Valgspesial: Seks retter du kan spise på valgvaken

1. september 2017Aktuelt
DIGG: Tilslørte bondepiker og en klassisk og god bacalao kan da gjøre seg godt under en valgvake? Foto: Sara Johannessen/VG
DIGG: Tilslørte bondepiker og en klassisk og god bacalao kan da gjøre seg godt under en valgvake? Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Fra digg bacalao og saftig kyllingsandwich, til en enkel blåbærkake og tilslørte bondepiker.

Det er mange store valg som skal tas nå om dagen, og da er det viktig å være godt forberedt.

Server gjerne valgflesk toppet med lokale råvarer med fokus på kvalitet og fremheving av råvarens naturlige smak. Produkter med lokal- eller regional tilknytning kan i tillegg fortelle både spennende og lærerike historier.

En varmende bacalaogryte er suveren høstmat som kler enhver anledning. Det finnes som kjent utallige måter å tilberede vår kjære klippfisk på, men den «norske» varianten regjerer høyt på listetoppen over mine favoritter. Sørg bare for å vanne ut fisken tilstrekkelig. Selv liker jeg å vanne den ut i minst et par døgn, eller til den saltede og tørkede fisken har fått tilbake sin opprinnelige konsistens og en behagelig saltsmak. Bruk rikelig med vann og skift vann én gang underveis i prosessen. Mengde chili og hvitløk kan du justere selv, men det må være litt futt i gryta. Og klin til med en god olivenolje, den er med på å smaksette retten.

Ekstra godt blir det hvis du i tillegg visper sammen en safran- og hvitløkmajones og server den som tilbehør. Eller gjør som meg, og legg en god klatt oppå bacalaoen og la den blande seg med gryta.

En mild og deilig septemberdag er som skapt for en hyggelig piknik. Sørg for å pakke med noen gode pledd og tryll et nydelig ostefat med plommemarmelade opp av kurven. Let etter noen skikkelig godbiter av norske oster. Enten du fortrekker faste eller myke, kraftige eller milde, blåmugg eller rødkitt er det fantastisk mye godt å velge mellom.

Tar du med deg en liten grill kan du raskt og enkelt diske opp med varme kyllingsandwicher fylt til randen av marinert kyllingfilet og selleriremulade med eple og grønnkål.

Dessertvalget sier seg selv i dette tilfellet – tilslørte bondepiker. En perfekt dessert som inneholder alt man kan ønske seg av en dessert, sødme, friskhet, mykt og sprøtt. Sprø smuler er erstattet med mandelknas, men eplene - de være norske.

For å unngå dehydrering i ventetiden må man sørge for nok drikke, da kan jo iste være et frisk alternativ.

Saftig blåbærkake smaker like godt døgnet rundt og egner seg meget godt som følge til valgvaken, uavhengig av utfallet. Man kan finne både glede og trøst i et kakestykke!

TIPS 1: Piquillo, som brukes i bacalao-oppskriften, er en type paprika som har fått navnet sitt etter den spisse fasongen. Den er i utgangspunktet litt ubrukelig i rå tilstand, med etter en omgang over åpen ild blir den helt fantastisk aromatisk med mye sødme og et hint av pepper.

TIPS 2: Ziploc-poser er smart til både marinering og til å medbringe kjøtt eller fisk. En liten kjølebag å frakte maten i når du lager piknik, er også en god idé.

Ta bilder av maten du lager merk det med #godtno og post det på Instagram. Kanskje vi republiserer bildet ditt!

Publisert: 01.09.2017 kl. 15:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?