Julens beste tilbehør: Fire gode salater til julemiddagen

FARGERIKT OG LITT FREKT: Bytt ut noe av tilbehøret til julens middager med en sprø og fargerik salat. Eller bare ta deg en salat i julestria når du trenger en litt lettere pause. Foto: Sara Johannessen,
FARGERIKT OG LITT FREKT: Bytt ut noe av tilbehøret til julens middager med en sprø og fargerik salat. Eller bare ta deg en salat i julestria når du trenger en litt lettere pause. Foto: Sara Johannessen,
Lise Finckenhagen

La ribba og pinnekjøttet få noen ekstra fristende følgesvenner i år. Sprø og friske salater kan løfte en tung juletallerken til nye, lettere og fargerike høyder.

La deg inspirere til å prøve noe nytt eller jazz opp en gammel favoritt. Varier og harmoner farger, konsistenser og ikke minst smaker. Selv elsker jeg å lage salater med sødme, sprøhet og syrlighet i form av frukter som sitrus, eple, persimon og granateple. Jeg tror også at jeg har en aldri så liten fetisj på alt som er finsnittet. Tenk bare hvor stor forskjell det er på syltynne innslag av rødløk i en salat, i motsetning til en diger løkbit á la «hestens-gebursdag» som gir deg løkangst og dårlig ånde herifra til god jul. Fint skårede grønnsaker ser ikke bare mere fristende ut, men det smaker også bedre. Skjønt det er mulig det er litt psykologisk altså. Uansett – kanskje en mandolin kan være en flott julegave til deg selv i år (- og da tenker jeg ikke på instrumentet altså, men på en grønnsakskutter).

Vent med å blande inn dressingen til rett før du serverer salaten, da bevares du sprøheten bedre. Juster gjerne smaken etter at dressingen er tilsatt. Litt salt, kvernet pepper og noen dråper sitronsaft kan gjøre store forskjeller. Passe mengde dressing er selvsagt også avgjørende for salatopplevelsen. Noen, litt røffere salater, som for eksempel en rødkålslaw kan ha godt av å få en stå en liten stund med dressingen på, til «marinering».

Balanser sprø svor og julens andre herligheter med disse fristende og smaksrike salater.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?