Eline Haugan Bordvik (21) fikk det første stipendet fra KokkeKarlas Legat

11. juni 2017Aktuelt
STIPEND: Søndag kveld ble første stipend av KokkeKarlas Legat delt ut til Eline Haugan Bordvik. Foto: Roger Neumann/VG/Privat
STIPEND: Søndag kveld ble første stipend av KokkeKarlas Legat delt ut til Eline Haugan Bordvik. Foto: Roger Neumann/VG/Privat

Kokketalentet jobber på den verdenskjente restauranten NOMA.

I kveld ble det første stipendet av KokkeKarlas Legat delt ut på Oslo-restauranten Sentralen. Legatet ble opprettet i 2016 av kokken Karla Siverts og mannen hennes Thorleif Linhave Bamle til støtte for unge kvinner i kokkefaget.

Det var Jonas Gahr Støre som delte ut stipendet, som gikk til kokken Eline Haugan Bordvik (21). Les begrunnelsen lenger ned i saken.

- Åh, dette er kjempestort, og jeg føler meg veldig ydmyk og takknemlig, sier Bordvik til Godt.

Hun fortsetter:

- Jeg synes det er utrolig kult at Karla og Thorleif valgte å støtte opp om kvinner i bransjen. Det er fortsatt et veldig mannsdominert yrke. Forhåpentligvis kan flere kvinner reise rundt, lære og bli ledere ved hjelp av stipendet, sier Bordvik.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PRAKSIS: Det var i praksis at Bordvik virkelig fikk øynene opp for kokkeyrket. Her sett på gård. Foto: Privat
PRAKSIS: Det var i praksis at Bordvik virkelig fikk øynene opp for kokkeyrket. Her sett på gård. Foto: Privat

Bordvik jobber på den verdenskjente restauranten NOMA, som tidligere har blitt kåret til den beste restauranten i verden. Hun er ikke i tvil om hva hun skal bruke stipendet på:

- Nå skal jeg reise til Færøyene og jobbe på restaurant KOKS for å lære om fermentering og preservasjon. Jeg har også lyst til å reise til India og Peru for å lære om matkulturen der, sier Bordvik.

- Alle trenger mat

Bordvik startet sin karriere i matfaget allerede som 15-åring, da hun jobbet med å sortere egg og å «plukke vekk døde høner» på en stor hønsegård på Røros.

- Jeg lærte meg hvor mat kommer fra, noe jeg er veldig takknemlig for i dag. Det skal sies at jeg ikke spiste verken egg eller kylling på en god stund etterpå, men jeg har heldigvis begynt igjen, ler Bordvik.

Siden begynte hun å studere matfaget.

- Jeg hadde ikke et romantisk forhold til mat som mange andre i bransjen kanskje hadde da de valgte å bli kokker. Jeg visste ikke hva jeg ville gjøre da jeg skulle søke på studier, og tenkte at «alle trenger mat». Så da søkte jeg på det, forteller Bordvik lattermildt.

Mentor på Credo

NOMA: Bordvik jobber til daglig på NOMA, og kom nettopp hjem fra deres pop-up i Tulum. Foto: Privat
NOMA: Bordvik jobber til daglig på NOMA, og kom nettopp hjem fra deres pop-up i Tulum. Foto: Privat

Kokketalentet hadde praksis hos Heidi Bjerkan ved den anerkjente restauranten Credo. Da endret alt seg.

- Måten vi lagde mat på var rett fra sjela, og jeg lærte utrolig mye. Heidi tok oss med ut på gården, og vi fikk være med og høste grønnsaker og hilse på dyrene. Vi fikk være med på hele prosessen, noe jeg mener er viktig, sier Bordvik.

Hun fortsetter:

- Heidi var, og er, en mentor for meg. Jeg snakker masse med henne på telefonen, og spør henne om alt jeg måtte lure på, sier Bordvik.

Etter tiden på Credo, fikk kokken et tre måneders internship hos den verdenskjente danske restauranten NOMA. Kokker på internships får ikke betalt, og får heller ikke dekket kost og losji.

- Så man ofrer mye for å komme dit, men man lærer utrolig mye, sier Bordvik.

Hun fikk siden tilbud om jobb, og har nå vært med på NOMAs mye omtalte pop-up i Tulum. Når restauranten åpner i ny drakt i 2018 blir hun med videre dit.

- Imponerende

DELER UT: Jonas Gahr Støre delte ut stipendet til kokk Eline Haugan Bordvik. Foto: Annemor Larsen/VG
DELER UT: Jonas Gahr Støre delte ut stipendet til kokk Eline Haugan Bordvik. Foto: Annemor Larsen/VG

I en kommentar til Godt skriver Jonas Gahr Støre at det stas å få dele ut stipendet til Bordvik.

- Det er en stor ære for meg å få gjøre dette. Både fordi jeg synes det er fint å få bidra til å føre arven fra Karla videre, og fordi det handler om noe mer: Håndverket som Karla var så opptatt av, gleden over den gode maten, og stoltheten over å representere kokkefaget. Når hun valgte å opprette et legat for å kunne bidra til kokkefagets utvikling, hadde hun også en klar tanke om noe annet jeg er opptatt av, nemlig å rekruttere flere kvinner til faget. Det gjelder for flere fagutdanninger, der det kan være tøft å hevde seg i et mannsdominert miljø, skriver Gahr Støre.

Han fortsetter:

- Og så er det selvfølgelig veldig stas å få dele ut stipendet til Eline, som allerede hevder seg internasjonalt. Det er utrolig imponerende, og ganske kult for Norges del, skriver Gahr Støre.

---------------------

Legatets styremedlemmer skriver som følgende i begrunnelsen:

«Den første mottakeren av KokkeKarlas stipend representerer disse verdiene på en fremragende måte. Om det var gjennom jobben å plukke døde høner i ung alder som ledet henne inn i kokkefaget vites ikke. Som 16 åring hadde hun egentlig tenkt å bli institusjonskokk fordi hun så hva god mat kunne gjøre for mennesker med andre livsutfordringer. Ved en feiltakelse fikk hun imidlertid praksisplass på Credo i Trondheim under ledelse av Heidi Bjerkan. Her falt hun pladask for restaurantkjøkkenet. Å være en del av at team som skulle levere, men like viktig – å få innsikt i produksjonen av råvarene og historien bak disse.

HEDRES: Karla Siverts var blant annet kjent for sin deltakelse i Kokkenes Kamp. Foto: Roger Neumann/VG
HEDRES: Karla Siverts var blant annet kjent for sin deltakelse i Kokkenes Kamp. Foto: Roger Neumann/VG

Til tross for sin unge alder er hun en dyktig formidler av det norske kjøkkenet. Hun er til stor inspirasjon for alle med sitt entusiastiske vesen. Hun er nysgjerrig, sta og hele tiden på søken etter gamle tradisjoner så vel som moderne teknikker. Fra hønseriet, via Credo til Noma, er hennes faglige reise allerede godt i gang. Vi i styret mener årets vinner representerer kokkefaget på en fremragende måte og vi er svært glade for å kunne overrekke KokkeKarlas stipend 2017 til Eline Haugan Bordvik.»

Publisert: 11.06.2017 kl. 19:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?