Hvitvinsdampede blåskjell med pommes frites
Blåskjell dampet i hvitvin servert med pommes frites og chilimajones er en sikker vinner. Her er favorittoppskriften til matblogger Helle Øder Valebrokk.
Dette er herlig, lett og billig mat, sier Helle (41) til Godt.no. Dessuten er det enkelt å lage til mange, bare du har kjele som er stor nok.
- Moules frites, som dette heter i Frankrike, er verandamat hjemme hos oss, sier hun. Jeg liker å ha i fennikel- og anisfrø for det gir en spennende smak.
- Det er viktig å sjekke kvaliteten på skjellene før du kjøper dem, fortsetter Helle. De må se friske ut. Ta dem ut av posen med en gang du er hjemme fra butikken, slik at blåskjellene kan puste. De er tross alt levende individer.
- Når du skal lage pommes frites må du sørg for at oljen er skikkelig varm før du begynner, og forkok potetene til de er møre, påpeker Helle. Da er de ferdige på 10 minutter. Husk å fritere i flere omganger, og du må ikke ta i for mange om gangen hvis du vil at de skal bli sprø.
- Jeg blogger om det jeg spiser, tips til lettere matlaging, fine restauranter eller butikker jeg kommer over, sier Helle. Hvis dette kan inspirere andret til å lage mat, så er jeg veldig happy.
Moules frites til fire
- 2 nett blåskjell
- 4 sjalottløk
- 4 fedd fersk hvitløk
- 4 ss olivenolje
- 4 ss smør
- 5 ss frisk timian
- 1 ½ ts engelsk sennepspulver (evt sterk sennep fra glass)
- 1 ts chiliflakes
- 1 ts fennikelfrø
- 1 ts anisfrø
- 1 ts sort pepper (nykvernet)
- ½ flaske tørr hvitvin
Pynt
- 4 ss hakket timian
- 4 ss hakket koriander
- revet skall av en stor sitron (evt fra 1 1/2 liten)
Blåskjellene legges i kaldt vann og sjekkes. De som er skadet eller er åpne, kaster du.
Hakk sjalottløk og hvitløksfedd. Varm olivenolje og smør i en stor gryte. Surr løk og hvitløk i gryta. Tilsett hakket timian samt sennepspulver, chiliflakes, fennikelfrø, anisfrø og kvernet sort pepper. Tilsett hvitvin. Kok opp. Hell alle blåskjellene over i gryta og sett på lokk. Rist godt (evt bland forsiktig med en tresleiv). La dette dampe på ganske høy varme til alle skjellene har åpnet seg. Tar ikke mange minuttene. Rett før servering drysser du over timian, koriander og finrevet skall av sitron. Server i dype tallerkner. Husk å få med litt av den gode kraften som man kan slurpe i seg til slutt.
Pommes frites til fire
- 8 store poteter
- 1 liter solsikkeolje
- Flaksalt
- Hakket timian
Potetene skrelles og skjæres i båter. Kok dem nesten møre i vann. Hell av vannet og la vannet dampe godt av de varme potetbåtene. Varm solsikkeolje i en gryte (oljen kan brukes 2-3 ganger igjen). Sørg for at oljen er skikkelig varm før du legger båtene forsiktig i gryta. Ta det gjerne i to-tre omganger, slik at potetene fritteres og ikke kokes. Når de er deilige og sprø, tar du dem ut av oljen og legger dem på kjøkkenpapir for å bli kvitt overflødig fett. Salt med flaksalt og litt timian. Jeg serverte dem med chilimajones.
Chilimajones
- 1 egg
- 1 fedd hvitløk
- Salt
- Pepper
- 1 ss sitronsaft
- ½ ts dijonsenep
- ¼ ts chilipulver
- ¼ ts røkt paprikapulver
- Solsikkeolje
I en høy beholder har du i ett egg (både hvite og plomme), hvitløk, salt og pepper, sitronsaft, ½ ts dijonsennep, chilipulver og røkt paprikapulver. Bruk en stavmikser til å blande dette og spe på med solsikkeolje for å tykne majonesen.
PS! Når du spiser noe godt, ta et bilde av maten og del den på Instagram med #godtno. Da kommer kanskje bilde ditt opp på bildesiden vår.
Publisert: 08.08.2013 kl. 09:22
Oppdatert: 08.08.2013 kl. 09:51
Lag deg en gratis konto