Christopher er Norges beste kokk
Etter en fem timer lang kulinarisk kamp i Mathallen sto Christopher William Davidsen igjen som den store vinneren, og kan dermed smykke seg med tittelen «Årets kokk 2015». Neste år skal han representere Norge i kokke-EM.
I Mathallen i Oslo i dag fikk fremmøtte matentusiaster se Christopher William Davidsen stikke av med seieren og tittelen «Årets kokk 2015» etter en intens kamp mellom landets seks fremste konkurransekokker.
I tillegg til å bli kåret til årets norske kokk skal Davidsen representere Norge i europamesterskapet Bocuse d'Or Europe som neste år arrangeres i Budapest, Ungarn.
32 år gamle Christopher William Davidsen kommer fra Stavanger og er til daglig konsernkjøkkensjef på Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim. Han var den eldste kokken i konkurransen. Davidsen er tidligere Norgesmester i klippfisk og Årets grønne kokk.
Annenhvert år blir Bocuse d'Or Europe og Bocuse d'Or arrangert, og i likhet med fotball-VM og -EM må man først kvalifisere seg lokalt før man kan representerer sin nasjon i de regionale mesterskapene. Alle deltagerlandene kårer sin deltaker, som representerer nasjonen i avgjørende konkurranser i Europa, Asia og Latin-Amerika. De 22 beste deltagerne går fra de regionale mesterskapene videre til verdensmesterskapet, som i 2017 arrangeres i Lyon, Frankrike.
Norge er det landet som har tatt nest flest medaljer i Bocuse d’Or siden konkurransen ble arrangert første gang i 1987. Det er bare Frankrike som har flere topplasseringer enn oss. Ørjan Johannessen vant forrige konkurranse som femte nordmann. I 1993 ble Bent Stiansen, som i år sitter i juryen, den første nordmannen som gikk til topps i konkurransen– Terje Ness vant i 1999, i 2003 vant Charles Tjessem og Geir Skeie tok hjem gullet i 2009. Ellers har Norge vunnet to sølvmedaljer og to bronsemedaljer.
Konkurransen er sterkt preget av mannlige kandidater – siden konkurransen ble arrangert for første gang for 28 år siden er det kun en kvinne som har vunnet, Léa Linster fra Luxembourg tok gull i 1989. Dette mønsteret gjenspeiler seg også i Norge med kun én kvinnelig kokk påmeldt til årets norske mesterskap.
- Konkurransesituasjonen kan for mange kvinnelige kokker virke skremmende, det er derfor viktig at vi backer opp de yngre kvinnelige kokkene som ønsker å satse. Om et par år tror og håper jeg at flere kvinner vil melde seg på og delta, sier Lise Finckenhagen til Godt.no.