IKEA planlegger kjøttboller uten kjøtt

POPULÆRE: IKEAs svenske kjøttboller er svært populære. Kommunikasjonssjefen i IKEA Norge tror det blant annet kan være fordi retten virker eksotisk i andre deler av verden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
POPULÆRE: IKEAs svenske kjøttboller er svært populære. Kommunikasjonssjefen i IKEA Norge tror det blant annet kan være fordi retten virker eksotisk i andre deler av verden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Maria Tveiten Helgeby

Store miljøutslipp har ført til at den svenske giganten nå utvikler mer miljøvennlige svenske kjøttboller - helt uten kjøtt.

For mange er en porsjon svenske kjøttboller servert med potetmos og tyttebærsyltetøy blitt et obligatorisk stopp på turen til IKEA. Totalt selges rundt 150 millioner kjøttboller i året fra den svenske interiørgigantens kaféer rundt omkring i verden.

I Norge ble det i fjor solgt hele 240 tonn, eller 15 millioner kjøttboller, som inneholder en kombinasjon av storfe og svin. Det vil trolig endre seg...

Enorme karbonutslipp

Den svenske kjøttbollen er nemlig IKEAs minst miljøvennlige matprodukt, blant annet på grunn av de store metanutslippene ved storfehold. Interiørgigantens klimarapport viser at det årlige CO2-utslippet rundt IKEAs matproduksjon totalt er over 600.000 tonn.

Dette er et like stort karbonutslipp som om tre millioner passasjerer skulle ha flydd fra London til Sverige, skriver The Telegraph.

For å få ned miljøutslippene, jobbes det derfor nå med å utvikle en «grønnere» og mer miljøvennlig vegetarisk kjøttbollevariant.

Ifølge Yoanna Yarrow, leder for bærekraftighet ved IKEA UK, prøver de å endre oppskriftene slik at den gode smaken beholdes, mens miljøutslippene blir mindre.

Vurderes til Norge

Kommunikasjonssjef i IKEA Norge, Jan Christian Thommesen, sier de nye miljøvennlige og kjøttfrie bollene kun skal fungere som et ekstratilbud til de klassiske svenske kjøttbollene.

- Etter planen skal vegetarbollene rulles ut globalt i 2015, vi vurderer nærmere om vi skal ta dem inn da, sier Thommesen.

Kommunikasjonssjefen kan foreløpig ikke si noe om smak og innhold, siden produktet fortsatt er i utvikling. Men han kan fortelle at en svensk kyllingkjøttbolle også er under utvikling av samme miljøvennlige grunn.

Spår suksess

Hvor mye de vegetariske bollene kan minke miljøutslippene er fortsatt usikkert, men Jan Christian Thommesen fra IKEA Norge har tro på at de kan slå an hos nordmenn.

- Nordmenn generelt er veldig miljøbevisste og opptatt av å ta ansvar når de handler. Så vi tror det er et marked for de vegetariske svenske bollene, selv om det ikke er gjort noen konkrete analyser på dette ennå.

I fjor ble IKEA rammet av en skandale da det ble funnet hestekjøtt i de svenske kjøttbollene. Dette påvirket riktignok ikke norske kjøttbolle-spisere, siden IKEA Norge får de svenske kjøttbollene fra en lokal leverandør.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?