Hellstrøm: Burde ikke lansert en nordisk Michelin-guide

26. februar 2015Aktuelt
SKUFFET: Eyvind Hellstrøm har selv hatt både én og to michelinstjerner. Han mener den nye guiden er skuffende. Foto: Krister Sørbø/VG
SKUFFET: Eyvind Hellstrøm har selv hatt både én og to michelinstjerner. Han mener den nye guiden er skuffende. Foto: Krister Sørbø/VG
AvMaria Tveiten Helgeby, Hege Lyngved OdinsenogPia Cecilie Vabro

Michelin-sjef Michael Ellis forklarer få stjernebyer i Norden med begrensede ressurser. Dette får flere til å reagere.

Torsdag kom historiens første nordiske Michelin-guide, og forventningene var skyhøye. I forkant har det blitt spekulert i om Maaemo kom til å få tre stjerner, som Norges - og Nordens - aller første trestjerners restaurant. I tillegg mente flere at vi nå kom til å få våre første stjernerestauranter utenfor hovedstaden, med Stavanger-restauranten RE-NAA som storfavoritt. Slik ble det ikke.

Da guiden ble sluppet klokken ni torsdag morgen ble det klart at Norge ikke fikk noen nye stjerner, verken i eller utenfor Oslo: Maaemo beholdt sine to stjerner, mens Ylajali, Fauna og Statholdergaarden beholdt sin ene.
Både Sverige og Danmark fikk nye stjerner, i henholdsvis Malmø og Århus, men ingen utenfor større byer.

Mangelen på nye stjerner utenfor storbyene i Norden fikk flere til å reagere med skuffelse, deriblant VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård, som mener guiden nå mister kredibilitet.

- Guiden mangler virkelig noen av de nordiske godbitene. Fäviken er en av regionens beste restauranter, og Lysverket er av interesse. Den er ikke like spesiell som Maaemo og Fauna, kanskje, men den er bedre enn mange i København som har stjerne, sier Blomberg-Nygård.

Til VG sier Michelin-sjef Michael Ellis at grunnen til at de ikke har besøkt flere norske byer, er på grunn av «begrensede ressurser». Dette får mangeårig michelinstjerne-eier Eyvind Hellstrøm til å reagere. Han mener guiden, med denne opplysningen, mister noe av sin troverdighet.

- Michelin burde ikke ha lansert en nordisk guide med begrensede ressurser. De mister troverdighet. Og det er helt uforståelig at de ikke klarer å gi tre stjerner til Noma, som er ledestjernen i Europa, sier Hellstrøm.

Noma, drevet av René Redzepi, ligger i København, og har per dags dato to stjerner i guiden. Restaurantener er kåret til verdens beste restaurant en rekke ganger.

Manglende ressurser

SJEFEN: Michael Ellis er direktør for Guide Michelin, og sier til VG at de har besøkt Tromsø og Stavanger. Foto: AFP PHOTO/Yoshikazu TSUNO
SJEFEN: Michael Ellis er direktør for Guide Michelin, og sier til VG at de har besøkt Tromsø og Stavanger. Foto: AFP PHOTO/Yoshikazu TSUNO

Guide Michelin-direktør Ellis sier til Godt at de har besøkt andre norske byer.

- Vi har vært i Tromsø og Stavanger. Norge fortsetter stadig å overraske oss, det er mye bra som skjer. Men vi har begrenset med ressurser. Ved en senere anledning kan vi kanskje sette spotlighten på Norge, sier Ellis.

- Hvorfor ble Malmø og Århus inkludert i guiden?

De er begge større byer, med en god størrelse. Vi hadde fått mange indikasjoner på at det var flere gode «fine dining»-opplevelser i disse byene. Og som dere kan se er det flere stjerner i begge byene.

- Ble byene valgt på forhånd eller var dette noe dere kom frem til underveis?

- Vi gjør research hele tiden. Vi bruker mange forskjellige kilder; inspektørene våre spør seg frem på hoteller, de kan gå inn i en vinbutikk og kjøpe en flaske vin og spørre betjeningen der.

- Men da er dere jo allerede i byen?

- Nei, vi gjør jo mye research også i forkant. Vi leser lokale reiseguider. Vi bruker Internett.

- Hvilke inspektører har dere brukt?

- Det er en kontinuerlig prosess å bygge ut inspektørkorpset vårt. Og vi ser jo hele tiden etter muligheten og nødvendigheten for å utvide. Skal vi dekke Norden i større grad er vi jo nødt til å øke ressursene våre her.

- Når man da altså ikke dekker hele Norden i denne guiden, burde man vurdert å ikke i ut en egen nordisk guide i det hele tatt?

- Vi ønsker å være til stede der det skjer, og syns at det er viktig å ha en tilstedeværelse i det nordiske miljøet. Derfor velger vi å starte her. Det nordiske kjøkkenet er svært viktig; vi må være med å kommentere på dette. Men samtidig gjøre det i et tempo som ressursene våre tillater. Som en hver organisasjon har vi begrensede ressurser; vi har gjort det samme i Brasil, der har vi bare med Rio og São Paulo.

Rebecca Burr er redaktør for den nordiske guiden. Burr mener guiden er «slik leserne ønsker at den skal være».

- Vi har laget guiden slik vi alltid lager våre guider, ved å følge med på det som skjer og gjøre grundig research. Vi er veldig fornøyde med guiden slik den står, sier Burr.

- Har dere besøkt steder utenfor byene, som forhåndsfavoritten Fäviken i Åre?

- Jeg kan ikke uttale meg om spesielle steder. Vi har laget guiden slik vi alltid lager guidene, sier Burr.

Skuffende

SAVNET FÄVIKEN: Erik Fosnes Hansen er VGs restaurantanmelder, og reagerer på det manglende stjernedrysset. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
SAVNET FÄVIKEN: Erik Fosnes Hansen er VGs restaurantanmelder, og reagerer på det manglende stjernedrysset. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Eyvind Hellstrøm, som selv fikk sin første Michelinstjerne i 1984, og to stjerner i 1992, synes det er skuffende at det verken var stjerner eller Bib Gourmands utenfor Oslo.

- Michelininspektørene har gjort en dårlig jobb og følger ikke med i utviklingen i Norden. De har sine særegne favoritter, og vil fremstå som mystiske og uforutsigbare. Men årets lansering var bare skuffende for norsk gastronomi, sier Hellstrøm, som også trekker frem at Michelin til tross for dette bør takkes for å skape stor oppmerksomhet rundt kokkekunsten.

VGs anmelder Erik Fosnes Hansen sier til VG at det han har hørt om den nye nordiske Michelin-guiden er «skuffende».

– Det virker veldig forutsigbart, på en skuffende måte. At de ikke har vært på Fäviken synes jeg er ille, sier Fosnes Hansen.

- Michelin har tre stjerner for restauranter som er verdt en reise i seg selv, og da bør også inspektørene gidde å reise til potensielt gode matsteder, sier Fosnes Hansen.

Se reaksjonen på Maaemos to stjerner i videoen under.

Maaemos kjøkkensjef: - Vi er veldig stolte

Hva tenker du om den nye guiden?

Publisert: 26.02.2015 kl. 12:53
Oppdatert: 26.02.2015 kl. 13:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?