Til hovedinnhold

Sjømaten du kan spise med god samvittighet – og den du bør styre unna

6. mai 2016Aktuelt
FROSNE REKER: Mens ferske reker fra kaia kan være en miljøtrussel, er frosne reker fra Barentshavet miljøvennlig. Foto: Sara Johannessen / VG
FROSNE REKER: Mens ferske reker fra kaia kan være en miljøtrussel, er frosne reker fra Barentshavet miljøvennlig. Foto: Sara Johannessen / VG
Line Blokhus
Line Blokhus

Visste du at tunfisk, scampi og norsk hummer er noe av det verste du kan velge i fiskedisken akkurat nå?

Fisk og sjømat er både sunt og godt, men store deler av verdens fiskebestander er truet av overfiske, og det er ikke alle fiskeprodukter som er produsert på en forsvarlig måte.

IKKE BARE FY: Det er ikke all scampi eller tropiske reker som bidrar til å ødelegge miljøet. Se etter sertifiseringsmerket, som er et blått merke med bokstavene ASC. Foto: AP
IKKE BARE FY: Det er ikke all scampi eller tropiske reker som bidrar til å ødelegge miljøet. Se etter sertifiseringsmerket, som er et blått merke med bokstavene ASC. Foto: AP

Den miljøbevisste forbrukeren har kanskje hørt at tunfisken er utrydningstruet og at oppdrett av scampi bidrar til å utrydde mangroveskoger og forurense miljøet – samtidig finnes det sertifisert scampi som ikke er skadelig for miljøet.

Og det er ikke bare sjømat fra den andre siden av kloden vi bør være obs på. Her hjemme har vi en historisk lav hummerbestand og flere arter er utrydningstruet.

Det er i det hele tatt ganske vanskelig å vite hva som er «bra» sjømat!

For å gjøre det enklere å velge miljøvennlig gir miljøorganisasjonen WWF årlig ut en Sjømatguide, der de ved hjelp av fargekodene rødt, gult og grønt forteller hvilke arter som er bra for miljøet, hvilke som er greie – og hvilke fiskearter du bør styre unna.

– Rød fargekode betyr at det er noe som må forbedres. Det kan være problemer som myndighetene må løse, men det kan også bety at vi rett og slett er nødt til å vente på naturen, sier fagsjef i WWF, Karoline Andaur.

– Uer er for eksempel på rødt nå, fordi den er utrydningstruet. Kjøper jeg den på butikken i dag, så er det ikke sikkert at vi kan kjøpe den om ti år. Men med målrettet arbeid kan man få bestanden opp igjen, forklarer Andaur.

De beste valgene i fiskedisken

  • Blåskjell
  • Hyse/kolje
  • Kamskjell
  • Kongekrabbe
  • Pollock (Alaska)
  • Reker (Barentshavet)
  • Sei
  • Sild
  • Stillehavsøsters
  • Taskekrabbe
  • Torsk/skrei (Barentshavet)

Frossen fisk i butikk er ofte fisket i Barentshavet. Denne fisken har det bedre enn mye av fisken som fiskes i Nordsjøen og Skagerrak. Står du mellom å velge ferske reker eller frosne bør du ifølge Sjømatguiden velge de frosne, siden de er fisket i Barentshavet.

Blåskjell er ingen miljøversting, men skal du hente opp skjellene selv bør du sjekke blåskjellvarselet, så vet du at de er trygge å spise.

De verste valgene i fiskedisken

  • Breiflabb
  • Hai og skate
  • Kveite (viltfanget, sør for 62 grader nord)
  • Kysttorsk
  • Norsk hummer
  • Scampi/tropiske reker
  • Steinbit
  • Torsk (Nordsjøen og Skagerrak)
  • Tunfisk (i sushi)
  • Uer
  • Ål

Utenom scampien, er alle artene på rødt-listen til WWF der fordi de er utrydningstruet. Lar vi være å fiske dem i en periode vil bestandene kunne vokse igjen.

Du finner hele Sjømatguiden her, eller så kan du laste den ned som app på mobilen.

La deg friste av sjømaten du kan spise med god samvittighet:

Publisert: 06.05.2016 kl. 11:24


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?