Knasende mettende vegetar-taco

26. november 2015Aktuelt
LETTVINT: Bland krydder med potetterningene og kikertene, og bak i ovnen. Lag en enkel salat. Server i sprø taco-skall eller tortilla-båter som på bilde. Lettere blir det ikke. Foto: Mari Hult
LETTVINT: Bland krydder med potetterningene og kikertene, og bak i ovnen. Lag en enkel salat. Server i sprø taco-skall eller tortilla-båter som på bilde. Lettere blir det ikke. Foto: Mari Hult

Med hjemmeblandet krydder, bakte poteter og kikerter blir dette en nydelig vegetarvariant av den populære tacoen og tortillaen.

server i tortilla

Matblogger Mari Hults (34) favoritt: Vegetartaco
Bor i Stavanger
Har blogget siden 2010
Bloggens mest populære oppskrift er falafel
Foto: Erik Sæter Jørgensen
Matblogger Mari Hults (34) favoritt: Vegetartaco Bor i Stavanger Har blogget siden 2010 Bloggens mest populære oppskrift er falafel Foto: Erik Sæter Jørgensen

Mari Hult er blant de best vegetarbloggene i Norge og er snart ferdig med sin første kokebok. Hun står også bak vegetar-matkassen til Nettmat.no i Rogaland, og har jobbet mange år på restaurant i Stavanger. For fem år siden la hun hun om til vegansk kosthold. Da måtte hun lære seg å lage mat på ny måte, og startet bloggen for å dele det hun lærte med andre.

Les bloggen til Mari her: Vegetarbloggen.no

- Jeg er sykt glad i taco og eksperimenterer mye med alternativer til vegetar-farse og bønnestuing. Favoritten min har blitt denne oppskriften her poteter og kikerter i hjemmelaget tacokrydder. De fungerer rett og slett veldig bra sammen. Det knaser, du blir mett, det er proteinrikt og ikke minst veldig, veldig godt, sier hun.

- Denne retten fant jeg på fordi jeg hadde en del kikerter til overs. Jeg hadde nemlig kommet over en småmerkelig oppskrift i veganske matkretser. Noen hadde funnet ut at det går an å lage marengs uten eggehvite, men med laken fra kikertbokser i steden for. Jeg tenkte at dette kunne aldri bli bra, men det fungerer faktisk, og det er rett og slett veldig morsomt å lage. I starten ble jeg veldig revet med, og lagte marengs hver eneste dag. Fint det, men det ble jo en del kikerter til overs i kjøleskapet mitt, og jeg ble nødt å bruke de på nye måter. Ta-da! Kikerttacoen kom istand, forteller hun.

- Jeg kan spise denne tacoen hver eneste dag. Seriøst. Det er så godt. Jeg varierer en del tilbehør da, det finnes jo nesten uendelig mange tacovarianter, sier Mari.

- Du kan ikke gjøre feil her, det er så lettvint å lage at alle kan klare det. Når jeg lager taco med nybegynnere så blir de alltid overrasket over hvor enkelt og godt det er å lage sin egen krydderblanding, Sier hun.

- Hvis du skal lage til mange kan fyllet med kikerter og poteter gjøres klar på forhånd og varmes opp i stekeovn rett før servering, og lager du litt utlikt kaldt tilbehør så gjør dette seg veldig bra på buffet, fortsetter hun.

- Som tilbehør er jeg veldig glad i både tomatsalsa og mangosalsa, guacamole med eller uten tilsatt chili, jalapeõs skåret i skiver, gjerne chipotlesaus om jeg har det i hus, vegansk ost av cashewnøtter, hvitløksdressing, masse frisk og knasende salat, kanskje noen rista peanøtter. Taco fungerer egentlig med det meste, sier hun.

- Alle bør smake denne, det er en kjempeenkel kjøttfri middag med ingredienser de aller fleste er vant med å bruke. De som ikke spiser vegetarisk til vanlig kan få til dette uten å løpe i spesialbutikker. Varianten er også bra næringsmessig, så nå kan det bli både tacomandag og tacotirsdag, sier Mari.

Hva er ingrediensene for 4 personer

4 poteter

3 dl kokte kikerter, eller 1,5 dl tørre som må vannes ut og kokes

1 ts spisskummen

1 ts chiliflak

0,5 ts paprikapulver

0,5 ts hvitløkspulver

0,5 ts løkpulver

1 ts salt

2 ss olje

Tacoskjell eller hvetetortillas til servering

Salat til servering

Vegansk rømme eller fraiche til servering

Slik gjør du det

Mari bruker omtrent en halvtime på å lage dette. Det kan gå fortere om alt stekes i panne, men potetene blir best om de ovnsbakes.

Forvarm stekeovnen til 200 grader og finn fram en ildfast form.

Skrell potetene, skjær de i terninger og kok de såvidt møre.

Skyll kikertene godt.

Rør sammen spisskummen, chiliflak, paprikapulver, hvitløkspulver, løkpulver, salt og olje i en bolle. Ha i potetterningene og kikertene og bland det sammen.

Ha over i formen og sett i ovnen. Stek i cirka 20 minutter, vend litt på det hele underveis.

Servér rykende varmt i tacoskjell eller tortillas med litt salat og vegansk rømme.

Publisert: 26.11.2015 kl. 15:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?