Disse råvarene bør du spise i juni
Hold utkikk etter disse sesongråvarene i butikken.
Det er ikke bare de norske jordbærene som er i sesong i juni. Vi har laget en liste over noen av de herlige råvarene du bør nyte mens du har sjansen.
Sjekk ut listen under:
Mange forbinder kanskje denne kålen med «babben», men kinakål kan brukes til så utrolig mye mer: Kinakål smaker nydelig i wok eller som kålruletter, men i disse dager er det nok kimchi som er mest i vinden. Kimchi er Koreas nasjonalrett, og lages ved å fermentere grønnsaker - for eksempel kinakål - i en blanding av blant annet chili, hvitløk, ingefær og salt. Kraftig i smak, og veldig, veldig godt.
Vi kan selvfølgelig ikke unngå å nevne de norske jordbærene. De norske jordbærene får sin søte smak på grunn av den lange modningstiden. Dette gir bærene lengre tid til å produsere sukker gjennom fotosyntesen - noe som gjør at vi sitter igjen med ekstra søte bær.
Jordbær kan selvfølgelig nytes «au naturel», i kaker eller desserter, eller som en del av middagen: Del noen jordbær i skiver, og lag en frisk og god sommersalat med grillet kylling og avokado. Enkelt og godt.
Aldri sku hunden, eller breiflabben, på hårene. Dette skumle sjøuhyret er nemlig en nydelig matfisk med fast og velsmakende hvitt kjøtt. Breiflabb kan også kalles ulke, og er en såkalt bunnfisk som kan holde til på opptil 2000 meters dyp.
I motsetning til mye annen fisk, er breiflabb en fisk som bør få litt modningstid før man spiser den. Dette gir kjøttet den riktige smaken og saftigheten. Spør din lokale fiskehandler om råd da modningstiden kan variere.
Mangold, eller bladbete, er ikke så kjent her i landet enda. Beten består av store grønne blader og tykke hvite stilker som kan brukes i alt fra wok, stuinger eller i salater. Bare merk at stilken bør varmebehandles siden den kan være bitter i smaken.
Selv om det for det meste finnes grønn og hvit mangold i Norge, kommer beten i mange forskjellige varianter: Stilkene kan være både gule, rosa og lilla, og kan derfor være et flott - og smakfullt - skue på middagsbordet.
Kilder: Opplysningskontoret for Frukt og Grønt, Encyclopaedia Britannica, Store Norske Leksikon, Godfisk