Grønnsakenes dronning
Vi skal ikke sløse bort tid og plass på å fortelle alt som er bra med grønnsakenes dronning. Bare kort og fyndig si at hvis det bare er én periode av året du skal spise blomkål og den nære slektning brokkoli, er det i de ukene vi er på vei inn i nå. Nå kommer den lokale blomkålen, det er nå vi får den best og billigst.
Vi bruker den helt rå i salater, lett kokt som tilbehør til middag, nesten utkokt som blomkålpuré, og her og nå: til suppe.
I suppeskolens blomkål-avdeling strides de lærde. Noen sverger til blomkålsuppe med meljevning og har blomkålen i hele biter i suppen.
Intet vondt ord om meljevning og spesielt ikke i blomkålsuppe, men vi er bare ikke en meljevningsfase akkurat nå. Når det gjelder om blomkålen skal jevnes eller serveres hel i suppe, tror vi på en mellomting. Blomkålen bør kokes lenge for å få nok god blomkålsmak, men utkokt blomkål er ingen stor opplevelse. Mellomting er å koke blomkålen og så jevne den, men spare noen rosetter som gir tyggemotstand og pynt til den ferdige suppa.
Vi bruker både kyllingkraft og spekeskinke som smaksforsterker. Ønsker du at dette skal være en vegetarrett, kutter du ut skinken og bruker grønnsakskraft. Eller buljong.
Blomkålsuppe
Det lille ekstra: Spekeskinke passer ypperlig, men bacon kan også brukes. (Foto: Mari Vold)
4 personer:
0, 5 løk
2 små blomkål
Olje til steking
1 l kyllingkraft (buljong)
2 dl fløte
2 ss mascarpone-ost
4 skiver spekeskinke eller bacon
Rens og hakk løk. La surre til myk i litt olje i en gryte.
Del blomkål i biter, lag noen fine rosetter som kan brukes til garnityr. Tilsett vann og all blomkålen og kok opp.
Etter å ha kokt et par minutter, ta ut blomkålbitene du skal bruke som garnityr, tilsett fløte og la koke i 25 minutter.
Legg tynne skiver spekeskinke eller bacon i ovn på 180 grader i ovnen og stek til det blir sprøtt og godt, 10-15 minutter.
Tilsett mascarpone og kjør stavmikseren i suppa, eller bruk blender. Smak til suppen med salt og pepper.
Server rykende varm med blomkålgarnityr og skinke i hver dyptallerken.