Ost på et brett
Noen ganger er et par oster med godt brød og hjemmelaget syltetøy alt som skal til for å lage et festmåltid.
Brød med juice og havregryn
Brød med juice og havregryn. (Foto: Opplysningskontoret for brød og korn/Alf Børjesson)
Nok til 1 stort brød:
7 dl hvetemel
2 dl lettkokte havregryn
1 1/2 dl melk
1 1/2 dl appelsinjuice
50 g gjær
1/2 dl olivenolje
1 ts salt
1 ss sukker
ca. 1 dl hakkede hasselnøtter
Lunk melken til fingervarm. Oppløs gjæren i litt av melken og hell resten over. Tilsett resten av ingrediensene og elt det hele godt sammen. La deigen få heve på et lunt sted en drøy time til dobbel størrelse. Ha deigen på melet bord og kna lett sammen.
Form et stort, rundt brød som settes på papirkledd bakeplate. La brødet få etterheve en halv times tid. Hev eventuelt i en melet bastkorg før du vender ut på bakepapir. Da får brødet fint mønster.
Stek ved 200 grader i ca. 1 time.
Havrekjeks
Havrekjeks. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Du trenger til en svær porsjon:
5 dl havremel
5 dl havregryn
5 dl hvetemel
6 ss potetmel
2 ts natron
en knivsodd hjortesalt
4 ts bakepulver
3 dl sukker
2 dl skummet kulturmelk
400-500 g smør
Bland alt det tørre. Smuldre smøret i, gjerne i kjøkkenmaskin.
Bland inn melk. Kjevle ut store, tykke kjeks.
Stek cirka 15 minutter ved 180-200 grader. Avkjøl på rist.
Mettes rosinbrød
Bedre brød til god ost enn dette, finner du knapt. Men planleggingen må begynne dagen før.
Rosinbrød. (Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt/Morten Brun)
Ingredienser til 1 brød i avlang form:
150 g rosiner eller tørkede bær
100 g solsikkekjerner
5 dl vann
5 g gjær
20 g honning
480 g hvetemel
15 g salt
Hell kokende vann over rosiner og solsikkekjerner og la dem trekke i ½ time.
Sil av vannet.
Rør ut gjæren i lunkent vann med honning og salt. Ha i halvparten av melet. Vend solsikkekjerner og rosiner i litt av melet og rør i deigen. Vend i resten av melet og bland deigen godt.
Kle en brødform med bakepapir og smør papiret. Hell deigen i. La deigen heve natten over i kjøleskapet. Ta ut formen og la den heve 30 minutter til på et lunt sted mens ovnen varmes til 175 grader.
Stek brødet cirka 1 time, til du får en hul lyd tilbake hvis du slår på brødet.
Ta ferdigstekt brød ut av formen og la det avkjøle på rist.
Skjær gjerne brødet i tynne skiver og rist i ovn eller brødrister før servering. Smaker ekstra godt til kraftig ost - gjerne med honning til.
Fikenmarmelade
Fikenmarmelade. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Du trenger til 2 glass:
500 g tørkede fiken
3 dl vann fra bløtleggingen
1 dl nypresset sitronsaft
ca. 10 dl sukker
2 kanelstenger
Legg fikenene i bløt i rikelig med kaldt vann. La dem trekke minst 8 timer, eller helst natten over.
Hell av vannet, men ta av 3 dl til kokingen. Hakk fruktene. La bitene småkoke i vann og sitronsaft i 20 minutter.
Rør ned sukkeret og legg i kanelstenger. Kok uten lokk i 15 minutter. Skum om nødvendig. Ta kasserollen av platen og ta ut kanelstengene.
Ta opp kanelstengene. Hell den varme marmeladen på varme, rene glass eller i skåler.
Variér sukkermengden etter hvilken ost du byr på; en salt ost med masse smak bryter godt mot dette friske tilbehøret.
Marinerte aprikoser
Du trenger:
1 dl vann
1 dl sukker, gjerne demerara
100 g tørkede aprikoser
1/2 sitron i skiver
Kok opp vann og sukker til sirup. Legg i aprikoser og sitronskiver. Kok møre, cirka 15 minutter. Avkjøl i laken.
Oppbevar på tette glass i kjøleskapet.
Pærekompott
Denne friskusen bryner seg godt mot blåosten.
Pærekompott. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Til ca. 3 dl:
5 pærer, ca. 800 g
1 ½ dl sukker, gjerne demerara
1-2 kryddermål nykvernet, svart pepper
evt. 1 ts litt eplesider- eller eplebalsamico-eddik
litt vanilje
Skrell pærene og fjern kjernehuset. Skjær i små terninger og legg i kasserolle med sukker, pepper, eddik og vaniljepaste. Hold av et par ss pæreterninger til å røre inn til slutt.
Kok på svak varme uten lokk cirka 15 minutter til en tykk kompott. Rør i de ekstra fruktterningene og la dem koke med noen få minutter. Avkjøl.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto