Til hovedinnhold

Grønnsakenes dronning

13. november 2012Aktuelt
Det er nå og i de kommende ukene du skal spise den lokale blomkålen. (Foto: Mari Vold)
Det er nå og i de kommende ukene du skal spise den lokale blomkålen. (Foto: Mari Vold)
Mari Vold
AvOle Jacob Hoel, Lars LianogMari Vold

Vi skal ikke sløse bort tid og plass på å fortelle alt som er bra med grønnsakenes dronning. Bare kort og fyndig si at hvis det bare er én periode av året du skal spise blomkål og den nære slektning brokkoli, er det i de ukene vi er på vei inn i nå. Nå kommer den lokale blomkålen, det er nå vi får den best og billigst.

Vi bruker den helt rå i salater, lett kokt som tilbehør til middag, nesten utkokt som blomkålpuré, og her og nå: til suppe.

I suppeskolens blomkål-avdeling strides de lærde. Noen sverger til blomkålsuppe med meljevning og har blomkålen i hele biter i suppen.

Intet vondt ord om meljevning og spesielt ikke i blomkålsuppe, men vi er bare ikke en meljevningsfase akkurat nå. Når det gjelder om blomkålen skal jevnes eller serveres hel i suppe, tror vi på en mellomting. Blomkålen bør kokes lenge for å få nok god blomkålsmak, men utkokt blomkål er ingen stor opplevelse. Mellomting er å koke blomkålen og så jevne den, men spare noen rosetter som gir tyggemotstand og pynt til den ferdige suppa.

Vi bruker både kyllingkraft og spekeskinke som smaksforsterker. Ønsker du at dette skal være en vegetarrett, kutter du ut skinken og bruker grønnsakskraft. Eller buljong.

Blomkålsuppe

Foto: Mari Vold
Foto: Mari Vold
Mari Vold

Det lille ekstra: Spekeskinke passer ypperlig, men bacon kan også brukes. (Foto: Mari Vold)

4 personer:

0, 5 løk

2 små blomkål

Olje til steking

1 l kyllingkraft (buljong)

2 dl fløte

2 ss mascarpone-ost

4 skiver spekeskinke eller bacon

Rens og hakk løk. La surre til myk i litt olje i en gryte.

Del blomkål i biter, lag noen fine rosetter som kan brukes til garnityr. Tilsett vann og all blomkålen og kok opp.

Etter å ha kokt et par minutter, ta ut blomkålbitene du skal bruke som garnityr, tilsett fløte og la koke i 25 minutter.

Legg tynne skiver spekeskinke eller bacon i ovn på 180 grader i ovnen og stek til det blir sprøtt og godt, 10-15 minutter.

Tilsett mascarpone og kjør stavmikseren i suppa, eller bruk blender. Smak til suppen med salt og pepper.

Server rykende varm med blomkålgarnityr og skinke i hver dyptallerken.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?