Geir Skeies laksekonsept uvider til utlandet: Vil bli «nye Burger King»
Pink Fish-konseptet åpner ny filial i anerkjent prosjekt i Singapore.
I januar ble det kjent at vi spiser 15 prosent mindre sjømat enn i fjor, og at særlig de i aldersgruppen 18-34 spiser lite fisk, ifølge tall fra Norges Sjømatråd. Det har ikke stoppet mesterkokk Geir Skeie og businesspartnerne Ronny M. Gjøse og Svein Sandvik fra å satse stort på laks.
I oktober 2017 kunne de fortelle at de skulle åpne sin første laksefokuserte hurtigmatrestaurant Pink Fish på Steen & Strøm i Oslo, med mål om å åpne 1000 filialer på verdensbasis, skrev DN Smak. Selskapet har så langt fire filialer i Norge, tre til er under bygging og planlegging, og de meldte nylig at de skal åpne på Stavanger Lufthavn Sola. Dette blir den første lufthavnen i Norge de åpner på, ifølge Horecanytt.
Nå tar de tre norske gründerne steget utenfor norgesgrensen, og åpner sin første restaurant i utlandet. Den nye filialen vil ligge i storprosjektet The Jewel, som skal bygges til å bli en del av Changi flyplass i Singapore på våren 2019. Changi har blitt kåret til verdens beste flyplass seks år på rad.
The Jewel, som er omtalt av CNN Travel som flyplassens «spektakulære nye juvel», vil danne et stort ringformet bygg utenfor sikkerhetsgrensen. Den skal knytte sammen tre av flyplassens fire terminaler. På innsiden vil det blant annet være en innendørs foss, en stor hage med stier, butikker, lekeplasser - og restauranter.
– Det skal ligge Michelin-restauranter i toppetasjen og street food-boder i underetasjen. Vi skal ligge i etasjen over disse bodene. Singapore-filialen vil fungere som en utstillingsplass til resten av verden, i tillegg til at vi får erfaring med hvordan konseptet fungerer i Asia, forteller gründerne.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sammen eier og driver de tre gründerne alle filialene selv, inkludert den nye i Singapore.
– Totalt vil vi bruke cirka 70 millioner på alt vi gjør i Norge og i den internasjonale satsingen, sier Gjøse, som tidligere har jobbet i Umoe Restaurants som blant annet har Burger King, Starbucks og TGI Friday's i stallen.
De holder fortsatt på målet om å nå 1000 filialer innen 10 år.
– Vi ønsker å bli veldig store og vi ønsker å være kjent i hele verden, sier toppkokk Skeie om konseptet.
– Så målet er å bli en slags ny Burger King?
– Ja, bare sunnere og mer bærekraftig, sier Gjøse.
– Målet er å bli en sunn hurtigmatkjede som skal konkurrere opp mot Pizza Hut, KFC, Burger King og McDonald's. Vi ønsker å være like kjente som dem om ti eller 20 år. Det er det vi jobber mot, og vi er på ganske god vei og, sier Gjøse.
– Hvordan går det så langt?
– Den første restauranten på Steen & Strøm var piloten vår og vår intro av Pink Fish inn i markedet. Mens denne her i Grensen er nummer to, og det har gått veldig bra. Det er bra omsetning, god beliggenhet og gode tilbakemeldinger fra gjestene. Vi åpnet i Bergen nå i sommer, og ser at det begynner å bli bra fart. Den på Oslo City har gått bra siden dag én, sier Gjøse.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tor W. Andreassen er professor i markedsføring og innovasjon på NHH. Han kan fortelle at det er tre ting som er viktige å tenke på hvis man skal satse i restaurantbransjen.
– For det første må du ha attraktive lokaler som har en god lokalisering. For det andre må du ha et konsept som både er attraktivt og annerledes. Det siste går på hvem som står bak. Har du en verdensberømt kokk, er det selvfølgelig med på å øke interessen, sier professoren.
Han understreker at det er en bransje som er «ekstremt vanskelig å slå seg opp i».
– Restaurantbransjen er et veldig tøft marked. Det finnes bøtter og spann av alternativer der ute, så du er nødt til å tenke over hvordan du kan slå gjennom støyen til alle de andre aktørene.
Professoren sier det er lettere å slå seg opp i Norge enn i et land som Singapore.
– Det er i Norge du tester ut konseptet. Fordelen i Norge er at Geir Skeie er kjent her, noe som står for kvalitet og skaper en form for garanti. Det andre er at markedet er mer gjennomskinnelig her - det er blant annet enklere å få mediedekning siden nettverket er så lite. Mens i Singapore og andre land er du «ingenting» og det vil være mye vanskeligere å få oppmerksomhet. Da er det kun konseptet du står igjen med - et konsept som må være nytt, annerledes og attraktivt.
Andreassen mener likevel at de tre gründerne kan ha funnet noe unikt.
– De har det unike i at de har funnet en nisje innenfor laks istedenfor kjøtt. I tillegg er norsk laks et produkt som står inne for kvalitet. Du har spontaniteten i at man kan poppe innom, og det ligger i det grønne sjiktet i det at fisk er mer miljøvennlig enn kjøtt, sier han avsluttende.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ideen til konseptet var det Geir Skeie som kom på. Kokken, som tidligere har vunnet verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d'Or, har jobbet mye med sjømat tidligere. Han ville utvikle et skalebart prosjekt med rask vekst og internasjonalisering på planen, og slo seg derfor sammen med Gjøse og Sandvik som har erfaring fra både utvikling av restaurantkonsepter og funding og finansiering.
– Det er ingen andre norske restauranter som har gjort noe lignende, sier Skeie.
Svaret ble «fast casual»-konseptet Pink Fish, der de serverer raske retter med norsk laks på miljøvennlig emballasje. Han synes det har vært utfordrende og spennende å utvikle et konsept som kan vokse, samtidig som det skal være enkelt for folk å lage.
– Vi har ingen kokker som jobber her. Folk skal kunne bli lært opp i løpet av få dager, for det skal være enkelt å utvide til flere franchiser.