Øyvind Vinje lagde mat til statsministerne: - Klart jeg ble litt nervøs

27. oktober 2017Aktuelt
KAKE: Kåre Willoch og Erna Solberg spiser her en sachertorte laget av Øyvind Vinje (til høyre). Foto: Norsk Fjernsyn/NRK/Gamle Logen Nadia Nordskott
KAKE: Kåre Willoch og Erna Solberg spiser her en sachertorte laget av Øyvind Vinje (til høyre). Foto: Norsk Fjernsyn/NRK/Gamle Logen Nadia Nordskott

Og her er menyen statsministerne spiste.

KJØKKENSJEF: Øyvind Vinje har vært i matbransjen i 48 år, og lagde menyen som ble servert til statsminister Erna Solberg og fem tidligere statsministere. Foto: Gamle Logen/Nadia Nordskott
KJØKKENSJEF: Øyvind Vinje har vært i matbransjen i 48 år, og lagde menyen som ble servert til statsminister Erna Solberg og fem tidligere statsministere. Foto: Gamle Logen/Nadia Nordskott

– Man er jo alltid litt spent før en stor servering til masse spennende folk. Og det er klart jeg ble litt nervøs når det skulle filmes, sier Øyvind Vinje til Godt.

Vinje er kjøkkensjef på Gamle Logen i Oslo, og har vært i kokkeyrket siden han begynte på yrkesskolen i 1969.

Sammen med restaurantdirektøren lagde han menyen som statsminister Erna Solberg, Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik fikk servert under NRK-serien «Da vi styrte landet». Her møtes den nåværende, og fem tidligere statministere til en samtale over en seksretters middag.

Menyen finner du nederst i saken.

– Vi gikk gjennom hvilke norske råvarer vi ville ha med, som gravlaks og kamskjell, og så ville vi ha noen vanlige gode grønnsaker til, sier Vinje.

Men det var ikke bare-bare å spikre menyen. Rettene kunne for eksempel ikke inneholde for mye saus, slik at det holdt seg «rent og pent» under innspilling.

– Det kunne ikke bli klinete på tallerknene, sier Vinje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEKKERT: Her spises lammenoisette med pommes anna - under måltidet som varte i seks timer. Foto: Norsk Fjernsyn/NRK
LEKKERT: Her spises lammenoisette med pommes anna - under måltidet som varte i seks timer. Foto: Norsk Fjernsyn/NRK

Hopp og sprett

Sammen med én annen kokk og én elev lagde Vinje maten til måltidet, som varte i over seks timer.

Ved hjelp av en monitor på kjøkkenet klarte de å følge med på hvor statsministerne var i måltidet. De fikk beskjed et par minutter før maten skulle serveres, og de måtte legge opp rettene deretter.

– Det er klart det ble litt «hopp og sprett», ler kjøkkensjefen.

Matglede

Dette er ikke første gang vi skriver om TV-serier som bygges rundt måltider. Vi har blant annet fortalt om den gangen mesterkokk Eyvind Hellstrøm lagde TV-program om matglede, og hvordan Truls Svendsen senere hjalp han med å finne seg selv:

– Jeg vil jo først og fremst si at det for meg har det vært terapi å reise rundt med han, fordi jeg har funnet tilbake til meg selv. Eller, til den gode, humoristiske personen Eyvind Hellstrøm, sa Hellstrøm til Godt da.

Og la oss heller ikke glemme gangen programleder Halvor Bakke fikk smalahovesjokk.

Her er menyen Øyvind Vinje serverte:

Meny
• Logens gravlaks med en mild og en mørk sennepssaus, nystekt brød, smør

  • Lettstekte kamskjell med sprøstekt bacon på ertepuré
  • Lunt confitert bryst av Stangekylling, dampede sukkererter, glasert plommetomat
  • Lammenoisette, aspargesbønner, bakt persillerot, pommes Anna, lammesjy med urter
  • Rosastekt indrefilet av reinsdyr, grillet skorsonnerot, rosenkåltimbal, mandelpotet, kremet kantarellsaus
  • Sacherterte med kirsebærkompott

Viner

  • Langlois Cremant de Loire
  • Hugel Gentil Riesling
  • Brunello di Montalcino, Barbi
  • Fonseca Bin No 27
    Kaffe/te

Publisert: 27.10.2017 kl. 16:05
Oppdatert: 02.11.2017 kl. 14:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?