Norske jordbær kan komme tre uker før tiden

IKKE LENGE IGJEN: Snart begynner endelig den norske jordbærsesongen. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG
IKKE LENGE IGJEN: Snart begynner endelig den norske jordbærsesongen. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG
Maria Tveiten Helgeby

Takket være den milde vinteren kan vi se frem til en av de beste jordbærsesongene på flere år. Norske jordbær kan være til salgs hele tre uker tidligere enn i fjor.

Røde, saftige og supersøte. Mange kan nok enes om at norske jordbær er i en egen liga. Ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt er det ingen som spiser så mye jordbær som nordmenn: I gjennomsnitt spiser hver nordmann helefire kilo jordbær i året. Og nå kan Godt melde at årets jordbærsesong ser svært lovende ut. En opptur etter fjoråretskatastrofale sesong.

- På grunn av den milde vinteren ligger foreløpig årets norske jordbærsesong veldig bra an. Slik det ser ut nå vil det i hvert fall ikke bli lite bær. Det har ikke vært store tap av blomster eller planter gjennom vinteren, sier Pernille Rød Larsen, seniorkonsulent i Norsk Gartnerforbund.

De første bærene kan komme allerede i slutten av mai, men det er små volumer fra beskyttet klima i plasttunneller, ifølge Rød Larsen. De store mengdene kommer trolig etter St. Hans og ut i juli.

Det produseres rundt 5000 tonn norske jordbær i året, men mengden varierer utifra hvor bra sesongen er, ifølge Norsk Gartnerforbund.

NYDELIG: Norske jordbær er en herlig råvare som kan brukes til så mangt. Noen ganger er det enkleste også det beste, som jordbær dyppet i sjokolade. FOTO: SARA JOHANNESSEN / VG
NYDELIG: Norske jordbær er en herlig råvare som kan brukes til så mangt. Noen ganger er det enkleste også det beste, som jordbær dyppet i sjokolade. FOTO: SARA JOHANNESSEN / VG

- Vi har cirka tre ukers forsprang fra i fjor på grunn av den fine vinteren, så nå ligger det an til at vi kan begynne å selge jordbær allerede i starten av juni, bekrefter Hans Birger Stensrud, som eier Horgen gårdsbruk i Frogn.

Stensrud har vært jordbærbonde i nesten 40 år og produserer rundt 100.000 kurver jordbær i året. Han gleder seg over den tidlige sesongstarten.

Frostkrise

En plutselig frostbølge på tampen av våren, er det eneste som vil kunne ødelegge for jordbærbølgen vi har i vente.

- Hvis det plutselig blir kaldt og lite sol, starter også jordbærsesongen senere. Men det kommer til å gå veldig fint hvis været holder seg sånn det er nå, sier jordbærbonde Stensrud.

Rød Larsen ved Norsk Gartnerforbund frykter også frosten og henviser til fjorårets kalde vinter som ødela en god del for sesongen.

- Er det krise hvis det nå blir frost?

- Det er det verste som kan skje! Blomsteranleggene er i vekst, og frost kan derfor gjøre stor skade, forklarer Rød Larsen.

Elsker jordbær

Ifølge jordbærbonde Stensrud er de norske bærene såpass smaksrike fordi de blir høstet når de er modne. I motsetning til importerte bær som gjerne er litt umodne, for å sikre bedre holdbarhet.

I tillegg er forholdene i Norge spesielle på grunn av lange lyse dager, og et relativt kjølig klima som gjør at bærene får lengre modningstid. Dermed får bærene god tid til å få sukker fra bladene gjennom fotosyntesen.

Vitaminbombe

Jordbær inneholder mange næringsstoffer, som vitamin C og vitamin A, i tillegg til antioksidanter som blant annet beskytter hjertet. De røde godsakene smaker kjempegodt både alene og som tilbehør, for eksempel i den herlige og tradisjonelle desserten tilslørte bondepiker.

Jordbær har vært kjent i Europa siden romertiden, men ble ikke kommersielt dyrket før på 1800-tallet. Tidligere ble jordbær brukt i folkemedisin, og saften ble smurt på gamle sår med salt, skriver Store Norske Leksikon.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?