Til hovedinnhold

Ukens matblogg: Julecookies med hvit sjokolade

27. november 2014Aktuelt
RASKT: Bland sammen, legg på plate, stek, avkjøl og spis. Foto: Marie Helene Roald
RASKT: Bland sammen, legg på plate, stek, avkjøl og spis. Foto: Marie Helene Roald

Sprø utenpå og myke inni, disse kjeksene er perfekte når du får uventet besøk i førjulstiden.

Ukens matblogger Marie Helene Roald (27)Er utdannet pedagogisk assistentBor i BærumFavorittråvaren nå er brunt sukker og melkesjokolade.Når jeg lager mat så liker jeg å lage mat spesifikt tilpasset gjestenes preferanser eller diettbehov.Blogg: Thevanillamonologues.blogg.no der jeg samler oppskrifter jeg har testet.Foto: Marie Helene Roald
Ukens matblogger Marie Helene Roald (27)Er utdannet pedagogisk assistentBor i BærumFavorittråvaren nå er brunt sukker og melkesjokolade.Når jeg lager mat så liker jeg å lage mat spesifikt tilpasset gjestenes preferanser eller diettbehov.Blogg: Thevanillamonologues.blogg.no der jeg samler oppskrifter jeg har testet.Foto: Marie Helene Roald

– Disse kjeksene er utrolig gode og inneholder kun naturlig søtning, ikke noe raffinert sukker, sier ukens matblogger Mari Helene Roald til Godt.

– Den gode smaken kommer av den mørke lønnesirupen jeg bruker til å søte deigen, og den hvite sjokoladen får en fin karamellisering når den varmes opp, forklarer hun.

– Det viktigste er å ikke bli fristet til å steke kjeksene for lenge. De skal ut av ovnen når sjokoladebitene har en gylden overflate, og kjeksene i seg selv er gylne rundt kantene. De er fremdeles litt myke når de kommer ut av ovnen, men stivner når de avkjøles. Steker du for lenge kan du ende opp med harde cookies, sier Marie Helene.

Les bloggen til Marie Helene her, og følg henne på Instagram også.

Ingredienser for 18 cookies

  • 150 gram hvetemel
  • 130 gram mandelmel
  • 1/2 ts natron
  • 1/4 ts salt
  • 50 gram kokosolje
  • 3 ss mørk lønnesirup
  • 4 ss mandelmelk
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • 1/2 ts kanel
  • 30 gram tørket tranebær
  • 80 gram hvit sjokolade av rismelk

Slik gjør du

Marie Helene bruker 15 minutter forberedelse, og 10–12 minutter steketid.

Mål opp hvetemel, mandelmel, natron og salt i en stor bakebolle. Bland godt sammen og sett til side.

I en annen bolle måler du opp 50 gram fast kokosolje. Smelt oljen i mikrobølgeovn, dette tar ca. 20 sekunder på høyest effekt. Bland inn lønnesirup, mandelmelk, vaniljeekstrakt, vaniljepulver, og kanel, og visp godt sammen.

Ha det våte over i det tørre og bland godt, til en fuktig, men fast kjeksdeig. Bland tranebærene inn i deigen.

Bruk en spiseskje, og fordel emner på en bakepapirkledd stekeplate. Trykk kjeksene godt ned, og form dem slik du ønsker at de skal se ut etter steking, de hever ikke spesielt mye.

Del sjokoladeplaten opp i mindre deler. Ta et par-tre sjokoladebiter og dytt ned på toppen av hver cookie. På denne måten unngår du at den smelter og flyter ut under kjeksen.

Stek på 180 grader i 10 til 12 minutter, eller til kjeksene akkurat har blitt gylne, og den hvite sjokoladen har fått en fin karamellisering.

La kjeksene avkjøles på brettet i noen minutter før du fører dem over på en rist og lar dem avkjøles helt. Kjeksene blir litt fastere etter hvert som de avkjøles.

Seks oppskrifter du kan lage før jul

Ta deg tid til å lage noe ekstra godt, enten til deg selv og deine eller som en gave til noen du er glad i. Her er godsaker fra oss til deg.

PS! Vil du ha en enkel middag du kan servere også, prøv forrige ukes matblogg som var indisk vegetargryte.

Publisert: 27.11.2014 kl. 09:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?