Pilke etter småsei

13. november 2012Aktuelt
Småsei med sitronsmør, grønn salat og kokte poteter.
(Alle foto: Gidske Stark)
Småsei med sitronsmør, grønn salat og kokte poteter. (Alle foto: Gidske Stark)
Foto: Gidske Stark
AvFredrik HaldogGidske Stark

Småseien slutter ikke å sprelle før den ligger i magen.

Jeg kan neste ikke tenke meg noe bedre enn å ligge på fjorden en sommerkveld og fiske etter småsei. Dette er noe jeg har drevet med siden jeg var svært ung. Jeg gikk ut med min 14 fots Askeladd med seks hester, gjerne alene, for da kunne jeg være kaptein og bestemme alt. Jeg førte båten som om det skulle være en av de store englandsbåtene.

Når man har slike opplevelser forbundet med en råvare, blir man bare glad i den, og det er jeg blitt.

Favoritt

Jeg har vært kokk under prins Albert av Monacos julefestival og servert sei til 300 gjester på luksushotell med eplesaus og norske rotgrønnsaker. Jeg har hatt småsei på menyen i restauranter.

Denne fisken er en favoritt!

Beste seiminne

Et av mine aller beste seiminner er for noe år tilbake. Familien reise utpå sen ettermiddag og fisket, og vi fikk den perfekte småsei: Passe rund, litt under ett kilo, og med den flotte glansen på skinnet.

Vi reise tilbake på hytten, jeg fileterte, min kone laget bål, og vi inviterte svigerforeldre til et av mine beste måltider: Bålwoket småsei på langebrødskive med smør, salt, pepper og frisk, hakket gressløk.

Det var en sånn kveld da barna får være oppe så lenge de vil, kveldsbading, et lite glass rødvin og perfekt sommerlykke. Den kvelden glemmer jeg aldri!

Mye smak

Det flotte med småsei er at den er en livlig fisk. Når du får den på snøre, så spreller den som bare det. Dette gir seg også uttrykk når du steker fisken – den krøller seg så fint i pannen på smøret.

Når du da serverer den med sure poteter (poter med olje og eddik) og rømme, da skjønner du hvor sprelsk denne fisken er.

Småsei er en fisk med mye smak, rikelig med sødme, litt skalldyrpreg, klar havsmak og med en flott friskhet.

I all matlaging prøver jeg å "lese" råvaren. Med småseien har jeg muligheten til å jobbe bredt – både med kraftig tilbereding med mye smak og sterk varme og retter som er milde og skånsomt behandlet. Som for eksempel sei i sitrusbuljong med grønnsaker.

Ovnsbakt småsei

4 prosjoner:

600 g seifilet uten skinn og bein

50 g usaltet smør

1 fedd hvitløk, finhakket

2 sjalottløk i strimler

1 knivsodd revet muskat

4 håndfuller vasket spinat

3 dl crème fraîche

4 ss parmesan

Salt og pepper

Ha fisken i en smurt, ildfast form. Bakes i ovnen på 200 grader i ca. 12 min.

Ha smør i en panne, sammen med hvitløk og sjalottløk. Stek dette blankt på svak varme.

Tilsett spinat og crème fraîche. Kok dette til en jevn og fin stuing.

Ha i parmesan.

Småsei med sitronsmør

4 prosjoner:

600 g seifilet uten skinn og bein

½ sitron til kokevannet

Saften av 1 ½ sitron

1 bunt persille, finhakket

180 g usaltet smør

4 håndfuller grønn salat

Poteter

Salt og pepper

Kok opp vann sammen med ½ sitron, salt og pepper. Ha i fisken og la dette trekke i ca. 6 min.

Bland sammen smør og sitronjus til en jevn og fin blanding. Ha i persille.

Anrett salaten på tallerkenen, ha fisken oppå.

Smøret legges oppå den varme fisken, slik at den smelter.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?