Slik lager du hele Norges favorittkaker
Kvæfjordkake, Tropisk Aroma og marengskake med sjokolade. Gjør i dag til en kakedag med en av disse klassiske oppskriftene.
Være seg bursdag, dugnad eller en helt vanlig mandag - det er ikke mye som skal til før noen tar med seg en kake til venner og bekjente.
Sammen med Anna-Ma Olsson har Hege Norman-Stormbringer gitt ut boken «Det norske kakebordet», hvor de har samlet sammen klassikere fra det typisk norske kakebordet. Oppskriftene har de fått fra venners venner, bakeglade i hjembygda, og gamle kakebøker.
- Alle bygder har sine egne spesialiteter. Gamle kakeoppskrifter er nesten som historiske dokumenter, og det er viktig å ta vare på dem og føre dem videre, sier Norman-Stormbringer til Godt.
Kokebokforfatteren flyttet til Sunnmøre som voksen, hvor hun åpnet en kafé. De serverte macaroner, crême brulée og caneles, men det var ikke før de begynte å servere ordentlig tradisjonelle festkaker det gikk unna.
- Den mest tradisjonsrike kaken i Norge må nesten være bløtkaken. Jeg tror omtrent alle bygder og familier har sin egen variant av den klassiske varianten med krem, frukt og sukkerbrød, sier forfatteren.
Det råder forøvrig liten tvil om hvilken kake som «alltid» går igjen på kakebordet:
- Kvæfjordkaka, eller Verdens Beste, er den store gjengangeren. Kaken har spennende teksturer med både sprø marengs, og myk vaniljekrem. Og så ser den kul ut, sier kokebokforfatteren.
Norman-Stormbringer sier det er viktig å ikke være for opphengt i hvordan kaken blir seende ut.
- Det er så fort gjort å få prestasjonsangst for at alt skal se fint ut. Men det viktigste er tross alt at den er god, sier den bakeglade forfatteren.
Slik lager du klassiske «kakebords-kaker»:
Hvilken kake pleier du å servere i selskap? Del gjerne tips under!