Dette er den nye hvitløken

8. mai 2014Aktuelt
GOD SMAK: Ramsløk kan brukes i salater, samt som smakstilsetning i supper og sauser. Vær forsiktig med å forveksle ramsløk med Liljekonvallblader. Siste er nemlig giftige og lukter heller ikke hvitløk. Foto: Sara Johannessen/VG
GOD SMAK: Ramsløk kan brukes i salater, samt som smakstilsetning i supper og sauser. Vær forsiktig med å forveksle ramsløk med Liljekonvallblader. Siste er nemlig giftige og lukter heller ikke hvitløk. Foto: Sara Johannessen/VG
AvKjersti Blehr LånkanogNatalie Ngo Granum

Den stadig populære ramsløken blir kalt nordens hvitløk. Hver vår kan du finne den i skogen, men kun i en begrenset periode.

I år kom ramsløken mye tidligere enn normalt, men akkurat i tide til å fylle på de tomme lagrene til den lille bedriften Nøring i Øystese i Hardanger, som produserer nisjemat.

- Vanligvis finner vi ikke ramsløk før etter 17. mai, men i år har vi plukket siden i slutten av april og er snart ferdig med årets innhøsting, sier Sigrun Løkken.

Løkken, som er en av eierne, er veldig fornøyd med kvaliteten denne sesongen. Siden 2002 har de plukket ramsløk hver vår.

- Vi er veldig glade for at vi fant ramsløken, for vi føler den er veldig moderne, sier hun.

En bekjent hadde oppdaget ramsløken (Bärlauch) i Tyskland, der byen Eberbach hver vår arrangerer intet mindre enn en måneds ramsløkfestival, som seg hør og bør tøyer grensene for hva man kan putte ramsløk i, for eksempel ramsløkvin og ramsløk-is.

Mer vanlig er det da å bruke den i salater, supper, pesto og dressinger, eller prøv å blande den med litt rømme og majones og spis sammen med sjømat.

- Da vi startet med ramsløk for over ti år siden, var det ikke mange som hadde hørt om den, den ble sett på som ugress her i Hardanger. Det var krise hvis kyrne ble sendt ut og spiste ramsløk, da ble det dårlig smak på melken, sier Løkken.

Salget har tatt av de siste årene. I vår har Løkken og andre ansatte plukket 1,2 tonn ramsløk som finhakkes og legges på glass sammen med økologisk solsikkeolje og salt, og selges til delikatessebutikker rundt om i landet.

Dessuten: Michelin-restauranter som Maaemo og Ylajali i Oslo bruker ramsløk, den finnes i ost, og jammen bruker ikke Kims ramsløk i en av sine chipsposer.

«Nordens hvitløk», blir den kalt, og har mange av de samme egenskapene. Ifølge Ingunn M. Vågen, grønnsaksforsker i Bioforsk burde alle spise mer ramsløk. Hun viser til at løk inneholder en rekke stoffer som kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, astma og diabetes, samt ha en betennelseshemmende effekt som kan bekjempe sopp- og bakterielle angrep i kroppen.

- Mengdene av de ulike stoffene varierer både mellom arter og sorter, men løkvekster er uansett sunt å spise, sier hun.

VÅRLIG: Grillet fisk med ramsløkpesto og potetsalat er nydelig vårmat. Lises oppskrift finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG
VÅRLIG: Grillet fisk med ramsløkpesto og potetsalat er nydelig vårmat. Lises oppskrift finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG

Botaniker Rolv Hjelmstad har skrevet boken Medisinplanter i Norge og skryter av ramsløken som generelt helsebringende.

- Primært styrker den blodårene og hjertet, hjelper blodet i å sirkulere bedre rundt i kroppen og senker kolesterolnivået. Men den er også bra for fordøyelsessystemet, opplyser han.

Både knollen, bladene og blomsten kan brukes.

Ramsløken trives best langs kysten og med milde vintrer. Du finner den i skyggefulle bar- eller løvskoger, og hvis du først har funnet ramsløk, så merk deg stedet. Ramsløken kommer nemlig igjen på samme sted hvert år.

Alternativt kan du plante ramsløk i hagen. Den er voksevillig, sprer seg lett og kan flyttes over fra skogen. Hjelmstad dyrket den selv tidligere på Nordmøre.

- Det er ikke noe problem å dyrke den i hagen, forsikrer han.

For du må være rimelig på hugget om du skal finne ramsløk i skogen. Sankesesongen er nemlig kort, den starter vanligvis i mai, og er slutt når juni takker for seg. Spesielt for dem som sanker i stor skala er det bare å stå klar når skogen begynner å dufte hvitløk.

- Vi kan ikke plukke for tidlig, for da er det ikke mengder nok, og for sent blir det ikke god smak på den. Ofte er det over i løpet av en uke til fjorten dager, da må vi skynde oss ut og plukke som bare det, sier Sigrun Løkken.

RAMSLØKPESTO: Ramsløkblader, pinjekjerner, olje og parmesan most sammen med en stavmikser, og du har nydelig pesto med god smak. Foto: Sara Johannessen/VG
RAMSLØKPESTO: Ramsløkblader, pinjekjerner, olje og parmesan most sammen med en stavmikser, og du har nydelig pesto med god smak. Foto: Sara Johannessen/VG

Visste du at...

Liljekonvall: Vær veldig påpasselig med at du ikke forveksler ramsløken med liljekonvallblader. De ligner, men liljekonvall er giftig. For å forsikre deg om at det er ramsløk du har i hendene, lukt på bladene, eller gni bladene mellom fingrene, så vil du kjenne løklukten. Ramsløkbladene er også noe skjørere.

Fruktan: Karbohydrater i løk lagres i form av fruktan (til forskjell fra stivelse, som i poteter), som spaltes i tykktarmen. Fruktan gir ikke noen økning i blodsukkeret, men bidrar til en oppblomstring av «snille» tarmbakterier på bekostning av «slemme», noe som er svært positivt for tarmhelsen.

Antisopp og antioksidant: Ved universitetet for medisin og farmasi i Timisoara, Romania, fant forskerne i 2012 atramsløk har en antisopp-effekt. Ekstrakt fra planten forringet veksten av Candida sopp. Forskere ved fakultetet for landbruk ved universitetet i Novi Sad i Serbia fant i 2008 at ramsløk inneholder antioksidanter, og at bladene inneholdt mest.

Plukketips: Ramsløk blomstrer tidlig vår, gjerne før løvverket den vokser under har sprunget skikkelig ut. I mai er den ofte på sitt beste. Den bør plukkes før bladene blir for gamle og visner, vanligvis i løpet av juni måned. I prinsippet kunne du plukket knollen etter at bladene er visnet, men da er den nesten umulig å finne.

Publisert: 08.05.2014 kl. 08:21
Oppdatert: 08.05.2014 kl. 17:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?