Kokkens kjærlighetsfrukt
For meg er fiken en kjærlighetsfrukt. Den er også frukten med tusen muligheter.
Mitt første møte med fersk fiken var da jeg var praktikant på kjøkken før jeg begynte i lære. Fredag ettermiddag ble jeg kommandert til Bergen lufthavn, i sjefens bil, for å hente fiken. På flyplassen ble det båret en liten eske frem til meg og jeg fikk streng beskjed om å være forsiktig. På kjøkkenet ble esken forsiktig pakket opp, og så satte kokkene i gang å lage desserter. Det var da jeg skjønte at dette var en helt spesiell råvare.
Fiken kan ha litt ulike farger på utsiden: Dyp lilla eller grønnlig. Når man åpner dem, ser man dette deilige burgunderrøde kjøttet med små frø. Fargen kan være litt ulik, men det viktigste er at fiken er bløt, lukter søtt og at det ikke kommer væske ut av den.
For meg er fiken en kjærlighetsfrukt, som omgir seg med en romantisk atmosfære. Jeg husker for mange år siden da min kjæreste, nå min kone, og jeg var på øyhopping i Hellas, og kom til Skopelos. Etter en natt på stranden fikk vi bo i huset til en gammel dame. Dagen etter ble vi servert solvarme fiken på terrassen, under et fikentre.
Etter dette har fiken alltid vært en spesiell frukt for oss. Vi spiser dem gjerne solvarme naturell eller i matretter.
Det finnes utallige tilberedningsmåter: I desserter flambert i brennevin, stekt i smør og sukker, i fruktsalater, i is, bakt i ovn sammen med ost og nøtter og gjerne med en camembert eller brie.
Jeg bruker også fiken som tilbehør til ulike viltretter eller i sauser. Til forretter kan fiken brukes til ulike pateer, eller i salater sammen med marinert kjøtt. Her er det bare fantasien som setter grenser. Det går også an å bruke tørkede fiken. Husk at de er litt hardere og egner seg bedre til litt mer bearbeidede retter. Jeg blander også tørkede og ferske fiken.
Noen tips: Jeg deler alltid fiken fra toppen slik at jeg får et stjernesnitt, deretter kan jeg enten presse den litt opp og spise den med skje eller dele den i båter. Jeg spiser ikke skallet på fersk fiken fordi jeg synes det ødelegger smaksbildet.
Ovnsbakt fiken
Foto: Gidske Stark.
16 modne fiken
16 ts brunt farin
16 ts usaltet smør
16 ts crème fraîche
Bakes på 200 g midt i ovnen i ca. 10 min.
Fikensalat med blåost
Foto: Gidske Stark.
4 store, modne fiken
4 never blandet salat
120 g blåost i terninger
2 ss god olivenolje
Noen flak Maldonsalt
Noen dråper sitron
Vend salaten i olivenolje, salt og sitron. Legg på fiken og blåost.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto