Klar for sitt livs revansje i Bocuse d’Or
Han er en av veldig få som har orket å stå i det beinharde løpet for andre gang. I dagens EM må Christian André Pettersen (31) bli blant de ti beste for holde løftet han ga faren før han døde.
– Det er nå eller aldri. Jeg har gønna på i så mange år nå, det har vært noen intenst og det har krevd enormt mye, sier Christian André Pettersen på telefon fra hotellrommet i Estlands hovedstad Tallinn.
Fredag representerer han Norge i den prestisjetunge Europamesterskapet i Tallinn. Følg Christian Andre Pettersen gjennom dagen via livestreamen her.
For å komme dit han er i dag har han allerede vært igjennom en runde med knallhard kvalifisering. Allerede i fjor høst ble han kåret til Årets kokk. Siden har han ligget i hardtrening. Fra tidlig om morgenen til langt på kveld har han stått på et treningskjøkken på Kronen Gaard i Sandnes for å finjustere teknikker.
16 av Europas beste kokker deltar i konkurransen. De ti beste går videre til det som ansees som VM i kokkekunst, Bocuse d’Or i Lyon. Det er selve rosinen i pølsen. Vanligvis avvikles det i januar, men skal nå etter planen finne sted 2. juni 2021.
En besettelse
– Dette er en «one shot», det er kun en håndfull andre kokker som har begitt seg ut på en ny runde med deltagelse i Bocuse. Det er fordi det krever så ekstremt mye. Det blir som med Formel 1-kjøring, det er hundredeler som skiller om du lykkes eller ikke, sier Pettersen.
Den 31 år gamle bodøværingen har nemlig vært der han er i dag én gang før. I 2018 vant han hele Bocuse d Or Europa. Men da han under verdensfinalen i Lyon i januar 2019 havnet på en tredje plass, var han ikke fornøyd. En kjempeprestasjon, vil de som følger konkurransen på nært hold si. For CAP, som han kalles i kokkekretser, var det rett og slett ikke godt nok.
Å stå på toppen av pallen i Bocuse d’Or har vært drømmen helt siden han var ni år og hjalp faren, som også var kokk, på kjøkkenet.
– Det var et løfte jeg ga til pappa før han døde – at jeg skulle vinne Bocuse. Nå har det kanskje gått mer fra å være en drøm til å bli en besettelse. Jeg har dette året på meg til å klare det, fortalte han til Godt i mars, mens han da var i gang med oppkjøring.
Ventetid
EM skulle egentlig ha funnet sted 29. mai, men på grunn av corona-nedstengingen ble den utsatt. Først til september, og så til i dag.
– Det har vært et helt vilt år. Kalenderen min har blitt kastet opp i luften tre ganger. Det har ikke bare påvirket meg, men også teamet rundt som flyr ned hit og bor her sammen med meg.
«Team CAP» består av kokken selv, og 11 lagmedlemmer, blant dem i år også kjæresten Ellen Ihms.
– Hun har vært med gjennom hele løpet, og det har vært bra. Teamet blir jo som en liten familie som er sammen dag ut og dag inn. Vi lever ganske isolert. Derfor er også sammensetning av dem jeg har rundt meg viktig. Hadde det ikke vært for dem, hadde jeg ikke vært her i dag, sier han.
Litt nerver
– Hvordan har det siste halvåret vært?
– Det har vært turbulent, og mye nytt å forholde seg til hele tiden. Først har vi trent på råvarer som er i sesong på våren. Deretter ble det flyttet til sensommeren. Og nå ble det da altså høstsesongen vi har måtte forholde oss til. Det påvirket jo hele smaksbildet vi jobber med. Men nå er vi her, og vi er klare.
Pettersen og temaet ankom den estiske hovedstaden på mandag. Siden har de blitt testet for corona, og holdt seg isolert på hotellet. På grunn av smittevern foregår konkurransen i år uten publikum til stede i salen.
– Hvordan er magefølelsen og hva er taktikken?
– Det er jo litt nerver. Det å komme hit med gullet fra forrige EM er både positivt og negativt. Det er jo store forventninger. Målet er pallen, men det er jo verdensfinalen som er det store målet. Taktikken er å ta litt kalkulert risiko, for å teste litt nye ting for å se hvordan det blir tatt imot, sier han.
Fra egg til ålemalle
I forkant av konkurransene får deltagerne oppgitt en råvare som skal være hovedingrediens i retten de lager. Til dagens EM er dette til hovedrett estiske vaktler, mens den ganske grimme ferskvannsfisken ålemalle er hovedråvaren til tallerkenretten.
Ved forrige EM var en av råvarene egg, og over 10.000 egg gikk med i treningen. Råvarene Pettersen og teamet trener på, blir i etterkant brukt til måltider de spiser selv slik at ingenting går til spille.
– Etter sist EM-oppkjøring måtte du ta en pause fra egg. Hvordan er det nå med ålemalle?
– Det har vært maaange ålemaller, sier han og ler.
– Men vi har porsjonert det litt ut over teamet. Etter hvert blir det vanskelig å kjenne om man virkelig har truffet på smaken, om man har spist det for mye i perioder.
Publisert: 15.10.2020 kl. 16:09
Oppdatert: 16.10.2020 kl. 16:15
Lag deg en gratis konto