Dette må du ha på hybelkjøkkenet

19. august 2014Aktuelt
HUSKELISTE: Man trenger mer enn en kniv og en gryte for å få matlagingen til å gå knirkefritt. Foto: Microstock/Scanpix
HUSKELISTE: Man trenger mer enn en kniv og en gryte for å få matlagingen til å gå knirkefritt. Foto: Microstock/Scanpix

Unngå kjøkkenkatastrofer, og gjør livet enklere som student ved å investere i disse kjøkkenredskapene.

Sommeren er over, temperaturen er kaldere og skolen har begynt på ny. August er høysesong for flytting, og det er nok mange nye studenter som nå sitter på en litt slunken hybel med sommerfugler i magen over hva som venter dem de neste månedene.

En av tingene som kanskje kan føles litt overveldende, er at man nå må begynne og lage mat på egen hånd. Plutselig innser man at det trengs mer enn en kniv og en gryte for å lage middag.

Det er overraskende hvor mange ting man faktisk trenger på et kjøkken når man begynner fra scratch. Derfor har vi satt sammen en huskeliste for alle dere nye studenter som nå må bygge opp kjøkkeninventaret fra bunnen av.

En kjøkkenkniv og en brødkniv

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Mye matglede starter med en god kniv. Selv om du kanskje har hverken lyst eller råd til å skeie ut med en avansert japansk kniv i første omgang, er det verdt å investere i en ålreit allround-kniv som faktisk kommer gjennom løken uten å skjene skrått utover for hvert kutt. Det finnes mange rimelige og supre alternativer der ute.

Kjøp en brødkniv i samme slengen. Hvis du dropper å dele opp brødet i butikken holder det nemlig seg ferskt mye lenger.

To fjøler

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

God kjøkkenhygiene er alltid viktig, og for å unngå smittefare er det greit å kjøpe to plastfjøler: Én til kjøtt og én til grønnsaker og brød. Begge skal selvfølgelig vaskes like godt, men det er alltid greit å være på den sikre siden.

Dørslag

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Pasta er en av de mer studentvennlige matproduktene der ute siden det både er superbillig og mettende. For å unngå å brenne seg med lokk og damp kan det være greit å kjøpe en sil eller et dørslag. Dess mindre hullene er, jo mer kan du bruke den til. En finmasket metallsil er for eksempel super både å skylle ris og sikte mel.

Utstyr: Stekespade, sleiv og øse

Foto: Cosma/Microstock/Scanpix
Foto: Cosma/Microstock/Scanpix

Intet kjøkken uten stekespade, sleiv og øse. Kjøp gjerne utstyr i plast eller tre for å unngå å skrape opp stekepannen - dette er særlig viktig hvis du bruker teflonpanne da pannen blir ødelagt hvis teflonbelegget blir ripet opp for mye.

Bare vær obs på å ikke legge plastutstyret for nærme selve stekeplaten. Det kan fort bli en dyr, illeluktende og potensielt farlig affære.

Ildfast form

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Ovnsbakte poteter, rotfrukter, gratenger eller digg nachos kan alt lages i en ildfast form. Du tenker kanskje at du ikke trenger det, men tro meg - det gjør du. Ildfaste former kan i tillegg brukes som serveringsfat for salater eller annet godt, i tillegg til en alternativ kakeform til helgens (eller ukens) brownie.

Visp

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Vispen er kjempegrei å ha når du skal lage alt fra posesupper til pannekaker. Det virker kanskje unødvendig, men nei. Det er nærmest umulig å lage for eksempel hvit saus med jevning uten en ordentlig visp, for ikke å snakke om vaffelrøre. Unn deg en visp. Bare gjør det.

Målebeger

Foto: Marte Skauen
Foto: Marte Skauen

Sauser, posesupper, nudler eller bakst. Med mindre du er glad i å ta ting på slumpen, er du nødt til å ha et desilitermål. Bare tenk så kjipt om suppen ender opp med å smake vann.

Rivjern

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Revet ost er en selvsagt del av tacofredagen. I tillegg er det kjempedigg på alt som skal gratineres, eller som et lite ekstra luksusdryss over spagettien. Et rivjern er også supert hvis man skal raspe gulrøtter til råkost sammen med fisk, epler til havregrøten, eller agurk til tzatzikien.

Boksåpner

Foto: Fredrik Solstad/VG
Foto: Fredrik Solstad/VG

Det er lite som er mer frustrerende enn å kjøpe en god boks hermetikk til middag, bare for å innse at man ikke kan åpne den. Skriv denne opp på handlelisten din så fort som mulig for å unngå ekstremt irriterende situasjoner på kjøkkenet.

Grønnsaksskreller

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Det ligger masse smak og vitaminer i skallet på mange forskjellige grønnsaker og frukter, men hvis du foretrekker dem skrelt er det lite som slår en billig og grei grønnsaksskreller. Så slipper du å skrape i en liten evighet med kjøkkenkniven.

Vinåpner og flaskeåpner

Foto: Frank May / NTB scanpix
Foto: Frank May / NTB scanpix

Stekepanne

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Minst to kjeler

Foto: Janne Møller-Hansen/VG
Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Hvorfor ikke bare én? Fordi man innimellom må multitaske og koke flere ting samtidig. Bare se for deg tomatsuppe med egg, kjøttkaker i brun saus med erter eller torsk med poteter. Klart du kan eksperimentere og koke forskjellige ting i samme gryte, men som man ofte sier; det enkle er ofte det beste.

Hva klarer ikke du deg uten på kjøkkenet? Kom med tips i kommentarfeltet under.

Publisert: 19.08.2014 kl. 23:22
Oppdatert: 02.09.2015 kl. 16:20


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?