Lise Finckenhagen: Jordbær med en tvist
Sol, sommer og jordbær, finnes det egentlig en bedre kombinasjon?
Jordbæret er så nydelig, søtt og vakkert i seg selv, og her i huset er det sjeldent bærene i det hele tatt kommer seg ut av kurven før de har forsvunnet. Spesielt når vi snakker om de norske, de krever i grunn minst mulig.
Men når man har fått tilfredsstilt det første jordbærsuget, ja da er man kanskje klar for å prøve ut en ny vri, eller en litt annerledes smakskombinasjon.
Jordbær med fløte blir plutselig en ny rett hvis jordbærene grilles lynraskt før de havner i dessertskåla. Hvis du i tillegg bytter ut sukker med en ingefær- og koriandersirup så har du en ganske annerledes dessertopplevelse foran deg.
Jordbær marinert med tykk og søt balsamico er en kjentsak, men likevel et nytt møte for mange. Og for en deilig kombinasjon det er! Toppet med litt kvernet sort pepper, en håndfull basilikum og chevre - kan det fort bli en herlig liten forrett. Men her stopper vi ved pepperen, og serverer de marinerte bærene med myk pisket matcha-krem. Mykt, saftig, søtt, friskt og umami!
En annen saftig sak er rustikk terte med mandler og hvit sjokolade i fyllet. Kremen på toppen er blandet med yoghurt naturell og brunt sukker - noe som gir den en ekstra friskhet og mild karamelltone. Både mørdeigen og fyllet kan lages god tid i forveien, men terten er aller best når den fortsatt er litt lun (ikke så varm at kremen smelter da☺).
Gled deg over sommerens søteste, med eller uten en tvist!