Geitmyra Matkultursenter vant nordisk matpris

24. august 2017Aktuelt
VANT NORDISK MATPRIS: Norske May Britt Stormoen ved Geitmyra Matkultursenter vant den nordiske matprisen Embla 2017. Her i samtale med prisutdeler, prinsesse Marie av Danmark.
VANT NORDISK MATPRIS: Norske May Britt Stormoen ved Geitmyra Matkultursenter vant den nordiske matprisen Embla 2017. Her i samtale med prisutdeler, prinsesse Marie av Danmark.
Foto: Foto: Anne Cathrine Wangberg, Norges Bondelag

May Britt Stormoen fra Geitmyra Matkultursenter stakk av med den nordiske matprisen Embla i kategorien Nordisk mat til barn og unge.

I kveld ble første Embla Food Award avholdt i København. Embla er en ny nordisk matpris som er opprettet som et samarbeid mellom de nordiske bondeorganisasjonene for å fremme og hylle det nordiske kjøkken. Du finner hele listen over de nominerte fra Norge nederst i saken.

-Jeg er kjempe glad og veldig stolt. Prisen er viktig fordi vi må gi ungene kunnskap og mulighet til å ta kloke og bærekraftige matvalg. Det gir gode konsekvenser for dem og for alle rundt, sier May Britt Stormoen, undervisningsansvarlig på Geitmyra.

Det var seks nominerte fra Norge, blant annet Tingvollost som produserer Kraftkar, en ost som tidligere er kåret til verdens beste under World Cheese Awards.

Blant de nominerte endte en av de norske opp med pris:

Geitmyra Matkultursenter vant i kategorien Nordisk mat til barn og unge.

Færøyene endte opp med hele tre priser, Sverige med to, og Norge og Finland en pris hver.

Embla er den første matprisen som er blitt utdelt på tvers av alle de nordiske landene, heter det i en pressemelding. Prisen støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd, og det er seks nordiske landbruksorganisasjoner som står bak prisen.

Flere kategorier

I tillegg til de seks nominerte fra Norge, var det også kandidater fra Sverige, Danmark, Færøyene, Island, Finland og Ålandsøyene, skriver Horeca.

Blant kategoriene finner vi blant annet «Årets matgründer», som gis til en som skal ha utviklet en ny gastronomisk metode med bred appell, «Årets matformidler», som gis til en person, et konsept eller media som formidler gleden ved nordisk mat, og «Årets Mat til mange», som gis til en person eller en organisasjon som fremmer spiselyst og nordisk matkultur i offentlige måltider, ifølge Embla Food Awards hjemmeside.

Nordisk jury

Vinnerne bestemmes av en felles nordisk jury. Fra Norge finner vi Anya Seeberg Liaaen, redaktør for Matmagasinet Nord, Kari Marte Sjøvik fra Norsk Bondelag, og Even Ramsvik, toppkokk og medlem av kokkekollektivet Lava.

- Norge har helt klart gode vinnersjanser i flere av kategoriene med våre gode produsenter av både råvarer, foredling og formidling, sa Lars Petter Bartnes i en pressemelding tidligere i uken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JURY: Anya Seeberg Liaaen, Kari Marte Sjøvik (stedfortreder for Lars Petter Bartnes sett på dette bildet) og Even Ramsvik stiller som den norske juryen. Liaaens magasin NORD er også en av de nominerte under prisutdelingen. Merk at juryene ikke kan stemme på eget lands nominerte. Foto: Norsk Bondelag
JURY: Anya Seeberg Liaaen, Kari Marte Sjøvik (stedfortreder for Lars Petter Bartnes sett på dette bildet) og Even Ramsvik stiller som den norske juryen. Liaaens magasin NORD er også en av de nominerte under prisutdelingen. Merk at juryene ikke kan stemme på eget lands nominerte. Foto: Norsk Bondelag

Kokk Even Ramsvik forteller at den norske juryens oppgave blant annet har vært å synliggjøre de norske kandidatene, noe han omtaler som en ærefull oppgave.

- Det slår meg som et kjempeinitiativ å kunne bryte ned grenser og vise til et mye større nordisk fellesskap når det gjelder mat, kultur, miljøvennlighet og tradisjoner, sier kokken.

Han fortsetter:

- Med denne prisen får vi både synliggjort hva som foregår i Norge, samtidig som vi får delt erfaringer på tvers av grensene. Med tanke på at dette er en konkurranse, tror jeg dette kan bli en sunn arena for å vise seg fram og ønske å hevde seg, sier Ramsvik til Godt.

Sunn konkurranse

Han tror konkurransekonteksten kan være virkningsfullt, særlig innen kategoriene «Mat til mange» og «Mat til barn og unge».

- Når man får sett hva noen land kan tilby av næringsrik mat på for eksempel skoler eller eldrehjem, håper jeg det kan få andre til å tenke «Åj, vi kan ikke være noe dårligere,» sier Ramsvik.

Nominerte fra Norge:

Årets mathåndverker: Tingvollost (Møre og Romsdal,

Årets råvareprodusent: Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda (Hedmark og Oppland)

Årets matgründer: North Sea Salt Works (Møre og Romsdal, øya Gossen)

Årets mat til barn og unge: Geitmyra matkultursenter (Oslo)

Årets matformidler: Matmagasinet NORD (Oslo)

Årets matdestinasjon: Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros (Trøndelag)

Årets mat til mange: Hurtigruten (Troms fylke Tingvollost, Fjellgris fra Valdres (Stølsvidda), North Sea Salt Works, Geitmyra matkultursenter, Matmagasinet NORD, Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros og Hurtigruten.

Publisert: 24.08.2017 kl. 20:26
Oppdatert: 25.08.2017 kl. 08:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?