Til hovedinnhold

Julemat: Lise Finckenhagens vri på pinnekjøtt og ribbe

JULEVRI: Både pinnekjøttet og ribba har blitt mer krydret og servert med friskt tilbehør. Foto: Krister Sørbø/VG
JULEVRI: Både pinnekjøttet og ribba har blitt mer krydret og servert med friskt tilbehør. Foto: Krister Sørbø/VG

Man skal være svært forsiktig med å tukle for mye med tradisjonsrettene våre, spesielt på selveste julekvelden.


Enkelte ting skal være som de alltid har vært, sånn er det bare. Men det må være lov å prøve seg frem litt nå i førjulstiden.

Lag julegodt: Her finner du oppskriften på risboller, kokosmakroner og Sarah Bernhard.

Med noen små grep kan ribbemiddagen bli hakket mer krydret og pinnekjøttet enda saftigere, spør du meg da. I de senere årene har trekking eller koking av pinnekjøttet fått et oppsving, ikke minst takket være Hellstrøms presentasjon av teknikken.

Selv har jeg en tendens til å ha litt ekstra vann i pinnekjøttgryten, og synes de pinnene som har vært i kontakt med sjyen underveis i dampingen har endt opp med det saftigste kjøttet. Derfor testet jeg ut buljong-trikset, og må si jeg ble veldig fornøyd med resultatet. Teknikken er spesielt godt egnet for røkt pinnekjøtt siden smaken blir litt mildere (og mindre salt) enn ved tradisjonell damping. Ta den helt ut med en frisk fennikel- og klementinsalat som ekstra tilbehør, eller hold deg til deilig kålrotstappe og litt ekstra persille på potetene.

Salaten passer forresten like godt til den krydderstekte ribba, som har blitt gnidd godt inn med en krydderblanding med fennikelfrø, koriander, chili, kinesisk five spice og gode mengder hvitløk. Litt ekstra grønnsaker, rosmarin og stjerneanis i langpannen gjør susen for ribbesausen.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?