Årets matblogger 2016: Fristende og tilgjengelig på Mat på bordet
Ina Johnsen tenker egentlig hele tiden på bloggen, men har ikke en slagplan for hva slags oppskrifter hun legger ut.
I høst kårer Mathallen Oslo og Godt.no for andre gang «Årets matblogger». Arrangementet ble første gang arrangert i 2014 for å hedre de norske matbloggerne, som de senere årene har tatt en stadig større rolle i å inspirere oss til å lage og spise god mat.
Årets fire finalister til «Årets matblogger 2016» er:
Trine Sandberg - www.trinesmatblogg.no
Aicha Bouhlou - www.aichasmat.no
Ina-Janine Johnsen - www.matpaabordet.no
Silje Feiring - www.spoon.no
Vi har tatt en prat med alle kandidatene - litt om mat og litt om blogging. Dagens finalist er Ina-Janine Johnsen.
Følg med: Du kan stemme på din favoritt til «Årets matblogger» på Godt.no fra tirsdag 25. oktober!
Ina-Janine (52) er en rutinert matblogger som har inspirert leserne med fristende oppskrifter og matbilder siden 2009. Hun er opprinnelig fra Tyskland, men har bodd de ti siste årene i Norge. Egentlig har hun bakgrunn som interiørarkitekt, men matlidenskapen ble virkelig vekket til live da hun studerte ved Leiths School of Food and Wine i London. I dag har bloggen utviklet seg til en heltidsjobb og gitt henne muligheten til blant annet å gi ut to kokebøker.
– Hvorfor begynte du å blogge om mat?
– Jeg begynte å blogge om mat ved en tilfeldighet. Jeg drev skolens julemarked og lagde en blogg for bodene. Det viste seg å være et utrolig nyttig verktøy, så jeg lagde en blogg for meg selv der jeg kunne samle mine oppskrifter som den gang lå over alt; revet ut av blader og lagt i en perm (eller ikke), håndskrevet på lapper eller i en notisbok, bilder hengende på tavla osv. Etterhvert så begynte jeg å få tilbakemeldinger og spørsmål via kommentarfeltet og jeg skjønte at det var andre som hadde nytte av min «oppskriftskatalog». Det ble min motivasjon for å legge ut oppskrifter oftere, også har ballen bare rullet videre.
– Hva kjennetegner din blogg?
– Det spørsmålet der har jeg alltid litt vanskeligheter for å svare på. Jeg har ikke lagt opp en slagplan på hva slags oppskrifter jeg skal legge ut. Jeg legger ut det jeg selv har lyst på og har glede av å spise. Med min bakgrunn kan noen av oppskriftene kanskje fremstå som litt utypisk norsk, men det er meg. Jeg liker også å utfordre litt, finne nye variasjoner, prøve nye ingredienser, lage retter fra andre land og kulturer. Samtidig er jeg opptatt av å ikke legge terskelen for høyt - jeg ønsker jo at oppskriftene skal kunne brukes og da må det være mulig å få tak i ingredienser og ikke være så altfor komplisert å lage. Jeg ønsker å vise at det ikke er vanskelig å lage mat - at det kan være en «time out» i en ellers hektisk hverdag. God mat fra bunnen av skal være mulig for de fleste! Jeg er også opptatt av at bildene skal friste leserne til faktisk å ville prøve oppskriften selv.
– Hvor mye tid bruker du på bloggen?
– Bloggen og aktiviteter rundt den er en fulltidsjobb nå. Egentlig tenker jeg hele tiden på bloggen: Hva jeg skal lage, hvordan retten skal fotograferes, hvilke bilder jeg skal legge ut på Instagram, hva jeg skal publisere på Facebook eller lage stories på Snapchat. Når jeg er på reise er mat og rekvisitter høyt på listen. Familien min har endelig innsett det, og sluttet å himle med øynene når jeg må bare stikke innom en marked eller matbutikk. I tillegg til min egen blogg bruker jeg også tid på Matbloggsentralen hvor jeg prøver å fremme andre matbloggere og matglade via sosiale medier-kanaler.
– Hva skjer med maten du lager til bloggen?
– Den spises stort sett av oss i huset. Men i høst fikk jeg et lite problem, for da flyttet begge mine døtre ut, og vi er nå to som spiser i stedet for fire. Tidligere har også jentene tatt med seg bakst på skolen, men nå er den muligheten også borte. Jeg venner meg nå sakte og sikkert til at jeg må lage mindre porsjoner eller være beredt til å kjøre mat til venner og familie som kan ha glede av det. Kaker har jeg alltid kun bakt til anledninger om det er bursdager, høytider eller andre anledninger. Brød har vi derimot ikke noe problem å spise selv. Jeg baker nye brød når vi trenger det og det vi ikke spiser med en gang skjæres i skiver og oppbevares i frysen.
– Hva spiser du til frokost?
– På hverdager består mitt første måltid av kaffe. Etterhvert kanskje et eller to knekkebrød. Venter jeg litt lenge til det nesten er lunsj, steker jeg noen egg og spiser det med avokado, tomater, agurk og frisk koriander om jeg har - og selvfølgelig hot sauce. Det hender også at jeg begynner dagen med å lage mat for bloggen - da spiser jeg selvsagt det istedet.
– Hva er det beste du kan få til middag?
– Det kommer helt an på sesongen! Om våren kan det være asparges med hollandaisesaus, om sommeren er det fisk på grillen og digge salater, om høsten kan det gjerne være en deilig suppe med godt brød til og om vinteren er det definitivt gryteretter som gjelder.
– Har du en favorittkake?
– Jeg elsker gjærbakst, så det må være snurrer eller kanskje prinsessekake. Ja, og skolebrød eller 12 øres som jeg kjenner dem. Jeg smakte på skolebrød først som tenåring. Søt gjærbakst var relativt nytt for meg og første møte med skolebrød var bare «Wow! Er det mulig?» Det var sååå godt. Jeg synes fortsatt at kombinasjonen av gjærbakst, kokos, melisglasur og vaniljekrem er uslåelig.
– Hva drikker du helst? Til maten? Uten mat?
– Jeg er forferdelig glad i champagne eller prosecco. Hvitvin ligger også høyt på listen, gjerne en pinot grigio. Akevitt er også en favoritt, særlig i de mørke månedene. Ja, og så har vi dessertviner og øl. Nå høres det ut som om jeg drikker mengder med alkohol, det gjør jeg altså ikke. På hverdagene går det mest i vann til mat.
– Hva er de tre beste oppskriftene på bloggen din?
– Jeg synes alle er gode, ellers hadde de aldri dukket opp på bloggen, men her er tre av de mest besøkte:
– Hva betyr bloggingen din for deg?
– Bloggen førte til en uventet karriereendring. Det har betydd at jeg er blitt kjent med en hel haug med hyggelige og interessante mennesker som driver med noe helt annet enn det jeg drev med tidligere, at jeg har utviklet meg som skribent (fortsatt den minst populære delene av jobben min) og ikke minst som fotograf. På grunn av bloggen har jeg vært fast skribent for matmagasinet NORD, gjesteskribent for A-magasinet, gitt ut to kokebøker og har fått en hel del interessante oppdrag utenom bloggen. Jeg elsker den nye jobben min!
– Hvem er din favorittkokk?
– Den var vanskelig! Kokker er så forskjellige og så er det så mange av dem. Nigel Slater er nok en favoritt - jeg elsker hans tilnærming til mat. Han er utforskende, ujålete og jordnær. Yotam Ottolenghi er jeg også fascinert av rett og slett fordi maten hans er så forskjellig fra min. Rick Stein hadde jeg gleden av å treffe mens jeg gikk på kokkeskole - han lagde mat for oss i tre timer. Makan til entusiasme for fisk var helt unik og fascinerende. Av norske kokker ville jeg trekke frem Andreas Viestad - fantastisk kunnskapsrik og en god formidler av norsk/skandinavisk mat. Og Tom Victor Gausdal som jeg hadde anledning til å jobbe med på Strand Restaurant en dag. Ikke bare er han en dyktig kokk men han er utrolig flink som mentor for de mange unge kokkene som jobber for ham.
– Hvorfor skal folk stemme på deg?
– Vel, jeg synes at de skal få lov til å bestemme selv hvilken blogger de synes bør være «Årets matblogger». For min del er det utrolig motiverende å ha kommet til finalen og enda mer motiverende om jeg vinner. En så stor klapp på skulderen hadde vært fantastisk!
Fakta om konkurransen:
«Årets matblogger» kåres av publikum i samarbeid med en fagjury. Leserne nominerer først sine favoritter, fagjuryen avgir sine stemmer og dette resulterer i en kandidatliste på fire matblogger som leserne stemmer frem en vinner blant.
I tillegg til hovedprisen, vil det kåres en vinner i kategoriene Årets drikkeblogg, Årets foto i blogg, Årets Innovatør, Årets bakeblogg, Årets nykommer og Årets nisjeblogg. I disse kategoriene er det leserne som har nominert sine favoritter, og fagjuryen som stemmer frem vinneren.
Publisert: 25.10.2016 kl. 08:13
Lag deg en gratis konto