Knasende mettende vegetar-taco
Med hjemmeblandet krydder, bakte poteter og kikerter blir dette en nydelig vegetarvariant av den populære tacoen og tortillaen.
server i tortilla
Mari Hult er blant de best vegetarbloggene i Norge og er snart ferdig med sin første kokebok. Hun står også bak vegetar-matkassen til Nettmat.no i Rogaland, og har jobbet mange år på restaurant i Stavanger. For fem år siden la hun hun om til vegansk kosthold. Da måtte hun lære seg å lage mat på ny måte, og startet bloggen for å dele det hun lærte med andre.
Les bloggen til Mari her: Vegetarbloggen.no
- Jeg er sykt glad i taco og eksperimenterer mye med alternativer til vegetar-farse og bønnestuing. Favoritten min har blitt denne oppskriften her poteter og kikerter i hjemmelaget tacokrydder. De fungerer rett og slett veldig bra sammen. Det knaser, du blir mett, det er proteinrikt og ikke minst veldig, veldig godt, sier hun.
- Denne retten fant jeg på fordi jeg hadde en del kikerter til overs. Jeg hadde nemlig kommet over en småmerkelig oppskrift i veganske matkretser. Noen hadde funnet ut at det går an å lage marengs uten eggehvite, men med laken fra kikertbokser i steden for. Jeg tenkte at dette kunne aldri bli bra, men det fungerer faktisk, og det er rett og slett veldig morsomt å lage. I starten ble jeg veldig revet med, og lagte marengs hver eneste dag. Fint det, men det ble jo en del kikerter til overs i kjøleskapet mitt, og jeg ble nødt å bruke de på nye måter. Ta-da! Kikerttacoen kom istand, forteller hun.
- Jeg kan spise denne tacoen hver eneste dag. Seriøst. Det er så godt. Jeg varierer en del tilbehør da, det finnes jo nesten uendelig mange tacovarianter, sier Mari.
- Du kan ikke gjøre feil her, det er så lettvint å lage at alle kan klare det. Når jeg lager taco med nybegynnere så blir de alltid overrasket over hvor enkelt og godt det er å lage sin egen krydderblanding, Sier hun.
- Hvis du skal lage til mange kan fyllet med kikerter og poteter gjøres klar på forhånd og varmes opp i stekeovn rett før servering, og lager du litt utlikt kaldt tilbehør så gjør dette seg veldig bra på buffet, fortsetter hun.
- Som tilbehør er jeg veldig glad i både tomatsalsa og mangosalsa, guacamole med eller uten tilsatt chili, jalapeõs skåret i skiver, gjerne chipotlesaus om jeg har det i hus, vegansk ost av cashewnøtter, hvitløksdressing, masse frisk og knasende salat, kanskje noen rista peanøtter. Taco fungerer egentlig med det meste, sier hun.
- Alle bør smake denne, det er en kjempeenkel kjøttfri middag med ingredienser de aller fleste er vant med å bruke. De som ikke spiser vegetarisk til vanlig kan få til dette uten å løpe i spesialbutikker. Varianten er også bra næringsmessig, så nå kan det bli både tacomandag og tacotirsdag, sier Mari.
Hva er ingrediensene for 4 personer
4 poteter
3 dl kokte kikerter, eller 1,5 dl tørre som må vannes ut og kokes
1 ts spisskummen
1 ts chiliflak
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts hvitløkspulver
0,5 ts løkpulver
1 ts salt
2 ss olje
Tacoskjell eller hvetetortillas til servering
Salat til servering
Vegansk rømme eller fraiche til servering
Slik gjør du det
Mari bruker omtrent en halvtime på å lage dette. Det kan gå fortere om alt stekes i panne, men potetene blir best om de ovnsbakes.
Forvarm stekeovnen til 200 grader og finn fram en ildfast form.
Skrell potetene, skjær de i terninger og kok de såvidt møre.
Skyll kikertene godt.
Rør sammen spisskummen, chiliflak, paprikapulver, hvitløkspulver, løkpulver, salt og olje i en bolle. Ha i potetterningene og kikertene og bland det sammen.
Ha over i formen og sett i ovnen. Stek i cirka 20 minutter, vend litt på det hele underveis.
Servér rykende varmt i tacoskjell eller tortillas med litt salat og vegansk rømme.
Publisert: 26.11.2015 kl. 15:08
Lag deg en gratis konto