Fem desserter du kan grille: Smørbukk-spyd, pinnekringle og smeltet marshmallow
Mantraet «alt kan grilles» er ledende for sommeren. Her er oppskriftene på fem digge desserter som passer perfekt på grillen.
Alt sammen er enkle og gøyale desserter som kan lages på grill eller i utkanten av bålet.
Kombinasjonen av den gode gamle karamellen Smørbukk og ananas er et godt eksempel på at én pluss én er mere enn to. Noe av karamellen renner bort, men resten renner utover ananasbitene som blir intenst søte på grillen. Gjør sånn:
- Tenn en grill
- Skjær fersk ananas i biter og ta papiret av smørbukkene
- Træ på spyd
- Grill til ananasen får svarte striper og karamellen begynner å smelte
Engelsk for «some mores» – som kanskje, (eller kanskje aller helst ikke), kan oversettes til «No´n´fler», er kjeks med smeltet sjokolade og marshmallows. Det er så søtt at det klør i hele ansiktet, men som kan friste selv de minst infantile blant oss.
Jeg lagde en variant med en ganske eksklusiv vaffelkjeks jeg fant i en jålebutikk - mest fordi jeg tenkte det ville se fint ut på bilde, men de var litt for søte. Det beste er å gå for en litt nøytral kjeks som er litt salt, da blir alt litt mindre overrumplende. Gjør sånn:
- Tenn en grill med en sone for indirekte grilling (altså med kullet til én side)
- Finn fram noen kjeks du liker
- Skjær marshmallows i to og sjokolade i mindre biter
- Lag dobbel sandwich
- Grill med lokk (eller under aluminiumsfolie for å fange varmen) over indirekte varme til marshmellowsen smelter
Inspirasjonen til denne er selvfølgelig hentet fra pinnebrødene som noen av oss husker fra traumatiske skogsturer i barndommen, hvor man fikk blande mel og vann og steke det på en bløt bjørkekvist i regnværet. Gjør sånn:
- Lag bolle- eller kringledeig (for eksempel denne)
- Kjevle ut en stripe av deigen
- Skrell et eple og skjær i bittesmå terninger
- Smør smør på deigen, og strø på kanel, sukker og eplebiter
- Brett stripa på langs
- Træ stripen på et grillspyd som om du sydde korssting med en stor nål. Prøv å få åpningen i deigstripen til å peke samme retning hele tiden
- Grill først over direkte varme til den er brun på begge sider, deretter på indirekte varme under lokk til kringla er gjennomstekt, omtrent 20 minutter pluss (veldig avhengig av varmeforholdene i grillen din)
Denne er litt mere tungvint og litt mindre «grill-drevet», ettersom man må dyppe ferskenene i innkokt portvin underveis mens man griller. Man kan gjerne steke i panne eller grille under grillelementet i ovnen.
Denne er best hvis du griller på en flat stein eller plate som du varmer opp så mye du kan i et bål eller i glørne på grillen.
Klikk her for oppskrift.
Følg oss på Instagram og Facebook for inspirerende matbilder og oppdateringer hver dag! Ta bilde av dine egne grilldesserter og del på Instagram med #godtno og vi plukker deg til forsiden vår!