Til hovedinnhold

Osteprodusenten Den blinde ku starter produksjonen igjen

29. august 2018Aktuelt
REISER SEG FRA ASKEN: Daglig leder Inger Rosenfeld og administrativ leder Sissel Rosenfeld så livsverket gå opp i røyk tidligere i år. Foto: Line Westgaard
REISER SEG FRA ASKEN: Daglig leder Inger Rosenfeld og administrativ leder Sissel Rosenfeld så livsverket gå opp i røyk tidligere i år. Foto: Line Westgaard

Etter storbrannen i april har osteprodusenten endelig funnet nye lokaler for ysting.

For fire måneder siden opplevde ostegründerne et enormt sjokk da hele meieribygningen i Ås brant ned til grunnen. Kort tid etter brannen stilte hele oste-Norge og privatpersoner opp for den lille, lokale osteprodusenten med alt fra lån av utstyr til innsamlingsaksjon, men det var ikke nok for å komme ordentlig på beina igjen.

Nå bekrefter meierigründer Inger Rosenfeld (70) til Nationen at de snart starter produksjonen av ost igjen i nye lokaler i Snertingdal ved Gjøvik.

– Vi har jobbet med å få på plass alt i noen uker nå, men vi ville være trygge på at vi får det til før vi sa det høyt. Målet er å sette i gang i begynnelsen av november, slik at vi får produsert ost til julehandelen, sier Rosenfeld til Godt.

Videre forteller hun at de helst skulle satt i gang i går, men bygget hvor den nye osteproduksjonen skal foregå er gammelt og trenger oppussing.

– Det tar litt lengre tid enn det vi ønsker oss. Vi har kjøpt inn nytt utstyr og kunne som sagt begynt med én gang, fortsetter meierigründeren.

NRK-profil tok kontakt

Bygningen de nå venter på har stått tom i omtrent 10 år, og var sist brukt som ysteri i 1973. Faktisk har Rosenfeld selv minner fra stedet da hun var liten. Onkelen Sverre Sakshaug var nemlig meieribestyrer fra 1950 til 1973, og sammen med søsteren var hun «utplassert» hos tante og onkel sommeren da lillebroren ble født.

NRK-PROFIL: Hans Olav Brenner har familie fra Snertingdal, og inviterte Inger Rosenfeld dit i sommer. Foto: Annemor Larsen VG
NRK-PROFIL: Hans Olav Brenner har familie fra Snertingdal, og inviterte Inger Rosenfeld dit i sommer. Foto: Annemor Larsen VG

Grunnen til at det er nettopp Snertingdals gamle ysteri som blir det nye stedet for Den blinde kus osteproduksjon er imidlertid takket være en telefon fra NRK-programleder Hans Olav Brenner i sommer.

– Hans Olav er en ildsjel i Snertingdal – og er nå blitt en pådriver og nettverksbygger for oss. Da han tok kontakt med meg fortalte han at han kjørte forbi meieribygningen en million ganger og syntes det var trist at det ikke lenger ble brukt. Så googlet han Snertingdal og ku, og da dukket Den blinde ku opp. For meg er det en sirkel som slutter, forteller Rosenfeld.

I en melding til Godt forteller Hans Olav Brenner om sin rolle i Den blinde kus nye lokale:

– Snertingdal er min barndoms bygd, og hjertet banker varmt for gamle hus (både her og andre steder) som har spilt og utspilt sin viktige rolle. Jeg har bekymret meg for meieribygningen, og tok telefoner til forskjellige folk med tilknytning til bygget. Og nå har Inger Rosenfeld og huseier Torill Sogn Haug utarbeidet konkrete planer for ysteridrift. Veldig moro at bygget igjen blir fylt av liv og folk, skriver NRK-profilen.

Ny ost etter brannen

Etter brannen var den lokale osteprodusenten på jakt etter midlertidige løsninger for å fortsette produksjonen og ikke falle ut av butikkhyllene. Sommeren har derimot gått til å lete etter nye lokaler i Ås, men ingen har passet.

– I det siste har det vært mange turer oppover til Gjøvik, men når vi er ordentlig i gang regner vi med at vi er der store deler av uken. Planen er å finne gode lokale arbeidsfolk som vi kan lære opp, sier gründeren.

Samtidig som Den blinde ku har sett etter lokaler, har de også jobbet med en ny ost som skal kalles Askepott. Osteprodusenten er blitt plukket ut som en av ti finalister til årets Matskattstipend, som er en norsk lokalmatpris arrangert av Meny. Hvis de vinner stipendet på 500.000 kroner vil det bli brukt til å lansere den nye osten.

Den blinde ku har siden oppstarten i 1997 vunnet flere priser for osteproduksjonen, samt eksportert Nøkkelosten sin til USA. De har blant annet en egen butikk i Mathallen på Vulkan Oslo.

Publisert: 29.08.2018 kl. 15:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?