Så enkelt, så godt: Hjemmelaget tomatsuppe
Perfekt hvis du har rester av makaroni, eller brød som du kan lage krutonger av.
- Dette er god hverdagsmiddag som ungene elsker, sier Ina til Godt. Jeg lager den ofte når jeg har grønnsaksrester i kjøleskapet som må brukes. Som regel lager jeg dobbel porsjon, slik at restene holder til enda en middag, eller jeg lar være å tilsette kraft i den ene delen for å ha den som tomatsaus til pasta eller pizza.
- Hemmeligheten for å få god tomatsuppe er å bruke gode råvarer og å gi den ekstra god tid på komfyren, da vil smaken bli enda bedre, sier Ina. Det går fint an å bruke buljong, men aller best blir den med hjemmelaget kraft.
- Jeg liker veldig godt å formidle gjennom tekst og bilder, forteller Ina om gleden ved å blogge. Det er når jeg får tak i litt morsomme og kanskje litt annerledes råvarer jeg kjenner meg mest inspirert, og jeg elsker å besøke markeder, utenlandske matbutikker, bondegårder, slakterier, fiskebåter og steder der det foregår matproduksjon.
Ingredienser til fire personer
- 1 gul løk
- 2-3 fedd hvitløk
- Olje til steking
- 2 bokser hermetiske tomater av god kvalitet
- 2 spiseskjeer tomatpuré
- Ca 1 liter grønnsaks- eller kyllingkraft eller -buljong
- Salt og pepper
- Honning
- Fersk timian eller andre friske urter
- Noen friske tomater eller noen spiseskjeer hakkede soltørkede tomater, hvis du vil
- Fløte eller crème fraiche
Slik gjør du
Hakk løk og knus og hakk hvitløksfeddene. Surr det i en stor gryte i litt olje til det er mykt, omtrent 10 minutter.
Tilsett de hermetiske tomatene og pureen, eventuelt også ferske tomater eller soltørkede tomater. La det få et oppkok og sett deretter gryten på svak varme. Tomatsausen kan få godgjøre seg så lenge du har tid, jo lenger tid på komfyren desto mer smak i suppen.
Ha i ferske urter og kjør tomatsausen glatt med en stavmikser.
Ha i krafteller buljong og kok opp.
Smak til med salt og pepper. Det er stor forskjell på tomatene, avhengig av sesong og hvor de kommer fra. Smak derfor til med honningen tilslutt. Om det blir for søtt, kan alt balanseres med litt balsamicoeddik.
Om du skal gjøre deg ekstra flid med suppen, kan den siles gjennom en melsikt. Da får den en enda mer silkemyk konsistens. Ha eventuelt i fløte eller crème fraiche.
Dette er et genialt utgangspunkt dersom man vil ha en enkel suppe. Den kan imidlertid serveres med kikerter, makaroni, brødkrutonger, litt parmesan, egg, pølsebiter, chorizo, ulike urter, chili eller andre kryddervariasjoner.
Publisert: 15.08.2013 kl. 06:46
Oppdatert: 15.09.2015 kl. 13:13
Lag deg en gratis konto