke nødvendig med jålete utstyr

– Når man bestiller en drink i en bar vil man se at bartenderen bruker masse utstyr – dette er fordi vi lager flere hundre drinker hver eneste dag. Men man trenger ikke det perfekte utstyret for å lage gode drinker hjemme.

COOL BIRD: Se Sondres oppskrift på hans sommer-favoritt i bunnen av saken.
COOL BIRD: Se Sondres oppskrift på hans sommer-favoritt i bunnen av saken.
Foto: Gary He/ Cote

Sondres favorittoppskrift for en deilig vårdrink:

Cool Bird

2 cl Clairin Rom (ev. lys rom om du ikke har Clairin )

2 cl Bacardi 8

2 cl Zacapa 23

1 cl Amaro Nonino

1 cl Campari

3 cl Lime

3 cl Fersk Ananas Juice

2 cl Agave Syrup

Bland alt i en shaker. Fyll shakeren med isbiter. Rist i ti sekunder til shakeren er frostet på utsiden. Finsil drinker over til et rocks glass med isbiter og pynt med en ananasskive.

Nyt!

Publisert: 25.05.2021 kl. 13:34
Oppdatert: 22.06.2021 kl. 10:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?