Seks tabber som ødelegger vinen
Foretrekker du gigantiske vinglass eller setter du vinen i kjøleskapet? Da kan det hende at vinen ikke smaker helt som den skal.
Sommelier Henrik Dahl Jahnsen sitter på mer kunnskap om vin enn de aller fleste. Han mener at en med et helt enkelt grep kan få en betraktelig bedre opplevelse av vin.
– Jeg pleier å si at folk bør tenke mer etter hva det er de drikker. Om man engasjerer seg litt mer for hva man har i glasset, så vil en også bli mer bevisst og en kan danne seg en tanke om hva en bør forvente av ulike typer vin, sier han.
Dahl Jahnsen, som har vunnet norgesmesterskapet for vinkelnere både i 2016 og i 2014, er ikke i tvil om hvilke vintabber folk flest gjør – og som mange kanskje ikke er klar over at kan skade vinen eller gjøre vinopplevelsen dårligere:
Mange tenker at hvitvin hører hjemme i kjøleskapet, men både rød og hvit vin bør lagres ved en jevn temperatur på rundt 12 °C, og helst ikke under 8 eller over 16 °C. Siden kjøleskapet aldri skal være varmere enn 4 °C, er altså kjøleskapet ikke en ideell lagringsplass for vin.
– For lav temperatur kan føre til utkrystallisering av vinsyre. Dette kalles ofte «Wine Diamonds» og minner om sukkerkrystaller i glasset. Det er imidlertid helt ufarlig, påpeker Dahl Jahnsen.
Planlegger du å drikke vinen innen kort tid (innen noen måneder), vil ikke vinen ta skade av å stå i kjøleskapet.
– Det er også typisk at en serverer for kald hvitvin, og da smaker den ofte veldig lite. Hvitvin må gjerne opp på 10 °C for å vise frem hva den er god for, forklarer Dahl Jahnsen.
Mens kjøleskapet er for kaldt, er lagring i stuen eller på kjøkkenbenken ofte altfor varmt. Om vinen lagres for varmt over tid, kan den bli madeirisert, noe som gir vinen en uønsket bismak som kan minne om søt eddik. Denne prosessen utvikler seg hurtigere jo høyere temperaturen er, så det kan være lurt å ikke ha vinhyllen stående i nærheten av en peis, eller på kjøkkenet, som ofte er det varmeste rommet i hjemmet.
– Lav temperatur er bedre enn høy med tanke på lagring, og det viktigste er at vinen bør lagres ved en jevn temperatur. Hvor en bør lagre vinen hjemme kommer an på leiligheten eller huset en bor i. Om en ikke har en kjeller eller bod, vil soverommet være det beste stedet, siden det ofte er det kaldeste rommet, tipser Dahl Jahnsen.
Det er en grunn til at glasset på vinflasker som regel er farget – og at vin ofte lagres i mørke kjellere.
– Rødvinsflasker har oftest grønt glass for å beskytte mot lys og UV-stråler, men det har ikke alltid hvitvin. Uansett glassfarge har hverken rødvin eller hvitvin godt av direkte sollys, da den kan forringe seg raskere av dette, sier Dahl Jahnsen.
Oppbevarer du vin på et mørkt sted, og ikke i nærheten av et vindu eller et sted hvor det er mye dagslys, vil den altså kunne holde seg bedre.
Har man åpnet en flaske vin og ikke drukket den opp, vil vinen oksidere saktere om en korker vinen. Mange velger å dytte korken inn med den tynne siden ned, altså feil vei.
– Det er nødvendigvis mye enklere enn å sette korken ned den riktige veien, men en må være på vakt om en skal gjøre det. Om ikke vinen har forsegling rundt korken, vet man nemlig ikke hva den har vært i nærheten av. Vær obs på at korken er ren før du setter den ned i flasken, sier Dahl Jahnsen.
Har man ikke en vinstopper i kjøkkenskuffen, mener Dahl Jahnsen at det kan være nyttig å gå til innkjøp av en vinlufter som en setter ned i flasketuten. Enkelte vinluftere virker som kork, i tillegg til at de gir vinen luft når du heller vin fra flasken.
Mange er ikke klar over hvor mye glassene kan ha å si for smaksopplevelsen. Dahl Jahnsen påpeker at folk flest ofte gjør to ulike tabber med tanke på vinglass.
– Hva slags glass en drikker vin av har mye å si for både lukt og smak, fordi glasset påvirker hvordan vinen treffer tungen. Klassiske glass i krystall er gjerne for små og har for tykt glass. På den andre siden er det typisk å kjøpe altfor store rødvinsglass. Generelt vil et tulipanformet glass, som ikke er for smalt, være best – og jo tynnere glasset er, jo bedre, forklarer han.
Er du på jakt etter gode vinglass anbefaler Dahl Jahnsen å gå til en kjøkkenbutikk eller faghandel, fremfor et glassmagasin.
Vin på boks er praktisk fordi de rommer mer og kan lagres mye lengre enn en åpnet vinflaske – eller det tror i det minste mange. Faktum er at bag-in-box-vin faktisk har langt kortere holdbarhet enn det mange tror!
– Har du hatt en bag-in-box stående i tre uker, vil du nok merke at vinen ikke lenger smaker slik som de første glassene. Plastposene er mindre tette enn glassflaskene, noe som gjør dem mindre holdbare, sier Dahl Jahnsen.
Bag-in-box-vinen vil raskere endre smak, men Dahl Jahnsen påpeker at det likevel ikke er noe problem å drikke en ukesgammel pappvin, selv om den ikke smaker helt likt. Etter åpning bør den oppbevares på et kjølig sted.
En rødvin på flaske av normal kvalitet kan drikkes i 2-3 dager etter at den er åpnet, og en hvitvin i rundt 2 dager, ifølge vineksperten. Men da må vinen være lukket igjen, enten med en kork eller plastfolie (om en ikke har noe annet å tette med), og den bør oppbevares kjølig.