Fem varmende gryter

KLASSIKER: Biff stroganoff er en klassiker og skikkelig kosemat, som vi vil ha nå.
KLASSIKER: Biff stroganoff er en klassiker og skikkelig kosemat, som vi vil ha nå.
Foto: Sara Johannessen Meek
Mona Bristøl

Høst er synonymt med varmende høstgryter - uansett om du velger en rask hverdagsvariant eller en langtidskokt klassiker.

Vi er klare for å fylle magen med smaksrike og gode gryteretter nå som temperaturen faller og kveldene med ett blir veldig mørke. Varmende høstgryter er akkurat det vi vil lage nå.

Denne deilige gryten er inspirert av nordafrikanske smaker med spennende krydder som spisskummen og kanel, ispedd litt spicy harissa.

Lammefrikassé er en høstklassiker som vi mange har kjent siden barndommen.

En lammefrikassé skal ikke stresses, her trengs tid. Kjøttet, som kommer fra de mindre møre delene av lammet, skal få kose seg stille og rolig til det oppnår en «smelt-i-munnen»- effekt som ikke oppnås uten god tid.

Dette er et supert valg når du planlegger en kjøttfri og rask middag. Den er så mettende og god at du ikke kommer til å tenke på at det ikke var kjøtt i den.

Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang. Den holder seg fint et par dager i kjøleskapet, og når det kommer til chiligryter blir de nesten bare bedre av å få stå litt slik at smakene får satt seg.

En russiskinspirert 80-tallsslager som fortsatt er like populær! Skikkelig kosemat blir det om du serverer den med hjemmelaget potetstappe, gjerne også et dryss av sylteagurk og sesongens syltede rødbeter.

Cassoulet er en fransk bønnegryte og sikringskost som varmer og gleder, med både flesk, pølser og konfiterte andelår, mener kokk Lise Finckenhagen som står bak oppskriften på denne klassikeren.

Husk bare å legge bønnene i bløt dagen i forveien og bruk skikkelig gode pølser med masse smak, tipser Finckenhagen.

Og hva med noe ekstra godt og hjemmelaget tilbehør til grytene, som denne grønne dippen med saltsyltede sitroner.

Eller denne couscousen som passer ypperlig til litt mer eksotiske gryter eller som en erstatning for den vanlige, kanskje litt kjedelige, risen.

Syltet rødløk gir en overraskende god crunch og kontrakst til mange gryter. Spesielt tidkrevende eller vanskelig er det heller ikke å lage.

Og rykende ferske brød, til å dyppe i sausen, er aldri feil.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?