Slik tar du best vare på maten din

27. januar 2016Aktuelt
KJØLESKAP ELLER KJØKKENSKAP: Det er ikke alle matvarer som holder seg best i kjøleskapet. En del frukt og grønt smaker faktisk også bedre om du oppbevarer dem i romtemperatur. Foto: Jørgen Braastad/VG.
KJØLESKAP ELLER KJØKKENSKAP: Det er ikke alle matvarer som holder seg best i kjøleskapet. En del frukt og grønt smaker faktisk også bedre om du oppbevarer dem i romtemperatur. Foto: Jørgen Braastad/VG.

Vet du hvilke matvarer som holder seg best i kjøleskapet og hvilke du helst skal sette i kjøkkenskapet? Her får du tipsene som får matvarene dine til å holde seg best og lengst mulig.

Visste du at mel kan oppbevares i kjøleskapet for å forlenge holdbarheten? Men at brød fortere blir hardt og tørt om du legger det i kjøleskapet? At de fleste frukter bør oppbevares i romtemperatur? Og at tomater og epler produserer etylen, og ikke skal ligge sammen med annen frukt og grønt fordi det fremskynder modning (og forråtning)?

De er lett å følge magefølelsen når vi setter bort matvarene etter handleturen, og ikke egentlig tenke over hva som er det beste miljøet for de forskjellige råvarene. Men hvis vi sørger for å legge matvarene på riktig plass vil de nødvendigvis holde seg bedre og ferskere lenger. Det er for eksempel matvarer som ikke har godt av å ligge i kjøleskapet - både tomater og bananer vil holde seg bedre og smake bedre hvis de får ligge i romtemperatur.

Slik sørger du for at matvarene dine holder seg best mulig:

Friske urter

Foto: Kyrre Lien/VG.
Foto: Kyrre Lien/VG.

Kjøper du friske urter som er klippet av roten og pakket i små plastpakker skal du oppbevare dem i emballasjen de kommer i. Aller best holder de seg da i kjøleskapet.

Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller Godt at friske urter i potte skal settes på et lyst sted på kjøkkenbenken, vannes annenhver dag og ikke utsettes for unødvendig trekk eller direkte sollys - altså, sett dem ikke i nærheten av et vindu.

I tillegg bør du «tynne» plantene jevnlig, det vil si at du tar opp noen av stilkene med roten innimellom, slik at resten av planten har plass til å vokse.

Du kan også fryse urter, då kjører du dem i en blender med litt god olivenolje og fryser dem i en luftett boks.

Brød

KONGELOFF: Hvis du baker denne imponerende loffen vil du helst at den skal vare så lenge som mulig. Hvis ikke du spiser den opp med en gang, da. Foto: Sara Johannessen/VG.
KONGELOFF: Hvis du baker denne imponerende loffen vil du helst at den skal vare så lenge som mulig. Hvis ikke du spiser den opp med en gang, da. Foto: Sara Johannessen/VG.

Du skal helst unngå å putte ferskt brød i kjøleskapet. Da blir det fortere hardt og tørt. Du skal heller ikke legge brødet i luftette plastposer.

- Brød trenger luft, og plastikk eller handleposer egner seg derfor dårlig. Lite luft gjør brødkvaliteten dårlig på svært kort tid samtidig som at den sprø skorpen raskt blir myk og seig, tipser bakemester Robert Storås fra Godt brød.

For å bevare brødet ferskt lenger er brødboksen eller en perforert (gjennomhullet) plastpose de beste alternativene.

Egg

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Norske egg er i utgangspunktet holdbare langt utover datostemplet. Det er en EØS-bestemmelse som fastsetter 28 dager som holdbarhetstiden på ferske egg, men de kan faktisk spises i månedsvis etterpå. Aller best holder de seg i kjøleskapet, men ikke på det kaldeste stedet. Ideel temperatur for egg er rundt åtte grader, legg dem derfor gjerne i egghyllen øverst i døren - der er det litt varmere.

Mel

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Mel holder seg godt om du oppbevarer det på et mørkt, tørt - og gjerne litt kjølig - sted. Papirposen det kommer i egner seg godt så lenge den ikke har vært åpnet. men når du har åpnet melposen bør du ha melet over i en plastpose som er lett å lukke. Melet skal nemlig helst ikke utsesttes for så mye luft under oppbevaringen. Du kan også oppbevare melet på et lufttett glass eller i en plastboks. Da kan melet vare opptil seks-åtte måneder. For enda ekstra holdbarhet kan du sette det i kjøleskapet - stadig i en lufttett boks eller pose. Da kan det holde seg fint i opptil et år.

Poteter

Foto: Fredrik Solstad/VG.
Foto: Fredrik Solstad/VG.

Poteter skal helst ikke utsettes for direkte sollys, for da vil de begynne å blomstre. De bør også oppbevares i et fuktig miljø, ettersom de består for det meste av vann (80%). Ideelt sett bør de også oppbevares i samme temperatur som jorda de kommer fra holder, som er 10-15 grader. I gamle dager var dette ofte temperaturen i en potetkjeller. Det er det ikke så mange av oss som har lenger. I dag er derfor kjøleskapet det beste stedet for potetene, da holder de seg lenger enn om de oppbevares i romtemperatur. I kjøleskapet er det kaldt, mørkt og god nok luft for dem. MEN - ikke oppbevar potetene sammen med løk; gassene fra løken vil få potetene til å råtne raskere.

Sopp

Foto: Magnar Kirknes/VG.
Foto: Magnar Kirknes/VG.

Du har kanskje lagt merke til at det ligger papirposer ved siden av soppen i butikken? Det er ikke tilfeldig. Det er nemlig slik at soppen liker seg best i papirpose, da får den nemlig puste. Så ikke legg dem i plastposer, da blir de bløte og slimete.

Hvis du kjøper sopp ferdig pakket i plastbeger, kan du godt la dem ligge i dette. Da holder den seg godt en uke i kjøleskapet, disse er nemlig laget slik at det ikke blir fuktig rundt soppen og den får nok luft.

Publisert: 27.01.2016 kl. 09:03
Oppdatert: 29.11.2016 kl. 10:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?