Øyvind Vinje lagde mat til statsministerne: - Klart jeg ble litt nervøs
Og her er menyen statsministerne spiste.
– Man er jo alltid litt spent før en stor servering til masse spennende folk. Og det er klart jeg ble litt nervøs når det skulle filmes, sier Øyvind Vinje til Godt.
Vinje er kjøkkensjef på Gamle Logen i Oslo, og har vært i kokkeyrket siden han begynte på yrkesskolen i 1969.
Sammen med restaurantdirektøren lagde han menyen som statsminister Erna Solberg, Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik fikk servert under NRK-serien «Da vi styrte landet». Her møtes den nåværende, og fem tidligere statministere til en samtale over en seksretters middag.
Menyen finner du nederst i saken.
– Vi gikk gjennom hvilke norske råvarer vi ville ha med, som gravlaks og kamskjell, og så ville vi ha noen vanlige gode grønnsaker til, sier Vinje.
Men det var ikke bare-bare å spikre menyen. Rettene kunne for eksempel ikke inneholde for mye saus, slik at det holdt seg «rent og pent» under innspilling.
– Det kunne ikke bli klinete på tallerknene, sier Vinje.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hopp og sprett
Sammen med én annen kokk og én elev lagde Vinje maten til måltidet, som varte i over seks timer.
Ved hjelp av en monitor på kjøkkenet klarte de å følge med på hvor statsministerne var i måltidet. De fikk beskjed et par minutter før maten skulle serveres, og de måtte legge opp rettene deretter.
– Det er klart det ble litt «hopp og sprett», ler kjøkkensjefen.
Matglede
Dette er ikke første gang vi skriver om TV-serier som bygges rundt måltider. Vi har blant annet fortalt om den gangen mesterkokk Eyvind Hellstrøm lagde TV-program om matglede, og hvordan Truls Svendsen senere hjalp han med å finne seg selv:
– Jeg vil jo først og fremst si at det for meg har det vært terapi å reise rundt med han, fordi jeg har funnet tilbake til meg selv. Eller, til den gode, humoristiske personen Eyvind Hellstrøm, sa Hellstrøm til Godt da.
Og la oss heller ikke glemme gangen programleder Halvor Bakke fikk smalahovesjokk.
Her er menyen Øyvind Vinje serverte:
Meny
• Logens gravlaks med en mild og en mørk sennepssaus, nystekt brød, smør
- Lettstekte kamskjell med sprøstekt bacon på ertepuré
- Lunt confitert bryst av Stangekylling, dampede sukkererter, glasert plommetomat
- Lammenoisette, aspargesbønner, bakt persillerot, pommes Anna, lammesjy med urter
- Rosastekt indrefilet av reinsdyr, grillet skorsonnerot, rosenkåltimbal, mandelpotet, kremet kantarellsaus
- Sacherterte med kirsebærkompott
Viner
- Langlois Cremant de Loire
- Hugel Gentil Riesling
- Brunello di Montalcino, Barbi
- Fonseca Bin No 27
Kaffe/te
Publisert: 27.10.2017 kl. 16:05
Oppdatert: 02.11.2017 kl. 14:00
Lag deg en gratis konto