Vin(n) sommeren med ekspertenes beste tips

9. juni 2016Aktuelt
GODT I GLASSET: Champagne, hvitvin, rødvin? Det er ikke alltid like lett å velge hva man skal servere på terassen, til rekene, til jordbærene - derfor har vi spurt de som kan det best. Her sjekker Norges beste vinkelner Hanrik Dahl Jahnsen kvaliteten på en flaske gode bobler. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG.
GODT I GLASSET: Champagne, hvitvin, rødvin? Det er ikke alltid like lett å velge hva man skal servere på terassen, til rekene, til jordbærene - derfor har vi spurt de som kan det best. Her sjekker Norges beste vinkelner Hanrik Dahl Jahnsen kvaliteten på en flaske gode bobler. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG.

Hva er det beste å ha i glasset på terrassen på lange lyse sommerkvelder? Og hva er den beste vinen du kan ta med deg under armen ut i parken? Få tips til de beste sommervinene fra de som kan det best i Norge.

TRESTJERNERS SOMMELIER: Magnus Nordsett serverer snart vin til Norges beste måltid, på Michelinrestauranten Maaemo. Foto: Skjermdum Instagram.
TRESTJERNERS SOMMELIER: Magnus Nordsett serverer snart vin til Norges beste måltid, på Michelinrestauranten Maaemo. Foto: Skjermdum Instagram.

Henrik Dahl Jahnsen er faktisk Norges beste vinkelner. Han vant årets NM for vinkelnere, og representerte Norge i sommelier-VM i Argentina i april hvor han tok 11. plassen. Til daglig jobber Henrik som daglig leder på Bølgen & Moi i Ny-Hellesund.

Magnus Egerdahl Nørsett er daglig leder på (og deleier av) vinbaren Territoriet på Grünerløkka i Oslo. Fra høsten tar Magnus jobben som vinansvarlig på Maaemo, Norges eneste restaurant med tre stjerner i Michelinguiden.

God vinsommer!

Den beste rekevinen

Henrik:

Quinta de Gomariz Alvarinho 2013

9677401 Pris: Kr 189,90
75cl

Til reker må vinen være frisk, fruktig, og eventuelt gjerne med litt sødme. Moderat alkohol er også viktig, da reker er magert (selv med majones på brødskiva!) Riesling og Alvarinho er åpenbare valg, da de begge gir viner med mye fruktighet, syre og intensitet når de lages skikkelig.

Nå for tiden heller jeg mest mot Alvarinho til rekene, og da er denne alltid populær.

Magnus:

Pflüger Bundtsandstein Riesling Trocken 2015

2865801 Pris: Kr 136,30
75cl

Digg krisp riesling som har masse frukt, som passer sødmen i rekene, og flott mineralitet, som jo er deilig med skalldyr.

REKEGODT: Ferske reker med hjemmelaget majones og god loff hører sommerkvelden til - aller helst med et glass god hvitvin til. Foto: Sara Johannessen/VG.
REKEGODT: Ferske reker med hjemmelaget majones og god loff hører sommerkvelden til - aller helst med et glass god hvitvin til. Foto: Sara Johannessen/VG.

Den beste grillvinen

Henrik:

Sainte Croix Magneric 2013

921801 Pris: Kr 199,90
75cl

Det finnes mange gode grillviner der ute; det jeg mener man bør se etter er god smaksintensitet, bra syrestruktur og en pen dash med tanniner. Argentinsk Malbec er naturligvis et godt valg, mens Pinot Noir fra "nye-verden" også kan fungere bra om man griller litt lettere/lysere kjøttstykker. En av mine favoritter (og en virkelig bra vin for prisen) blir allikevel denne smakfulle vinen fra Sør-Frankrike.

Magnus:

A.A. Badenhorst Secateurs Shiraz Grenache Cinsault 2014

1695601 Pris: Kr 162,90
75cl

Saftig rødvin fra Sør Afrika, masse krydder, bær og noe fat, passer til det meste av grillet kjøtt, spessielt til en Côte de Boeuf, med urter! Nam.

Den beste terrassevinen

Henrik:

Grand Cuvée Don Quichotte 2005

4827301 Pris: Kr 149,90
75cl

Hva man drikker på terrassen varierer nok veldig, men jeg liker viner som har bra intensitet, uten at de er kraftige eller dominerende. I Loire-dalen lages det viner i alle stiler og prisklasser, men vinene fra Muscadet Sevre et Maine blir ofte glemt bort. Denne vinen har jeg drukket gjennom flere år, og det slår meg alltid hvor elegant og raffinert den er.

Magnus:

Bollinger Spécial Cuvée

87901 Pris: Kr 426,90
75cl

Det eneste riktige om sommeren på terrassen er CHAMPAGNE! Her en rikere stil, med små bobler, balansert frisk syre, og en lang avsluttning.

Den beste jordbærvinen

BÆRGODT: Jordbær er digg alene. Og enda bedre med en frisk vin, med litt bobler i. Foto: Erik Haugen Aspaas/VG.
BÆRGODT: Jordbær er digg alene. Og enda bedre med en frisk vin, med litt bobler i. Foto: Erik Haugen Aspaas/VG.

Henrik:

Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2015

4592301 Pris: Kr 149,90
75cl

Norske jordbær er fantastisk godt, og et av sommerens høydepunkt. Til jordbær synes jeg ofte de klassiske dessertvinene kan bli for intense og søte, man trenger en forfriskende vin med lav alkohol. Mange har nok smakt Moscato d'Asti før, og disse vinene fungerer fint til frukter generelt, men til røde bær finnes det et mye bedre alternativ fra samme region; Brachetto d'Aqui. Dette er viner som i visse kretser allerede er en av favorittene til jordbær, men om man ikke har smakt det før bør man definitivt prøve. Vinen i seg selv er full av røde bær på smak, har behagelig sødmenivå og leskende bobler. Smaker også supergodt sammen med rabarbra og bringebær.

Magnus:

Malvirà Birbét 2014

4820901 Pris: Kr 148,00
75cl

Til norske jordbær synes jeg det er superdeilig med en fresh Brachetto fra Piemonte, masse frukt, med saker av jordbær, bringebær og rabarbra. Denne vinen har litt bobler som frisker den opp i avslutningen.

Den beste burgervinen

BURGERGODT: Du trodde kanskje at rødvin var best til burgeren? Vinekspertene velger seg hvitvin. Kan være verdt å prøve! Foto: Sara Johannessen/VG.
BURGERGODT: Du trodde kanskje at rødvin var best til burgeren? Vinekspertene velger seg hvitvin. Kan være verdt å prøve! Foto: Sara Johannessen/VG.

Henrik:

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2011

3465401 Pris: Kr 163,90
75cl

Om man ønsker vin til burgeren vil "grillvinen" min fungere fint, men når jeg skal drikke vin til en saftig burger er det en ting jeg alltid faller tilbake på; Chianti Classico. Det finnes mye god Chianti på Polet, og fra 150-250kr finner man mye godt.

Magnus:

Hvit: Hubert Lamy, Clos de la Chatenière VV 2013 Magnum

4913505

Pris: Kr 1.020,00

150cl

Vin smaker helt klart best når det kommer fra en magnumflaske, det er ett mestestykke av en vin som er laget av Olivier Lamy. Den har en flott balanse mellom sødme i frukten, fat, mineralitet og en digg syre som rensker opp det hele.

Rød: De Montille Beaune 1er Cru Les Gréves 2012

3528201

Pris: 649,90

75cl

Flott ren frukt, med masse syre, integrert tanninstruktur og LANG lengde. Rett og slett en fantastisk pen Pinot Noir.

Den beste ostepopvinen

POPULÆR SNACKS: Helt topp med ostepop. Foto: Godt.no
POPULÆR SNACKS: Helt topp med ostepop. Foto: Godt.no

Henrik:

Om det finnes en ideell kombinasjon mellom vin og ostepop er nok noe usikkert. Ostepop er salt, søtt og fett (og i grunnen ganske godt) slik at det vil være en fordel med en fruktdreven vin med god syrestruktur. Tanninrike viner ville jeg styrt unna, de kan man heller nyte til et godt kjøttstykke tidligere på kvelden. Her tenker jeg at man står seg selv nærmest; finn frem en vin du liker godt, gjerne i den mer ukompliserte klassen, og ikke tenk så mye på det.

Magnus:

Dom Pérignon Oenotheque 1998

5318101 Pris: Kr 2869,90
75cl

Det finnes bare en ostepoppvin, Dom Pérignon.

Den beste parkvinen

Henrik:

Fritz Müller Perlwein Müller-Thurgau Trocken

2738701 Pris: Kr 169,40

75cl

Uten å oppfordre til å nyte alkohol i Norges offentlighet må jeg innrømme at jeg nettopp smakte en musserende vin fra Tyskland som jeg gjerne skulle tatt med både i parken og på stranda. Denne vinen er laget på den noe uglesette druen Muller-Thurgau, og er laget på samme måten som Prosecco. Personlig har jeg aldri vært helt overbevist når det gjelder Prosecco, så da var det utrolig artig å smake en vin i samme stilen, men med mye mer intensitet. Den koster litt mer, men smaker uendelig mye mer en sitt italienske motstykke.

Magnus:

Carl Loewen Riesling Quant Trocken 2012

5763101 Pris: Kr 150,00
75cl

I parken trenger man noe leskende og godt, men som heller ikke tar skade av å komme litt opp i temperatur, da det er sykt stress å drasse med seg masse is og ting. (selv om alle sommelierer har med seg en hel bil med ting når de skal i parken, betyr ikke det at alle andre har det)

Her en riesling som er spekket med gul og hvit frukt, masse blomster, leskende frukt, og stram syre.

Publisert: 09.06.2016 kl. 09:30
Oppdatert: 22.06.2016 kl. 15:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?