Les disse fem rådene og du bommer aldri på en oppskrift igjen
Det er alltid spennende å prøve nye oppskrifter. Og det er alltid frustrerende når det skjærer seg.
Det lønner det seg å planlegge matlagingen godt, særlig hvis man har bestemt seg for å følge en oppskrift. Noen ganger er det krefter som jobber mot deg på kjøkkenet. Sennepen har størknet helt, oljen er harsk, og heisann, der brente hvitløken seg. Hvis du da får overraskelser nedover i teksten, kan resultatet fort bli sørgelig. Her er fem råd for hvordan å lese oppskrifter:
1. Les hele oppskriften nøye. Det er ofte fristende å skride til verket etter å ha sett litt på bildet og skummet ingredienslisten og første steg. Det kan bli sjebnesvangert. Steg tre kan inneholde ubehagelige overaskaleser av typen «dekk til og sett i kjøleskapet i 48 timer eller minimum et døgn.» Da hjelper det lite at du har beregnet god tid før gjestene kommer.
2. Sjekk at du har alt av utstyr og alle ingreidenser på plass før du begynner. På samme måte som med rådet om å få oversikt over teknikkene som skal brukes og hvor lang tid det tar, kan det være kjedelig å oppdage at du trenger et eller annet spesialutstyr utover i oppskriften. Trøffelhøvel? Kjøttkvern? Stavmikser?
3. Kontempler over oversikten du har skaffet deg i punkt 1 og 2. «Kan det være nødvendig å koke den i 36 timer?» «Trenger jeg en dampkjele, eller går det an å bruke denne med litt papp?» «Kanskje ikke papp? «Aluminiumsfolie?» Bruk litt tid på å finne gode svar på dine gode spørsmål. Mange ganger er det nødvendig å følge en oppskrift slavisk, andre ganger kan du ta snarveier. Det viktige er å være BEVISST I DINE VALG. Ikke hopp over grillingen fordi du nettopp oppdaget at det skulle grilles. Og det er sjelden lurt å ta snarveier når man baker. Det krever som oftest presisjon.
4. Begynn med de mest tidkrevene oppgavene, og gjør ferdig én oppgave før du begynner på den neste. Gode oppskrifter skal helst gi deg denne oversikten ut fra progresjonen, men enkelte ganger kan det komme overraskelser. En liten filleting som likevel kan være irriterende, er om du først oppdager i steg 5 at ovnen skal være forvarmet.
5. Gjør grovarbeidet i god tid. Temperer kjøttet, rens fisken. Lag desserten. Vask salat, skrell poteter, vask og kutt urter. Proffe kokker snakker om MEP, som er akronymet for mise en place, som igjen er fransk (alltid fransk!) for alt på plass - eller noe i den duren. I korte trekk betyr det å ta en råvare så langt du kan i prosessen mot det ferdige resultatet uten å forringe den. For eksempel kokes ofte grønnsaker bittelitt, for så å gjøres ferdig når du bestiller din grønnsak fra servitøren. Det er kanskje ikke nødvendig å ta den helt ut på ditt eget kjøken, men det lønner seg å få unna størstedelen av jobben sånn at du kan gjøre finishen i ro og mak. Da slipper du å stå med slipset over skulderen å «bare klippe opp skallet på den frosne kongekrabben» mens en av gjestene står og forteller om det gjerdet han driver og bygger på hytta. Gi gjestens gjerde oppmerksomheten det fortjener: Rens din krabbe i god tid.
Hva er din favorittoppskrift? Ta bildet og del bildet med hashtag #godtno og vi legger deg kanskje til på forsiden vår!
Publisert: 06.02.2014 kl. 09:20
Oppdatert: 06.02.2014 kl. 11:06
Lag deg en gratis konto