Til hovedinnhold

Pasta og ris på benken kan være dødelig

Middagsrester kan være smakfulle, men husk å lagre pasta og ris i riktig temperatur mellom måltidene. (Foto: Microstock.)
Middagsrester kan være smakfulle, men husk å lagre pasta og ris i riktig temperatur mellom måltidene. (Foto: Microstock.)

Ikke spis kokt pasta og ris som har ligget i romtemperatur.

I dag vet alle i restaurantbransjen at ris og pasta ikke må lagres ved romtemperatur utover noen timer.

Men det er mange forbrukere som ikke er klar over faren ved lagring utenfor kjøleskapet.

Mange har nok spist pizzarestene fra i går, som de ikke orket å lagre i kjøleskapet over natten.

Men pass på!

Slike matvarer kan nemlig gjøre deg syk, og i verste fall gi leversvikt. Det er påvist flere dødsfall verden rundt.

Hjelper ikke å varme opp på nytt

Ris og pasta som lagres over lengre tid i romtemperatur, kan nemlig bli svært farlig å spise. Dette fordi store mengder av bakteriesporene overlever koking.

Disse sporene spirer og vokser ut, og under vekst i produktene danner enkelte sporedannende bakterier det varmestabile giftstoffet toksin, skriver Forskning.no.

Dette toksinet tåler det meste, inklusive høy varme på 121 grader og ph- verdier fra 2- 12.

Dermed er ikke magesyren i stand til å bryte ned dette toksinet.

Hovedsynderen heter Bacillus cereus, og den norske veterinæren Steinar Hauge oppdaget allerede i 1947 at bakterien kunne være årsak til diaré.

20 år etter i London, ble det rapportert om flere tilfeller av oppkast etter at kunder hadde spist på kinarestaurant. Risen var årsaken, og B. cereus var igjen synderen.

Senere undersøkelser viste at man ikke kunne innaktivere dette toksinet når det først var dannet, ved hjelp av å koke eller varme opp risen på nytt.

Tre dødsfall i Europa

Det første kjente dødsfallet grunnet dette toksinet fant sted i 1997. En 17 år gammel gutt fra Sveits varmet opp pasta som hadde stått flere dager på kjøkkenbenken, og døde senere på sykehuset av leversvikt.

Siden har vi hatt to andre dokumenterte dødsfall, begge i Belgia.

I 2003 serverte en mor restene av en to dager gammel pastasalat til sine tre barn. En jente på 7 år kaster opp, får blødninger fra lungen, alvorlige muskelkramper og gikk i koma.

Kun tjue minutter etter ankomst var hun død, og også her ble det påvist leversvikt. De to andre barna ble alvorlig syke, men overlevde.

I det nyeste tilfellet som ble påvist i høst, døde en 20 år gammel mann etter å ha spist pasta lagret i romtemperatur.

Han la seg med kvalme og kraftig diaré, og morgenen etter var han død. Dødsårsaken her var trolig også leversvikt.

Vær forsiktig med pizza og melk

Pasta lagret i romtemperatur har med andre ord vært synderen i alle dødsfallene.

Mange tror at en kokt matvare er helt trygg, og mange forbrukere er ikke klar over at bakterier kan overleve koking for så å vise seg igjen ved romtemperatur.

Selv om B. cereus oftest er assosiert med pasta eller ris, er det viktig å huske på at også andre typer matvarer kan bli utsatt for toksindannelse.

Utbrudd kan forårsakes av melkeprodukter, pizza og gryteretter.

Å spise mat fra benken er ikke nødvendigvis farlig, men den bør ikke ha ligget lagret i 12- 14 grader i mer enn 4- 6 timer.

I de rapporterte dødsfallene, har det vært snakk om mat som har vært lagret i romtemperatur i mer enn 2 døgn.

Men det anbefales ikke å gå utover 6 timer, da det er stor sjanse for å kaste opp eller oppleve diaré.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?