Tre uimotståelige svenske klassikere til flaggans dag

6. juni 2014Aktuelt
BLÅTT OG GULT: Kom i svensk stemning med smørgåstårta eller hjemmelagde kjøttboller på svensk vis. Foto: Matilda Mattsson
BLÅTT OG GULT: Kom i svensk stemning med smørgåstårta eller hjemmelagde kjøttboller på svensk vis. Foto: Matilda Mattsson

Feir søta brors nasjonaldag med svenske kjøttboller og saftig kladdkake med en frisk vri. Eller imponer helgens gjester med festklassikeren smørgåstårta.

Finn fram Stieg Larsson-bøkene, skru på «Fångad av en stormvind» og heng opp det svenske flagget. Fredag 6. juni er nemlig Sveriges nasjonaldag, nemlig Svenska flaggans dag.

Dagen feirer flere viktige hendelser i Sveriges historie, som kong Gustav Vasas tronbestigelse i 1523. Svenska flaggans dag ble ikke en fridag før i 2005, men har blitt feiret offisielt i nesten hundre år.

FEIRING: - Jeg bor i Malmø i Skåne, og her skal det være en liten flaggseremoni, samt sang og dans, forteller den matglade bloggeren til Godt. Foto: Privat
FEIRING: - Jeg bor i Malmø i Skåne, og her skal det være en liten flaggseremoni, samt sang og dans, forteller den matglade bloggeren til Godt. Foto: Privat

I anledning søta brors nasjonaldag har vi snakket med den populære svenske matbloggeren Matilda Mattsson.

Hunstår bak matbloggen Matildas Mat og skal gi ut kokeboken «Matildas Mat - En bok om husman», som inneholder hennes oppskrifter på klassisk svensk kost.

En av de fremste svenske matklassikerne er smørsgåstårta. Middagskaken lages med lyst brød og masse deilig pålegg, før den dekoreres med for eksempel skalldyr, tomater og salat. Denne serveres gjerne i lystige lag på sommerhalvåret.

- For meg er smørgåstårtan den beste kaken som finnes. Der andre byr på bløtkaker, serverer jeg alltid smørgåstårta, sier Mattsson til Godt.

Finn ut hvordan du lager Matildas svenske kjøttboller, kladdkaka og smørgåstårta lenger ned i saken!

- Den klassiske smørgåstårtan inneholder gjerne gravlaks og reker, men etter mange års eksperimentering har jeg funnet ut at denne varianten med ost og skinke er favoritten, sier den skånske matbloggeren.

Mattsson, som er utdannet baker og konditor, har vokst opp på svensk husmannskost, og sier man nærmest kan kalle kjøttboller svenskenes nasjonalrett.

- Kjøttboller og sjokolade-kladdkake er klassiske hverdagsretter som lages daglig i vårt langstrakte land. Men man må ha litt tålmodighet - det tar tid å rulle ut alle kjøttbollene, tipser bloggeren.

La deg inspirere av Flaggans dag og lag en svensk, digg klassiker:

Foto: Matilda Matsson
Foto: Matilda Matsson

Det klassiske svenske festmåltidet! Ifølge den svenske matsiden Taffel er det to ting som selger aviser i Sverige: Sex og smørgåstårta...

Smørgåstårta er en kake som er laget av lyst brød og masse deilig pålegg, som kremost, skinke, tomater og leverpostei. Hvis man heller vil ha en smørgåstårta med skalldyr, kan man for eksempel lage fyll av majones, crème fraîche og Philadelphia. Dekk lagene med røkelaks, og pynt reker og svart og rød rogn.

Foto: Matilda Mattsson
Foto: Matilda Mattsson

Det er vel få svenske retter nordmenn elsker mer enn svenske kjøttboller. Dette er en oppskrift Mattsson har fått av moren sin, som hun serverer med tynne skiver agurk og poteter.

- Kjøttboller er ikke bare godt, det vekker også mange barndomsminner til live. For oss som er vokst opp med svensk husmannskost, er det et must å servere denne retten med tyttebærsyltetøy og brun saus eller fløtesaus, sier Mattsson til Godt.

Foto: Matilda Mattsson
Foto: Matilda Mattsson

Svensk kladdkake er virkelig noe for seg selv. Seigere og saftigere enn en brownie, og helt utrolig god. Denne oppskriften har Mattsson fra tiden hun jobbet som kokk til sjøs.

- Hvit sjokoladekake kan fort bli for søtt, men med lime og en liten kule blåbæris blir denne kaken skikkelig frisk og god, sier Mattsson.

Den klassiske kladdkaken lages med mørk sjokolade, og skal være både ordentlig myk i midten hvis den er perfekt stekt. Dette blir garantert hele familiens favoritt.

Vis oss dine svenske favorittretter på Instagram, og merk bildet med #godtno. Kanskje vi publiserer ditt bilde på forsiden.

Publisert: 06.06.2014 kl. 00:45


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?