Råvarene du bør bruke nå

13. oktober 2016Aktuelt
HØSTENS RÅVARER: Gresskar kan brukes i maten også utover Halloween-feiringen. Mens viltkjøtt er både eksklusivt og mørt. Foto: Jan Petter Lynau/Sara Johannessen
HØSTENS RÅVARER: Gresskar kan brukes i maten også utover Halloween-feiringen. Mens viltkjøtt er både eksklusivt og mørt. Foto: Jan Petter Lynau/Sara Johannessen

Høsten er tid for gode, klassiske grønnsaker og norsk lammekjøtt, men også andre spennende smaker.

Blomkål

SPENNENDE SORTER: Blomkål kommer både i lilla, gult, oransje og hvitt. I tillegg finnes det Romanesco som er en krysning mellom blomkål og brokkoli. Foto: Trond Solberg
SPENNENDE SORTER: Blomkål kommer både i lilla, gult, oransje og hvitt. I tillegg finnes det Romanesco som er en krysning mellom blomkål og brokkoli. Foto: Trond Solberg

Blomkålen fremstår kanskje som den trauste hvite grønnsaken, men den er en av de mest allsidige grønnsakene vi har og er dessuten utrolig sunn. Også er den billig! Den milde smaken gjør at den passer godt i supper og gratenger, men du kan også lage trendy pizzabunn av blomkål eller blomkålris hvis du ønsker lettere tilbehør til middagen.

Nye farger på grønnsakene har den siste tiden blitt vanlig. Nå kan du finne lilla, gule og grønne blomkål i norske butikker hvis du vil prøve noe ekstra dekorativt til middagen.

Gresskar

ALLSIDIG: Gresskar kan syltes og brukes som tilbehør til for eksempel krydret mat. Oppskriften på ingefærsyltet gresskar finner du her! Foto: Sara Johannessen
ALLSIDIG: Gresskar kan syltes og brukes som tilbehør til for eksempel krydret mat. Oppskriften på ingefærsyltet gresskar finner du her! Foto: Sara Johannessen

Kjempegrønnsaken forbindes først og fremst med Halloween mange steder, men den kan brukes til mye mer enn som dekorasjon. De siste årene har flere fått øyne opp for gresskar som kommer i nesten alle slags størrelser, farger og fasonger. Innmaten er utrolig anvendelig i matlaging: Du kan bake gresskar i ovnen akkurat som med poteten, lage gresskarsuppe eller bruke grønnsakskjøttet i bakst - enten i form av den berømte gresskarpaien eller rett og slett i scones eller kake som blir ekstra saftig med gresskar i.

Pastinakk

ROTGRØNNSAK: Pastinakken har en karakteristisk smak som er verdt å prøve ut. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
ROTGRØNNSAK: Pastinakken har en karakteristisk smak som er verdt å prøve ut. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Du har sikkert sett rotgrønnsaken som ligner litt på en blass gulrot i butikken. Selv om den kanskje ikke ser veldig fristende ut, er pastinakk nydelig både rå og kokt eller stekt. Den kan brukes til alt annet du vanligvis bruker poteten til som puré, ovnsbakt eller i suppe. Siden pastinakk er en ganske fast grønnsak som inneholder masse stivelse passer den også godt til å lage chips av. Perfekt tilbehør til høstens supper eller lammemiddag.

Husk å skrubbe røttene godt, og skrell dem gjerne. Eller i hvert fall skrap av det ytterste skallet.

Krabbe

KRABBEGODT: Det gode krabbekjøttet kan brukes på mange måter. Foto: Marte Vike Arnesen
KRABBEGODT: Det gode krabbekjøttet kan brukes på mange måter. Foto: Marte Vike Arnesen

Taskekrabben er den vanligste norske krabben og det er nå på høsten krabbene er på sitt beste. Krabben spiser seg nemlig god og tykk i løpet av sommeren, og er proppet med innmat når høsten kommer. Med gode krabber kan du trylle frem et gourmetmåltid helt enkelt ved å koke dem og servere med god loff, sitron og majones. Krabbe kler også asiatiske smaker, som pepperkrabbe eller krabbekaker, eller bruk krabbekjøttet til spagetti eller taco.

Hummer

LOBSTER ROLL: Er rett og slett en liten hummersandwich som fint kan serveres med et glass champagne til. Foto: Sara Johannessen
LOBSTER ROLL: Er rett og slett en liten hummersandwich som fint kan serveres med et glass champagne til. Foto: Sara Johannessen

Hummer har gått fra å være luksusdelikatesse til noe du får kjøpt som gatemat i form av «lobster rolls» (godt pølsebrød fylt med hummerrøre). For andre er hummerfiske høstens vakreste eventyr, men reglene for hummerfiske i Norge er strenge. Det er nemlig kun tillatt å fange hummer fra og med 1. oktober og frem til slutten av november eller desember - avhengig av hvor i landet. Hummer bør spises fersk, og den kan serveres hel eller halv eller som hummersuppe.

Lam

LAMMENAM: Lammelår er en fast påsketradisjon for mange, men lammekjøttet smaker best på høsten. Foto: Sara Johannessen
LAMMENAM: Lammelår er en fast påsketradisjon for mange, men lammekjøttet smaker best på høsten. Foto: Sara Johannessen

Norsk lam ansees for å være noe av det beste i verden. Det kommer av at de spiser godt og lever godt. De fleste norske lam fostres opp i den norske fjellheimen eller ved kysten, hvor de har tilgang til den beste og mest næringsrike maten. I tillegg får norske lam være lam lenger, noe som gjør dem lysere i kjøttet og mildere i smaken enn lam fra andre land. Det er høsten som er lammesesong. Den kan gå fra august til november, men mesteparten av slaktingen foregår i september/oktober.

Vilt

VILT GODT: Høstens fangst kan serveres som stek med godt tilbehør til. Her finner du oppskriften på reinsdyrstek. Foto: Sara Johannessen
VILT GODT: Høstens fangst kan serveres som stek med godt tilbehør til. Her finner du oppskriften på reinsdyrstek. Foto: Sara Johannessen

Jaktsesong betyr gjerne viltmiddager, i hvert fall hvis du jakter selv eller kjenner en jeger som vil dele på fangsten. Viltkjøtt kan selvfølgelig også kjøpes i butikken. Uansett bør kjøttet behandles varsomt da det er både eksklusivt og delikat. Som mye annet kjøtt kan du bruke hele dyret. Kjøper du rein som ferskvare kan du velge mellom indre- og ytrefilet, mørbrad, biff, stek og finnbiff. Mens skogens konge kan by på mer enn filet og stek; prøv en saftig elgburger eller elgbiffsnadder.

Publisert: 13.10.2016 kl. 09:14
Oppdatert: 28.10.2016 kl. 10:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?