Overrask med perfekt stekt andebryst

GYLDEN SVOR: Stekt andebryst med grønnkål, jordskokkpuré og varme pærer er både smakfullt og imponerende. Foto: Sara Johannessen / VG
GYLDEN SVOR: Stekt andebryst med grønnkål, jordskokkpuré og varme pærer er både smakfullt og imponerende. Foto: Sara Johannessen / VG
Line Blokhus
Line Blokhus

Andebryst kan være lekende lett å tilberede, men gjør du det ikke riktig kan det bli en fiasko.

Andebryst er ganske dyrt her til lands, og er dermed ikke akkurat hverdagskost. I tillegg kan andebryst få en utrivelig smak av lever om det ikke tilberedes helt riktig. Derfor er det nok slik at andebrystet ofte blir satt til side til fordel for andre kjøttstykker. Noe som rett og slett er fryktelig synd, for om andebrystet blir behandlet som det skal så er det en skikkelig delikatesse.

Kjenner du til knepene, er andebryst både raskt og enkelt å lage – og tilbehøret kan du selvsagt variere i det vide og det brede. Vi gir deg noen smakfulle forslag lenger ned.

RUTEMØNSTER: Fettsiden rutes opp, slik som svoren på svineribben. Foto: Magnar Kirknes / VG
RUTEMØNSTER: Fettsiden rutes opp, slik som svoren på svineribben. Foto: Magnar Kirknes / VG

Det første du gjør når du skal tilberede andebryst er å skjære et rutemønster på fettsiden av brystene med en skarp kniv. Vær forsiktig så du ikke skjærer ned i kjøttet. Gni andebrystene godt inn med salt og pepper.

SPRØ SVOR: Fettsiden stekes til den er helt sprø, deretter stekes andebrystet ytterligere noen minutter på den andre siden. Foto: Magnar Kirknes / VG
SPRØ SVOR: Fettsiden stekes til den er helt sprø, deretter stekes andebrystet ytterligere noen minutter på den andre siden. Foto: Magnar Kirknes / VG

Når andebrystene er rutet opp stekes de med fettsiden ned i en middels varm tørr stekepanne. Fettet på andebrystet vil smelte, så den tørre stekepannen vil raskt fylles med rikelig av fett.

Stek til fettet blir helt sprøtt (ca. 10–15 min). Snu og stek brystene i ytterligere noen minutter på den andre siden (øs over fettet underveis i stekingen). Ta brystene opp av pannen og la dem hvile med fettsiden opp mens du forbereder tilbehøret. Før servering skjæres brystene opp i skiver.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?